Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Elmarad az ingyen napelemes pályázat?

Létrehozva:

|

A csütörtöki Kormányinfón kiderült: a kormány nagyon fontos, a napelemeket érintő döntést is hozott – számol be a Portfolio. Az új, háztartási és céges telepítések esetében megszűnik a szaldó elszámolás, ennek pedig súlyos következményei lesznek a piacra nézve. A Portfolio forrásai alapján a kormány az ügyben nem egyeztetett a szektor képviselőivel. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október 13-i sajtótájékoztatón azt mondta, a jelenlegi energiaválság felhívta a figyelmet az energiarendszer megváltoztatásának szükségességére. A kormány egy ideje ösztönzi a háztartásokat és a gazdaságot a zöld energia használatára, csakhogy a hálózatot nem sikerült megfelelően fejleszteni.

Gulyás Gergely szerint pillanatnyilag úgy állunk, hogy több az igény, mint amit a hálózat be tud fogadni. Az új szabály a már működő napelemekre nem vonatkozik. Eddig betáplálási kötelezettség volt, magyarán a napelemekből a megtermelt energiát a hálózatba táplálták, majd a fogyasztó onnan vehetett fel áramot.

A hálózat azonban már nem bír ennyi energiát befogadni, ezért ezt követően a napelemmel megtermelt áramot a tulajdonos a saját háztartásában tudja majd fogyasztani. Bár ez elviekben csökkentheti a bürokráciát és felgyorsíthatja a beruházásokat, a miniszter is elismerte, hogy lassulni fog a megtérülés. A felhasználóknak a fogyasztást a termeléshez kell igazítaniuk, máskülönben költséges akkumulátorokat kell beszerezniük. Gulyás Gergely kiemelte, a későbbiekben ismét engedélyezhetik a betáplálást, konkrét időpont ugyanakkor nem hangzott el. Részletszabályok a csütörtöki Magyar Közlönyben nem jelentek meg, így egyelőre marad a bizonytalanság.

Egy ideje lehetett sejteni

Az egész Európát sújtó energiaválságból sok család és vállalkozás éppen a napelemek révén próbál kiutat találni. A rezsiszabályok átírása óta különösen sokan igyekeznek átállni a napelemek által termelt energia használatára, hiszen az áram ára a gázhoz képest kevésbé szállt el. Sőt az év végéig futó otthonfelújtási pályázat, a novemberben ismét elinduló napelemes támogatás, illetve egyéb programok eleve serkentették a napelemek telepítését.

Advertisement

A napelemek népszerűsége az elszámolási rendszerből is fakadt. Eddig az úgynevezett szaldó elszámolás volt érvényben, amelynek lényege, hogy a tulajdonos évente számol el a szolgáltatóval a hálózatba betáplált, illetve az onnan felvett energiát mérlegelve. Ez a rendszer két szempontból különösen előnyös: egyrészt a háztartás általában nem napközben, a termelés során fogyaszt energiát; másrészt a napelemek áram-előállítása nem egyenletes, télen például kevesebb energiát generálnak. A szaldó elszámolás emellett a megtérülés kiszámításában is segít.

Azt egy ideje tudjuk, hogy a szaldó elszámolásnak idővel vége lesz, hiszen egy európai uniós irányelv alapján csak 2023. december 31-ig maradhat érvényben. A kormány kommunikációja alapján sejteni lehetett, hogy komoly változás fog jönni a napelemeknél, Palkovics László például a Portfolio Energy Investment Forum konferencián jelezte, hogy gyorsítani akarják az engedélyeztetést. A tárcavezető ekkor azt mondta, hogy a szaldó elszámolás 2024. január elsejétől szűnik meg az új termelők esetében, míg a támogatásból megvalósuló projekteknél már 2023 elejétől kötelező a bruttó elszámolás. Arra is kitért, hogy támogatni fogják a saját tárolók kiépítését. Az sem okoz meglepetést, hogy a hálózat és az irányítás már nem bírja a terhelést, sokszor kényszermegoldásokra van szükség. A kormány döntése mégis sokak számára váratlan lehet. Az új szabály jelentős drágulást hozhat, tovább lassítva a megtérülést. Elképzelhető, hogy többen végül elállnak a napelemek beszerzésétől.

Reagált a miniszter

Palkovics László technológiai és ipari miniszter pénteken reagált az átalakítás hírére – írja a Portfolio. Mint elmondta, aki valamilyen formában engedélyt kapott a napelem-telepítésre, az eredeti feltételekkel tudja megvalósítani a beruházást, emellett azt is megerősítette, a bejelentés csak azokra vonatkozik, akik újonnan telepítenének. Palkovics László kiemelte, nem állnak le a hálózat fejlesztésével, és véleménye szerint egy éven belül már nem lesz ilyen probléma Magyarországon. Arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes megvárni a konkrét rendelet megjelenését.

Fekete hétfő a napelemes szakmának

Advertisement

Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés jelentette ki hétfői közleményében Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára. Magyarul, a 100 százalékban állami támogatású napelemes pályázat második fordulójának indulását elhalasztják.

Zöldinfó

Hóban is működhet egy napelem?

A napelemek meglehetősen érzékenyek az időjárási körülményekre: a felhőket például kevésbé, a hűvös időt viszont annál jobban szeretik.

Létrehozva:

|

Szerző:

A napelem-telepítés előtti tájékozódás során a potenciális tulaj idővel találkozhat az ilyen rendszerek egyik komoly problémájával: teljesítményük nem stabil, az időjárás nagyban befolyásolja a működésüket. A Sunrun cikke ezen hatások megértésében segít. Meglepő lehet, de egy napelemes rendszer még fagypont alatt is képes elegendő áramot előállítani. Ennek oka az, hogy a panelek nem a nap hőjét, hanem fényét hasznosítják. Sőt mi több, a napelemek teljesítményének még kedvez is a hidegebb idő – a hatékonyság nagyjából 25 Celsius-fok fölött kezd el csökkenni. A télen tapasztalható visszaesés tehát nem az alacsony hőmérsékletnek, hanem a borongósabb időnek, illetve a kevesebb nappali órának tudható be.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a felhős és esős időben ugyan valóban mérséklődik a teljesítmény, a rendszer ilyenkor is elő tud energiát állítani, a szórt fény ugyanis ilyen időszakokban is adott. Az eső ráadásul eltakaríthatja a napfény blokkoló szennyeződéseket a panelekről. Az, hogy a működés mennyire változik meg, a felhőzet sűrűségétől függ. A termelés még akkor sem áll le, amikor a napelemeket hóréteg fedi be. A sötét, fényvisszaverő üveg egyébként felgyorsítja a hó olvadását, a tipikus, 30-45 fokos dőlésszög pedig eleve megnehezíti a felhalmozódást. Eközben, amennyiben a talajt hó borítja be, a réteg plusz sugárzást verhet vissza a panelek felé, így fokozva termelésüket.

A napelemek tehát érzékenyek az időjárásra, az viszont árulkodó, hogy egészen északi területeken, így Finnországban és Alaszkában is szép számmal látni a rendszereket a háztetőkön. Tény, hogy a magyarországi éghajlaton ősz végétől tavasz elejéig nagyobb eséllyel alakul ki felhőzet, de azért a rossz körülmények között is folytatódik a napelemek áram-előállítása. A visszaesés okozta kellemetlenségeken segíthet, ha a háztartás akkumulátort is beszerez a rendszerhez – igen költséges beruházásról van szó, a megoldás azonban tovább fokozhatja az energiafüggetlenséget.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!