Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

160 km-es hatótávú elektromos motort dob piacra a Super73 cég

A SUPER73 C1X modelljéről egyelőre nem sokat tudni, úgy tűnik azonban, hogy hamarosan kapható lesz.

Létrehozva:

|

A Los Angeles-i székhelyű, e-biciklikkel foglalkozó SUPER73 által korábban bemutatott könnyű elektromos motorkerékpár, a SUPER73 C1X sokak érdeklődését felkeltette. Úgy tűnik, az ügyfeleknek már nem kell sokat várniuk a modellre, igaz, az ár egyelőre kérdéses – számol be az okodrive.hu.

Az Orange County Business Journal legújabb jelentése alapján a SUPER73 C1X várhatóan már idén tavasszal megjelenik. A vállalat egy évvel ezelőtt még azt ígérte, hogy a motor gyártása előreláthatóan 2023 végén kezdődik meg, most tehát úgy tűnik, a folyamat jelentősen lerövidült, a SUPER73 gyakorlatilag felére csökkentette a fejlesztési időt.

A négy mérnökből álló csapat tagja két korábbi Rivian-alkalmazott. Az elektromos teherautó-gyártó Rivian egyébként egy saját elektromos kerékpáron dolgozik olyan tervezők segítségével, akiket éppen e-biciklis cégektől csábítottak el. Elképzelhető, hogy a SUPER73 C1X előbb fog megjelenni, mint a Rivian terméke.

Az elektromos motor specifikációi egyelőre nem ismertek, de azért a vállalat alapvető célkitűzéseire lehet következtetni. A végsebesség legalább 120 kilométer per óra, a maximális hatótávolság pedig 160 kilométer lesz. A legtöbb könnyű elektromos motorkerékpárokra szakosodott gyártó specifikációiból kiindulva azt is megállapítható, az akkumulátorpakk kapacitása legalább 5-6 kilowattóra.

Érdekes módon a SUPER73 modellje azok érdeklődését is felkeltette, akik még csak nem is motorosok. Egy ügyfelekkel végzett kutatás alapján az emberek 60 százaléka szerette volna, hogy a cég motorkerékpárt gyártson, annak ellenére, hogy a vásárlók 67 százaléka korábban nem ült motoron.

Advertisement

A specifikációkhoz hasonlóan az ár is kérdéses, mindenesetre úgy tűnik, a C1X több verzióban lesz elérhető, ami némi mozgásteret adhat. A belépő szintű motor várhatóan 10 ezer dollárnál (mintegy 3,5 millió forintnál) olcsóbb lesz, így sok vetélytárssal versenybe szállhat a vállalat. Jelképes összegért már elő lehet jegyezni a modellt.

Nem a SUPER73 az első elektromos kerékpárokkal foglalkozó vállalat, amely az e-motorok irányába is kacsintgat. A cég számára azonban komoly előnyt jelenthet, hogy meglévő modelljeik így is feszegetik a biciklik és motorok határát, tehát van némi tapasztalat a tervezésben.

Zöld Közlekedés

Hidrogénhajtású kukásautót tesztelnek Bécsben

A Duna-szigeten kezdték el tesztelni az osztrák főváros első hidrogénhajtású hulladékgyűjtő járművét.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az elektromos kukásautóhoz képest kétszer akkora távot tud megtenni és gyorsabb a tankolása is. Mindkét haszongépjármű-típus tesztjét tudományosan követik. Melyik a jobb – az elektromos vagy a hidrogénhajtású? – a kérdés nem csak a személyautóknál, de a nehézgépjárműveknél is aktuális. Hogy választ kapjon a kérdésre, az osztrák főváros a meglévő két elektromos kukásautó mellett a napokban egy hidrogénhajtású hulladékgyűjtő jármű tesztjét is megkezdte. A forradalmi kukásautó a Duna-szigetet járja, és a kommunális hulladék valamint a sárga kukák ürítését végzik vele. A csupán prototípusként létező jármű egyik előnye – az alváz a Mercedestől, a felépítmény a Stummertől van –, hogy a vezetőfülke alacsonyan van, így a sofőr pontosan látja, van-e gyalogos, biciklis az induló jármű előtt. Különösen fontos szempont ez, mivel a Duna-sziget a bécsiek egyik kedvelt pihenőhelye, ahova sokan járnak sétálni, biciklizni, futni.

A 85 kilowattórás akkumulátort menet közben két, egyenként 30 kilowattos üzemanyagcella tölti. Nemcsak a jármű meghajtása, de a hulladékgyűjtő edények kiürítése és a hulladék tömörítése is elektromosan zajlik. A 17 tonna önsúlyú jármű 23 köbméternyi szemetet tud begyűjteni és körülbelül 160 kilométer a gyűjtőjárata hossza. Ezzel kétszer akkora területet tud ellátni, mint a Bécsi Köztisztasági Vállalat elektromos kukásautója és gyorsabb a tankolása is. A hidrogénhajtású kukásautó egy dízeles járművet váltott le, így sokkal csendesebb, tisztább és biztonságosabb, mint hagyományos elődje. Tankolni a Wien Energie Floridsdorfban található hidrogénkútjához jár, ahol zöldhidrogénnel töltik fel.

A tesztüzemet a Bécsi Műszaki Egyetem követi nyomon, hogy a végén eldönthessék, az elektromos vagy a hidrogénhajtású kukásautó praktikusabb-e Bécs számára. Vizsgálják a járművek és az akkumulátorok viselkedését küldönböző hőmérsékleteknél, különböző távokon illetve különböző típusú hulladékok esetén. Az osztrák főváros célja, hogy lehetőség szerint már 2030 előtt klímasemlegesre cserélje a város 3.100 járműből álló járműparkját. Az alternatív hajtású járművekre váltás különösen a haszon- és nehézgépjárművek esetén jelent nagy kihívást.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!