Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Rezsicsökkentés: Megoldás lehet a napelemek telepítése?

Létrehozva:

|

Rekordmennyiségű kérelem került beküldésre az első ütemben. Ebből már 500 támogatott kézhez is kapta az értesítést arról, hogy nyertek a pályázaton. Folyamatosan érkeznek a támogatói okiratok is a nyertesekhez.

Legkésőbb őszig ezt mindenki megkapja. Valamivel több mint 200 milliárd forintra lehetett pályázni, ezzel a pályázattal több tízezer olyan családnak jelenthet megoldást akik az átlagjövedelem alatt keresnek. Nekik a növekvő rezsiterhek csökkentésében jelentősen érezhető segítséget nyújt egy ilyen pályázat- jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a tárca szerdai közleménye szerint.

Hangsúlyozta az államtitkár: a kormány célja, hogy tovább erősítse a magyar háztartások energiabiztonságát és a lakossági napelemek elterjedésének támogatásával hozzájáruljon a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez. A tavaly évvégén elindított pályázat segítségével a lakossági környezetszennyező fűtési rendszerek lecserélésre kerülnek, megújuló energiaforráson alapuló és korszerű, környezetkímélő megoldással kerülnek kiváltásra. A családok saját maguknak tudnak majd áramot termelni ennek köszönhetően. A pályázat Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve részét képezi, a magyar családok energiahatékonyságát növelő beruházásokat a kormány hazai költségvetésből előfinanszírozza a Terv Európai Bizottság általi elfogadásáig.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A közlemény szerint a kiírást példátlan érdeklődés kísérte, több mint 43 ezer kérelem érkezett, ezért az első ütem keretének megemelésével lehetővé tették, hogy mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult a támogatásra, az kaphasson támogatást, sikeres pályázat esetén napelem telepítésére az igénylők akár 2,9 millió forintot, energiatakarékos fűtési rendszer kialakítása esetén pedig akár 11,3 millió forintot is kaphatnak.

Az elkövetkező hetekben folyamatosan küldik a támogatói okiratokat a nyerteseknek. Hogy az érintett családok mihamarabb eltudják kezdeni a kivitelezési munkálatokat, ezáltal jelentősen csökkenteni tudják a megemelkedett rezsiköltségeiket- tette hozzá az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a családok számára a napelemes pályázat mellett egyéb támogatási formák is elérhetőek, melyek segítenek otthonuk korszerűsítésében és a rezsijük csökkentésében, ezek közé tartozik az Otthonteremtési támogatás és az Otthonfelújítási kölcsön. Tehát nem csak egy támogatási forma és lehetőség áll rendelkezésükre a családoknak.

Advertisement

Akik szeretnének pályázni, de eddig még nem tették meg, nekik is van lehetőségük a második ütem keretében pályázatot beadni. Az első ütemet követően fennmaradt keretösszegre. A második ütemben leghamarabb 2023 tavaszán lehet benyújtani támogatási kérelmet/pályázatot a lakossági napelemes pályázaton, a felhívás módosítása a második ütem benyújtási szakaszára vonatkozóan folyamatban van -nyilatkozták. A pályázat lebonyolító szervezete, az ÉMI Nonprofit Kft. – a gazdaságfejlesztési miniszter döntésének megfelelően – felgyorsította a döntéselőkészítési eljárásokat, illetve a támogatói okiratok kiállítását. Ennek köszönhetően a pályázaton nyertes családok rövidebb határidővel kezdhetik meg a beruházások kivitelezését. Fontos továbbá, hogy azon támogatottak esetében, ahol a támogatói döntés megegyezik a pályázati kérelemmel, a támogatói okirat automatikusan hatályba lép, nem szükséges annak nyilatkozattal történő elfogadása. Tehát nekik nincs külön dolguk és tennivalójuk vele.

Az időközben kialakult sajnálatos háborús események és a világgazdasági történések ismeretében nem is jöhetne jobbkor egy ilyen fajta megoldás. Mind anyagilag, mind környezetkímélés szempontjából a legjobb megoldás és egyben segítség ez az embereknek, családoknak és persze nem utolsó sorban a földünknek is. Az energetikai kiszolgáltatottság és az egekbe emelkedett rezsi árak leküzdésének legjobb módja és lehetősége. Ezért akik szeretnének azok mindenképpen pályázzanak a második ütemben.

Zöldinfó

Hárommilliárdos szennyvízberuházás valósult meg Kunmadarason

Elkészült a szennyvízberuházás Kunmadarason a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán nyert csaknem hárommilliárd forint támogatásból- tájékoztatta a több mint ötezer-ötszáz lakosú Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere az MTI-t, hozzátéve: csapadékvíz-elvezető beruházásra is nyert forrást a település.

Létrehozva:

|

Szerző:

Balogh Marianna (Új Esélyt Kunmadarasnak Egyesület) elmondta: a település történetének egyik legfontosabb infrastrukturális beruházása zajlott az elmúlt időszakban. Elkészült a teljes települést lefedő szennyvízhálózat, valamint az új szennyvíztisztító telep, amelynek a befogadási és tisztítási képessége mintegy négyszerese a korábbinak. A beruházás előtt mindössze a lakóingatlanok nyolc százalékánál volt kiépített csatornahálózat – közölte, jelezve azt is, hogy a lakossági rákötések már több száz ingatlan esetében megtörténtek. A polgármester beszámolt arról is, hogy a településen hamarosan elkezdődik a csapadékvíz-elvezető beruházás első üteme a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert csaknem 400 millió forintból. A projekt a tervek szerint jövő nyáron ér véget. A beruházás során 2800 méter bel- és csapadékvízvédelmi létesítmény épül ki – közölte.

 

mti

Tovább olvasom

Ezeket olvassák