Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Környezetbarát jet-ski és intelligens minitraktor

Létrehozva:

|

Az akkumulátorral működő elektromos szörfdeszka a tervezői szerint jóval csendesebb, mint a hagyományos jet-ski. Bárki vezetheti, nem kell hozzá engedély. Könnyű vele közlekedni, és karbantartása is egyszerű. Az ötlet egy francia vállalkozó, Philippe Fretel fejéből pattant ki.

– Néhány évig volt egy vízi sportklubom a floridai Miamiban, ahol észrevettem, hogy a járgányok egyre nagyobbak és nehezebbek lettek, és persze jóval több energiát is fogyasztottak. Arra gondoltam, hogy egy olyan szerkezetet kellene alkotni, amely felhasználóbarát, könnyű tárolni és tiszta, elektromos energiával működik, vagyis csendes és nem terheli a környezetet széndioxiddal – mesélte a feltaláló. Philippe Frete a propellert egy tartályban rejtette el, hogy ne jelenthessen veszélyt az arra úszkálók számára. A motor három akkumulátorral működik, a sebesség pedig elérheti akár az 51 km/órát is. A vízi jármű teste olyan anyagokból készült, amelyet a repülőgéptervezők használnak: könnyű, de erős, írja az euronews.com.

Az első prototípust 2011-ben alkották meg. Számos teszt és néhány módosítás után elkészült a végleges változat. Az alapár körülbelül hétezer euró, de a karbonszálas változatért húszezer eurót is elkérnek. A világ másik felén, a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói megalkottak egy olyan intelligens traktort, amely úgy közlekedik a szántóföldön, hogy egyáltalán nem tesz kárt a vetésben.

– Az egyre nagyobb és nehezebb monstrumok helyett kicsi, könnyű, együttműködő, intelligens robotokat szeretnénk létrehozni, amelyek nem igényelnek távirányítást – magyarázta az egyetem munkatársa, David Ball.

A jármű kamerák és GPS segítségével kerüli ki az akadályokat. A fejlesztők szerint 10 ilyen kis traktor hatalmas földterületet képes megművelni. A farmerek akár a nap 24 órájában dolgoztathatják a gépeket. Azt mondják, az Agbot megfizethető alternatívát nyújt a zajos, üzemanyagfaló hagyományos traktorokkal szemben.

– A robotok igazi haszna az, hogy segítségükkel megváltoztathatjuk a növénytermesztés eddigi módszereit. Növelhetjük a hozamot, gazdaságosabban tudunk trágyázni, és csökkenthetjük a mezőgazdaság káros környezeti hatásait – mondta Andrew Bate termelő.

Advertisement

A hagyományos vegyszeres gyomirtó gépek például nem tudnak a földekre menni közvetlen eső után, amikor még kicsi a gaz. Ezek a könnyű szerkezetek azonban nem akadnak el a felázott talajon, és időben, kevesebb vegyszer használatával oldják meg a feladatot. A robotot most tesztelik, de a kutatók reményei szerint a következő évtizedben már ilyen gépek dolgoznak majd egész Ausztráliában.

 


Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Mennyit spórolhatok a ház hőszigetelésével?

Létrehozva:

|

Szerző:

A rezsiszabályok módosítása óta rengeteg háztartás próbálja visszavenni fogyasztását, az egyik legnépszerűbb módszer a belső hőszigetelés.

Tényleg megéri a beruházás? Ennek járt utána a Pénzcentrum. Egy átlagos hazai családi házban a falakon keresztül akár 30-40, a nyílászárókon 15-20, a padlón keresztül pedig 10-15 százaléknyi hő szökhet el. Éppen ezért megfelelő szigetelés hiányában gyakorlatilag az utcát fűti az ember. Mindenekelőtt érdemes tisztában lenni vele, hogy a hazai vállalatok jelenleg igen leterheltek, az alapanyagok és a kivitelezés ára pedig folyamatosan nő. Emiatt sokan kapkodnak, csak részben végzik el a felújítást, ami problémás lehet. Amennyiben valaki a belső hőszigetelés mellett dönt, alaposan át kell gondolnia a beruházást, hiszen az épületek határoló szerkezetei egy rendkívül összetett rendszert alkotnak.

A hőszigetelés komoly előnyökkel jár, fontos azonban, hogy jó szakembert és rendszert válasszunk. A Pénzcentrum iparági információi szerint a többség azt a nézetet vallja, hogy a szigetelésnek alapvetően kívül kell lennie, emellett fontos, hogy a hibák elkerülése érdekében ne egyedül vágjunk bele a munkába.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

„A belső oldalt (azaz a meleg felületet) csak akkor érdemes szigetelnünk, ha tényleg nagyon muszáj. De akkor is csak abban az esetben, ha előtte szakértő elvégezte a páratechnikai és a műszaki ellenőrzést” – mondta Lestyán Mária építészmérnök, a Rockwool fejlesztési és alkalmazástechnikai vezetője a lapnak. Egy fal belső leszigetelésével a lakást megóvjuk a hidegtől, de a falszerkezetet nem, a külső szerkezeti fal ugyanis lényegesen hidegebbé válik, ami növeli a penészedés esélyét.

A szakértő szerint belső szigetelésnél a pincefödémet vagy a padlást mi is leszigetelhetjük a hideg oldal felől. „Ez sok esetben hasznos is lehet, hiszen a kádárkockák esetében például a padlásfödémen keresztül akár 30 százalékos is lehet a hőveszteség. Azonban a szobák esetében már jóval óvatosabbnak kell lenni: a belső oldalon hőhidak alakulhatnak ki, amik penészedéshez vezethetnek” – mondta Lestyán Mária.

Advertisement

A legtöbb esetben a falszerkezetek belső szigetelése miatt, folyamatos használat mellett a falak hőtároló képességét-tömegét szinte teljesen elveszítjük. A fűtés lekapcsolásakor így egy hideg külső szerkezettel rendelkező épület gyorsabban fog elkezdeni hűlni, mint melegebb külső szerkezetek esetén. Ha ezek ellenére is mindenképpen a szobák belső szigetelését választjuk, akkor Lestyán Mária szerint a legjobb az, ha azokat a helyiségeket szigeteltetjük, amelyeket telente nem fűtünk. A hőszigetelés finanszírozására több lehetőség is adott, megvalósíthatjuk önerőből, banki hitelből, állami támogatásból vagy akár ezek kombinációjából. Az év végéig elérhető otthonfelújítási program keretében például akár a beruházás árának 50 százalékát is visszakaphatják a gyermeket nevelő családok.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák