Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Milyen tető típuson a leghatékonyabb a napelem?

Létrehozva:

|

Bár a fém tetőfedés kialakítása továbbra is drága, az egyszeri beruházás megtérül, napelemes rendszerek telepítésekor pedig különösen előnyös lehet.

Egyre népszerűbbek Amerikában a fém tetőfedések – számolt be az alternativenergia.hu. Ennek oka az, hogy ezek a tetők olcsóbban kombinálhatóak napelemekkel, használatuk ráadásul a panelek életciklusát is meghosszabbítja. Az Egyesült Államokban az elmúlt négy évtizedben évente több mint 180 millió négyzetméter fém tetőfedést telepítettek, a szám pedig egyre növekszik, mára csak az aszfaltzsindely számít népszerűbb megoldásnak. A fémet már háromezer évvel ezelőtt is használták burkolóanyagként. A tetőket tekintve a fém mindig is prémium anyagnak számított, egészen a közelmúltig ugyanakkor a drága beruházási költség akadályozta az ilyen megoldások terjedését. Az 1800-as évek közepétől, a technológia fejlődésével, illetve az alumínium és a bevonatos acéllemezek elterjedésével a beruházás egyre olcsóbbá vált. Mára a fém árban felveszi a versenyt más prémium tetőanyagokkal, élettartama viszont 2-4-szer hosszabb. A fém tetőfedés ellenálló, fenntartható és sokoldalú, ráadásul a napelemes piacon is nő a népszerűsége. Az ilyen tetők tökéletesen megfelelnek a panelek befogadására, életciklusuk pedig ténylegesen meghaladja a napelemes rendszerekét.

Az amerikai Metal Construction Association egyesület a kereskedelmi és ipari piacon, terepen és laboratóriumban folytatott vizsgálatot, az eredményeik alapján a bevonatos acél 70 éven át használható. Egy napelem élettartama ezzel szemben 28-37 év. A legtöbb tetőfedés rövidebb ideig tart ki, mint a rá telepített rendszer, emiatt idővel komoly költségek árán le kell szerelni, majd vissza kell építeni a napelemeket. További előnyt jelent, hogy a fém tetőfedésre eleve olcsóbb és egyszerűbb a panelek felszerelése.

A megoldással jelentősen javulhat a napelemes beruházás megtérülése. Úgy tűnik, az utóbbi időkben szép lassan visszaszorul a „vásároljunk olcsón, javítsuk meg később” mentalitás, és minden korábbinál több ingatlantulajdonos választja a fémet a tető kialakításakor.

Zöldinfó

Az újrahasznosítható műanyag raklapok előnyei a fa változatokkal szemben

A logisztikai és anyagmozgatási iparágakban az árucikkek és termékek hatékony mozgatása és tárolása kulcsfontosságú. A raklapok az egyik alapvető eszközei ennek a folyamatnak, amelyek segítségével az árukat könnyedén szállíthatjuk, tárolhatjuk és kezelhetjük. Azonban az iparág gyors fejlődése és a fenntarthatóság iránti növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alternatív megoldásoknak, mint például az újrahasznosítható műanyag raklapok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Ezeknek az új generációs raklapoknak számos előnye van a hagyományos fa változatokkal szemben, amelyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a logisztikai folyamatokat:

Az egyik fő előnye az újrahasznosítható műanyag raklap termékeknek az, hogy sokkal tartósabbak és strapabíróbbak, mint a fa raklapok. Utóbbiak ugyanis könnyen sérülhetnek, repedhetnek vagy rothadhatnak, különösen nedves vagy korrozív környezetben. Ezzel szemben az újrahasznosítható műanyag raklapok ellenállnak a külső károsító hatásoknak, így jóval nagyobb élettartammal rendelkeznek a fa változatoknál. Ezáltal csökkentik a raklapok cseréjéből és karbantartásából fakadó extra költségeket, valamint minimalizálják az áruk károsodásának kockázatát.

A műanyag raklapok könnyűsúlyúak és egységesek, ami könnyebbé teszi a kezelésüket és a mozgatásukat. A fa raklapok gyakran változatos méretekben és súlyokban érkeznek, ami nehezítheti azok mobilizálását és összehangolását a logisztikai folyamatok során. Az egységes méretekkel rendelkező műanyag raklapok azonban egyszerűbbé teszik a raktározási és szállítási műveletek tervezését és optimalizálását.

A fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbbek az újrahasznosítható műanyag raklapok. Mivel visszaforgatható műanyagból készülnek, hozzájárulnak a faforrások megőrzéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. A fa raklapok gyakran fakitermelésből származnak, ami erdőírtáshoz és biodiverzitás-vesztéshez vezethet. Az újrahasznosítható műanyag raklapok gyártása és felhasználása kevesebb káros anyag kibocsátással jár, így csökkenthető az iparág ökológiai lábnyomát.

Advertisement

A Schoeller Allibert plasztik raklapok például teljes mértékben újrahasznosíthatók – a használt raklapokat begyűjtik a gyártóközpontjaikban, majd egy alapos tisztítást, csiszolást, mosást és szárítást követően új formába öntik őket, és máris újra felhasználhatók anélkül, hogy hozzájárultak volna a világ szeméthalmainak növeléséhez.

A műanyag raklapok könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők – ez különösen fontos az élelmiszere és egészségügyi iparágban. A fa raklapok sokszor nehezebben tisztíthatók, és a nedvesség hatására könnyen baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhatnak. A plasztik változatoknak azonban az agresszívabb, invazív mosási metódusok sem okoznak kárt, így kiválóan sterilizálhatók és újra felhasználhatók a kényes árucikkek szállításához/tárolásához.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!