Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Világítástechnikai cégben szerzett többségi részesedést az MVM Csoport

Létrehozva:

|

Az MVM Optimum Zrt. megállapodást írt alá a világításkorszerűsítéssel foglalkozó Sysco-Lux Kft. 60 százalékos részesedésének megvásárlásáról – közölte az MVM kommunikációs cége szerdán az MTI-vel.

A tranzakció lezárása után a két társaság közösen fejlesztheti a szolgáltatásait – indokolták a tulajdonrész-vásárlást, amely illeszkedik a vállalatcsoport energiaszolgáltatás-fejlesztési stratégiájához. A részesedés megszerzésével bővül az MVM Csoport energiahatékonysági portfóliója, a Sysco-Lux pedig stabil tulajdonosi háttérre számíthat – tették hozzá. A budapesti székhelyű Sysco-Lux a legutóbbi beszámolója szerint 2020-ban és 2021-ben is 700 millió forintot meghaladó forgalommal, és több mint 60 millió forintos nyereséggel zárt. Árbevételéből tavalyelőtt majdnem 30 millió forint, tavaly pedig már több mint 40 millió forint származott külföldi értékesítésből.

Az MVM Optimum Zrt. az MVM Csoport kizárólagos tulajdonában álló társaság. Tevékenységi köre a hagyományos közműszolgáltató szerepen túlmutató üzletágakra terjed ki, többek között a megújuló energiaforrásokon alapuló termékekre vagy elektromos közlekedési szolgáltatások piacára – olvasható a cég honlapján. Árbevétele a tavalyi beszámoló alapján egy év alatt 941 millió forintról 1,8 milliárd forintra nőtt, ugyanakkor 2020-ban 270 millió forintos, 2021-ben 648 millió forintos veszteséggel zárt.

Zöld Energia

Ezeknek a hőszivattyúknak a leghidegebb napok sem okoznak gondot

Egy új, az Egyesült Királyságban elvégzett vizsgálat cáfolja, hogy a hőszivattyúk a nagy hidegben nem hatékonyak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energy Systems Catapult nonprofit zöld technológiai és innovációs központ közzétette a 2020 novembere és 2022 augusztusa közötti, az Egyesült Királyságban működő levegő forrású hőszivattyúk helyszíni megfigyelésének adatait – számol be a PV Magazine. Az információk azt mutatják, hogy a hőszivattyúk háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hogy a hideg napokon berendezéseknél a teljesítménytényező (COP) mediánja 2,44, míg egész évben 2,80. Az eredmények azt is igazolták, hogy a külső levegőforrást hasznosító rendszerek alacsonyabb hőmérséklet mellett is hatékonyak.

„Az adatok közzétételével végre megdönthetjük azt a nézetet, hogy a hőszivattyúk nem működnek hideg időben, és hogy üzemelésük nem hatékony” – mondta Marc Brown, az Energy Systems Catapult ideiglenes üzleti vezetője. „Éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk. Háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hideg időjárási körülmények között is jól működnek” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyság Energiabiztonsági és Nettó Zéró Minisztériuma által támogatott projektben 742 hőszivattyút telepítettek, az érintett otthonok közül a legkorábbi 1919-ben épült. A berendezések teljesítményét 2020 novembere és 2022 augusztusa között monitorozták, az eredmények pedig rávilágítottak, hogy jelentősen javult a levegő alapú hőszivattyúk működése egy 2011-2014 között futó, hasonló projekt óta. Az új adatok azt is felfedték, hogy eltérések adódhatnak a teljesítményben az egyes modellek között.

Ami az üzemi áramlási hőmérsékletet illeti, a 65 Celsius-fok feletti hőmérsékletet elérő hőszivattyúk szezonális COP-értékének mediánja 2,89 és 2,92 között alakult, míg az alacsony üzemi hőmérsékletű hőszivattyúknál 2,74 és 2,94 között mozgott. A jelentés szerint azonban a 65 Celsius-fok feletti üzemelés nem túl gyakori.

A projekt során a hőszivattyúk teljesítményét az év leghidegebb napjain is elemezték, amikor a külső átlaghőmérséklet -5,8 és 2 Celsius-fok között változott. A COP-ot minden egyes hideg napra kiszámították, az átlag 2,44 volt. Az Energy Systems Catapult szerint mindez igazolja, hogy a hőszivattyúk jól üzemelnek különböző épületekben, még igen alacsony hőmérsékleten is.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!