Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Világítástechnikai cégben szerzett többségi részesedést az MVM Csoport

Létrehozva:

|

Az MVM Optimum Zrt. megállapodást írt alá a világításkorszerűsítéssel foglalkozó Sysco-Lux Kft. 60 százalékos részesedésének megvásárlásáról – közölte az MVM kommunikációs cége szerdán az MTI-vel.

A tranzakció lezárása után a két társaság közösen fejlesztheti a szolgáltatásait – indokolták a tulajdonrész-vásárlást, amely illeszkedik a vállalatcsoport energiaszolgáltatás-fejlesztési stratégiájához. A részesedés megszerzésével bővül az MVM Csoport energiahatékonysági portfóliója, a Sysco-Lux pedig stabil tulajdonosi háttérre számíthat – tették hozzá. A budapesti székhelyű Sysco-Lux a legutóbbi beszámolója szerint 2020-ban és 2021-ben is 700 millió forintot meghaladó forgalommal, és több mint 60 millió forintos nyereséggel zárt. Árbevételéből tavalyelőtt majdnem 30 millió forint, tavaly pedig már több mint 40 millió forint származott külföldi értékesítésből.

Az MVM Optimum Zrt. az MVM Csoport kizárólagos tulajdonában álló társaság. Tevékenységi köre a hagyományos közműszolgáltató szerepen túlmutató üzletágakra terjed ki, többek között a megújuló energiaforrásokon alapuló termékekre vagy elektromos közlekedési szolgáltatások piacára – olvasható a cég honlapján. Árbevétele a tavalyi beszámoló alapján egy év alatt 941 millió forintról 1,8 milliárd forintra nőtt, ugyanakkor 2020-ban 270 millió forintos, 2021-ben 648 millió forintos veszteséggel zárt.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!