Zöld Energia
Energiatermelő járólapokkal oldanák meg a közvilágítást
Az angol cég által előállított járólapok minden egyes lépésből 7 Watt energiát nyernek, amelyet a beléjük épített akkumulátorokban tárolnak el.
Laurence Kemball-Cook az EON energiai vállalatnál töltött gyakorlati ideje alatt kapta a feladatot, hogy az utcai lámpák energiaszükségletére dolgozzon ki egy alternatív megoldást. Városi környezetben nem könnyű alkalmazni a nap – és szélenergiát a nem éppen ideális körülmények között – a házak nem csak árnyékolnak, de a szelet is jó eséllyel lefogják. A probléma később is foglalkoztatta, végül Laurence rájött, hogy a megoldás végig ott hevert a lába előtt, pontosabban alatta: olyan járólapot alkotott, amely a gyalogosok lépései által kifejtett energiát hasznosítja – írja a The Guardian.
2009-ben meg is alapította cégét, de hosszú évekbe telt a technológia kidolgozása és a befektetők megnyerése. Minden egyes lépés körülbelül 7 Watt teljesítményt ad le, amit a lapba épített akkumulátor tárol, hogy később utcai lámpák, vagy más eszközök energiaellátásához járuljon hozzá. A technológia iránti nagy érdeklődés nem maradt el, így Laurence cége már olyan nagyágyúk megrendeléseire is dolgozott már, mint a Siemens, a Coca-Cola vagy akár a londoni Heathrow repülőtér, de a tavalyi, brazíliai labdarúgó világbajnokság alatt, egy egész utcai focipályát ezekkel a járólapokkal fedtek le, amely elegendő áramot termelt, hogy a naplemente után is reflektorokkal világítsák meg a pályát.
Ráadásul nem csak az energia, de a lapokból kinyerhető adatok is hasznosak lehetnek, amelyek képet adhatnak az emberek mozgásáról, vagy akár a vásárlók nyomon követéséről. “Elképzelésünk szerint a Google egész utcákat fog beborítani a járólapjainkkal a jövőben, és a nyert adatokat a legkülönönözőbb módon tudják majd hasznosítani.” – nyilatkozta Laurence, aki Kína helyett a kelet-közép európai régióba helyezte a termelését. A cégnek 30 alkalmazottja van és a londoni központ mellett Los Angeles-ben is nyitottak egy irodát. Az egyetlen bökkenő, hogy jelenleg 1250 dollárba kerül lefedni egy négyzetmétert, azonban Laurence figyelmeztet, hogy a napenergia hasznosításához is 58 évre volt szükség. Tervei szerint 20 év múlva olyan mértékben csökkenteni tudják a technológia költségeit, hogy reményeik szerint a legtöbb nagyvárosban találkozhatunk majd a Pavegen Systems járólapjaival.
forrás: hvg.hu
Zöld Energia
Olcsó és hatékony megoldás a homokkal tárolt napenergia a főzésben?
A napenergiás eszközben 80 perc alatt 16 kilogramm rizst lehet megfőzni.
Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)
Ghánai szakértők olyan napelemes gőzfőzőt fejlesztettek ki, amelyhez homokalapú hőtároló tartozik – írja az alternativenergia.hu. A szakértők szerint a homokban rejlő potenciált még nem vizsgálták széles körben, dacára a hőstabilitásnak és az alacsony költségnek. A meglévő tanulmányokban elsősorban diódákat, fűtőelemeket vagy indukciós rendszereket használtak hőforrásként, a homokban tárolt hő felhasználását csak korlátozott mértékben vizsgálták.
A tesztelt berendezés 20 fotovoltaikus modulból áll, amelyek maximális teljesítménye 580 W, hatékonysága pedig 22,65 százalék. A modulok egy struktúrára vannak felszerelve 10 fokos dőlésszöggel dél felé és 0 fokos azimutszöggel. A termelt villamos energia a hőtároló rendszerbe kerül, ez két komponensből áll: egy kőbányai homokkal töltött lágyacél tartályból, illetve egy, ebbe beágyazott egyenáramú ellenállásos fűtőelemből.
A homokréteg felett egy 10 kilogramm vizet tartalmazó víztartály található, amely gőzt termel a főzőtérben lévő ételek melegítéséhez. A főzőtér magassága 143, hossza 150, szélessége 57,5 centiméter, míg a hőakkumulátor méretei 15-ször 65,5-szer 44 centiméter.
A tesztelést egy, a ghánai Kumasi városában található középiskolában végezték, a forralás 2024. október 21. és 24. között, minden nap 10:00 és 15:00 óra között zajlott. A főzési kísérleteket 2024. november 5. és 7. között tartották, a használt műszerek között volt egy napsugárzásmérő, egy infravörös hőmérsékletmérő, egy voltmérő, egy ampermérő és egy hőkamera.
Az eredmények alapján a főzőkamra hőmérséklete 105–110 Celsius-fokra emelkedett, ami elegendő volt 16 kilogramm rizs 80 perc alatt, 16 kilogramm bab 140 perc alatt és 32 kilogramm banán 85 perc alatt történő megfőzéséhez. A berendezés 38,9 százalékos hőhatékonyságot ért el, ami hasonló körülmények között körülbelül 12–14 százalékkal meghaladja a szintén napenergiás gőzrendszerek, a Scheffler-tányérok teljesítményét. A homokalapú eszköz 13–15 MJ energiát tárolt, ami 400–900 W/m² változó napsugárzás mellett is 4–6 óra megbízható főzési időt biztosított.
A további elemzések alapján a megtérülési idő 4,5 év, a 20 éves teljes költség pedig a hagyományos biomassza-tűzhelyekénél 47 százalékkal alacsonyabb. Az éves kibocsátáscsökkentés 5312,22 kilogramm szén-dioxid, 11,1 kilogramm nitrogénoxid és 7,05 kilogramm PM2,5 finom részecske volt.
-
Zöld Energia19 óra telt el a létrehozás ótaOlcsó és hatékony megoldás a homokkal tárolt napenergia a főzésben?
-
Zöldinfó1 hét telt el a létrehozás ótaAz EKR akár 150 ezer lakóingatlan korszerűsítését teszi lehetővé 2027-ig
-
Zöldinfó2 nap telt el a létrehozás ótaZöldebb közvilágítás vidéken: megszülettek az első döntések a Jedlik Ányos Programban
-
Zöld Energia3 nap telt el a létrehozás ótaLehet a jövő energiája egy több forrásra épülő, intelligensen vezérelt mikrohálózat?
-
Zöld Közlekedés1 hét telt el a létrehozás ótaA plug-in hibridek is egyre népszerűbbek

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés