Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Milyen tető típuson a leghatékonyabb a napelem?

Létrehozva:

|

Bár a fém tetőfedés kialakítása továbbra is drága, az egyszeri beruházás megtérül, napelemes rendszerek telepítésekor pedig különösen előnyös lehet.

Egyre népszerűbbek Amerikában a fém tetőfedések – számolt be az alternativenergia.hu. Ennek oka az, hogy ezek a tetők olcsóbban kombinálhatóak napelemekkel, használatuk ráadásul a panelek életciklusát is meghosszabbítja. Az Egyesült Államokban az elmúlt négy évtizedben évente több mint 180 millió négyzetméter fém tetőfedést telepítettek, a szám pedig egyre növekszik, mára csak az aszfaltzsindely számít népszerűbb megoldásnak. A fémet már háromezer évvel ezelőtt is használták burkolóanyagként. A tetőket tekintve a fém mindig is prémium anyagnak számított, egészen a közelmúltig ugyanakkor a drága beruházási költség akadályozta az ilyen megoldások terjedését. Az 1800-as évek közepétől, a technológia fejlődésével, illetve az alumínium és a bevonatos acéllemezek elterjedésével a beruházás egyre olcsóbbá vált. Mára a fém árban felveszi a versenyt más prémium tetőanyagokkal, élettartama viszont 2-4-szer hosszabb. A fém tetőfedés ellenálló, fenntartható és sokoldalú, ráadásul a napelemes piacon is nő a népszerűsége. Az ilyen tetők tökéletesen megfelelnek a panelek befogadására, életciklusuk pedig ténylegesen meghaladja a napelemes rendszerekét.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az amerikai Metal Construction Association egyesület a kereskedelmi és ipari piacon, terepen és laboratóriumban folytatott vizsgálatot, az eredményeik alapján a bevonatos acél 70 éven át használható. Egy napelem élettartama ezzel szemben 28-37 év. A legtöbb tetőfedés rövidebb ideig tart ki, mint a rá telepített rendszer, emiatt idővel komoly költségek árán le kell szerelni, majd vissza kell építeni a napelemeket. További előnyt jelent, hogy a fém tetőfedésre eleve olcsóbb és egyszerűbb a panelek felszerelése.

A megoldással jelentősen javulhat a napelemes beruházás megtérülése. Úgy tűnik, az utóbbi időkben szép lassan visszaszorul a „vásároljunk olcsón, javítsuk meg később” mentalitás, és minden korábbinál több ingatlantulajdonos választja a fémet a tető kialakításakor.

Zöldinfó

Hárommilliárdos szennyvízberuházás valósult meg Kunmadarason

Elkészült a szennyvízberuházás Kunmadarason a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán nyert csaknem hárommilliárd forint támogatásból- tájékoztatta a több mint ötezer-ötszáz lakosú Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere az MTI-t, hozzátéve: csapadékvíz-elvezető beruházásra is nyert forrást a település.

Létrehozva:

|

Szerző:

Balogh Marianna (Új Esélyt Kunmadarasnak Egyesület) elmondta: a település történetének egyik legfontosabb infrastrukturális beruházása zajlott az elmúlt időszakban. Elkészült a teljes települést lefedő szennyvízhálózat, valamint az új szennyvíztisztító telep, amelynek a befogadási és tisztítási képessége mintegy négyszerese a korábbinak. A beruházás előtt mindössze a lakóingatlanok nyolc százalékánál volt kiépített csatornahálózat – közölte, jelezve azt is, hogy a lakossági rákötések már több száz ingatlan esetében megtörténtek. A polgármester beszámolt arról is, hogy a településen hamarosan elkezdődik a csapadékvíz-elvezető beruházás első üteme a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert csaknem 400 millió forintból. A projekt a tervek szerint jövő nyáron ér véget. A beruházás során 2800 méter bel- és csapadékvízvédelmi létesítmény épül ki – közölte.

 

mti

Tovább olvasom

Ezeket olvassák