Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Energia-túlfogyasztás gyanúja esetén szomszédjuk feljelentésére buzdít egy hamis reklámkampány Svájcban

A svájci rendőrség nyomozást indított egy olyan reklámkampány ügyében, amely arra buzdítja a lakosokat, hogy energia-túlfogyasztás gyanúja esetén jelentsék fel szomszédaikat – jelentette az AP hírügynökség csütörtökön.

Létrehozva:

|

“Szomszédja 19 Celsius-foknál melegebbre fűti lakását? Jelentse nekünk!” – áll a plakáton egy telefonszám felett, amely vélhetően a svájci szövetségi energiahivatalhoz tartozik. Mi több, a plakát bal fölső sarkában a Svájci Államszövetség megtéveszthetetlen címere kelti a hitelesség – hamis – látszatát. A megtévesztő kampány, amelyet többféle nyilvános helyen, például buszmegállókban is hirdetnek, 200 svájci frankot (85 ezer forint) ígér azoknak, akik veszik a bátorságot, és névtelenül feljelentik szomszédjaikat a hatóságoknál. Emiatt internetes oldalán az energiahivatal figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ne dőljenek be a hamis kampánynak. A szövetségi rendőrség csütörtökön közölte, hogy a svájci címer visszaélésszerű használatáról és egyéb szabálysértésekről kaptak bejelentést. Az ügyben még folyik a nyomozás. Az SRF közszolgálati televízió jelentette, hogy a kampány plakátja a Telegram üzenetküldő szolgáltatás több orosz csatornáján is megjelent, és ezeket átvette a fehérorosz BelTa hírügynökség is, az RT orosz televíziós csatorna pedig hamis riportot készített és adott le a túlfogyasztó szomszédjukat feljelentgető svájciakról.

A svájci kormány augusztus végén energiatakarékossági kampányt indított, amelyben arra sarkallja a lakosokat, hogy a várható energiaválságra tekintettel igyekezzenek minél kevesebb gázt és áramot fogyasztani. Ennek módja a kampány szerint lehet a fűtés letekerése, a használaton kívüli elektromos berendezések kikapcsolása, vagy akár a lábasok lefedése főzés közben.

 

 

mti

Advertisement

Zöldinfó

AM: elfogadták a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát

A 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia átfogó keretet biztosít a hazai élővilág, a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradásához és meghatározza a 2030-ig elérendő célkitűzéseket, valamint az azok megvalósítását szolgáló intézkedéseket – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

Kiemelték: a stratégia olyan témákat helyez előtérbe, mint a védelemben részesülő területek hálózata, a természetes és természetközeli ökoszisztémákat károsító inváziós idegenhonos fajok visszaszorítása, illetve a fenntartható mezőgazdálkodás, erdőgazdálkodás, vad- és halgazdálkodás. A jelenleg elfogadott terv kiemelt feladatai közé tartozik továbbá a beporzók csökkenésének megállítása, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítása, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztése, illetve a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklése – írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a biológiai sokféleség az élővilág változatosságát jelenti, Magyarország sokszínű természeti értékeinek hosszú távú megőrzése pedig elengedhetetlen a jelen és a jövő generációk  jóllétének biztosításához. Emellett a biodiverzitás az élelmiszertermelés alapja, valamint nélkülözhetetlen a talajtermékenység és a beporzás biztosításában, a víz és a levegő tisztításában, miközben gyógyszer-alapanyagot és faanyagot is nyújt számunkra. Kiemelt szerepet játszik továbbá a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, illetve a globális és a regionális klíma szabályozásában.

Magyarország egyedülálló és gazdag természeti értékei, a változatos adottságú és egyre többek által látogatott nemzeti parkok, a vadon előforduló, védett növény- és állatfajok és ezek természetes és természetközeli élőhelyei, az őshonos haszonállatok és növények, valamint az egyedi magyar táj és a hozzá kapcsolódó természeti és kulturális értékek mind hozzájárulnak Magyarország országimázsához – mutattak rá a közleményben. A természeti erőforrások védelme és a velük való bölcs gazdálkodás követendő elv, hiszen így biztosítható, hogy hosszú távon megmaradjon Magyarország gazdag és értékes természeti környezete és biodiverzitása, amely elengedhetetlen a magyar lakosság minőségi életéhez – tájékoztatott a szaktárca.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!