Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

160 km-es hatótávú elektromos motort dob piacra a Super73 cég

A SUPER73 C1X modelljéről egyelőre nem sokat tudni, úgy tűnik azonban, hogy hamarosan kapható lesz.

Létrehozva:

|

A Los Angeles-i székhelyű, e-biciklikkel foglalkozó SUPER73 által korábban bemutatott könnyű elektromos motorkerékpár, a SUPER73 C1X sokak érdeklődését felkeltette. Úgy tűnik, az ügyfeleknek már nem kell sokat várniuk a modellre, igaz, az ár egyelőre kérdéses – számol be az okodrive.hu.

Az Orange County Business Journal legújabb jelentése alapján a SUPER73 C1X várhatóan már idén tavasszal megjelenik. A vállalat egy évvel ezelőtt még azt ígérte, hogy a motor gyártása előreláthatóan 2023 végén kezdődik meg, most tehát úgy tűnik, a folyamat jelentősen lerövidült, a SUPER73 gyakorlatilag felére csökkentette a fejlesztési időt.

A négy mérnökből álló csapat tagja két korábbi Rivian-alkalmazott. Az elektromos teherautó-gyártó Rivian egyébként egy saját elektromos kerékpáron dolgozik olyan tervezők segítségével, akiket éppen e-biciklis cégektől csábítottak el. Elképzelhető, hogy a SUPER73 C1X előbb fog megjelenni, mint a Rivian terméke.

Az elektromos motor specifikációi egyelőre nem ismertek, de azért a vállalat alapvető célkitűzéseire lehet következtetni. A végsebesség legalább 120 kilométer per óra, a maximális hatótávolság pedig 160 kilométer lesz. A legtöbb könnyű elektromos motorkerékpárokra szakosodott gyártó specifikációiból kiindulva azt is megállapítható, az akkumulátorpakk kapacitása legalább 5-6 kilowattóra.

Érdekes módon a SUPER73 modellje azok érdeklődését is felkeltette, akik még csak nem is motorosok. Egy ügyfelekkel végzett kutatás alapján az emberek 60 százaléka szerette volna, hogy a cég motorkerékpárt gyártson, annak ellenére, hogy a vásárlók 67 százaléka korábban nem ült motoron.

Advertisement

A specifikációkhoz hasonlóan az ár is kérdéses, mindenesetre úgy tűnik, a C1X több verzióban lesz elérhető, ami némi mozgásteret adhat. A belépő szintű motor várhatóan 10 ezer dollárnál (mintegy 3,5 millió forintnál) olcsóbb lesz, így sok vetélytárssal versenybe szállhat a vállalat. Jelképes összegért már elő lehet jegyezni a modellt.

Nem a SUPER73 az első elektromos kerékpárokkal foglalkozó vállalat, amely az e-motorok irányába is kacsintgat. A cég számára azonban komoly előnyt jelenthet, hogy meglévő modelljeik így is feszegetik a biciklik és motorok határát, tehát van némi tapasztalat a tervezésben.

Zöld Közlekedés

Volvo: a tisztább és biztonságosabb városi közlekedésre optimalizálva

A Volvo Trucks bemutatja első olyan teherautó-modelljét, amelyet kizárólag elektromos hajtással dobnak piacra.

Létrehozva:

|

Szerző:

A nehéz rakományok szállítására is alkalmas, és a sofőr számára kiemelkedő kilátást kínáló FM Low Entry egy elektromos teherautó, amelyet a biztonságos és hatékony városi közlekedésre optimalizáltak. Ahogyan egyre több város törekszik a károsanyag-kibocsátási szintek csökkentésével a városi környezet javítására, az olyan nulla károsanyag-kibocsátású teherautók iránti kereslet is gyorsan növekszik, amelyek megfelelnek ezeknek az új vásárlói követelményeknek. A Volvo Trucks elektromosteherautó-kínálatának legújabb eleme – a Volvo FM Low Entry – egy nehézkategóriás tehergépjármű, amelyet kifejezetten a városi területeken a különféle szállítási feladatok ellátására fejlesztettek ki. Ez egyben a Volvo Trucks első olyan modellje, amely csak elektromos hajtással kerül a piacra.

„A lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású Volvo FM Low Entry nagyszerűen kiegészíti az elektromos termékpalettánkat, kiválóan alkalmas városi közlekedésre, és a járművezetőt szem előtt tartva terveztük. Erőteljes, mégis könnyen vezethető és egyszerű manőverezhetőséget kínál. Az új Volvo FM Low Entry tökéletesen összecseng az elektromos kínálatunk bővítésére irányuló törekvéseinkkel, így még több ügyfelünk számára teszi lehetővé, hogy csökkentse szén-dioxid-kibocsátását” – fejti ki Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

Ötcsillagos Direct Vision Standard minősítés

Az alacsony vezetési pozíció tökéletes kilátást kínál a sofőrnek, aki így a környezetét is kényelmesen szemmel tarthatja. Az FM Low Entry ezen jellemzőjével ötcsillagos minősítést szerzett a London régiójában érvénybe lépő, és a nehézgépjárműveket minősítő Direct Vision Standard szabályrendszerében, amely 2024 negyedik negyedévében lép hatályba.*

A Volvo FM Low Entry rendkívül sokoldalú, és könnyen hozzáigazítható az olyan szállítási feladatok speciális követelményeihez, mint például a hulladékkezelés, az áruterítés és az építkezési munkálatok.

Advertisement

A most bemutatott új modell a Volvo jól ismert FM termékére épül. A tágas fülke alacsonyabbra és előrébb került, az alacsony lépcső és a lapos padló pedig megkönnyíti a fülkébe történő be- és kiszállást. Ezek a tervezési jellemzők ergonomikus, kényelmes és hatékony munkakörnyezetet teremtenek a sofőrök számára a forgalmas városi környezetben. Az új FM Low Entry modell kezdetben Európában, valamint Törökországban, Ausztráliában és Dél-Koreában kerül piacra. Az értékesítés 2024 első negyedévében, a gyártás pedig 2024 második negyedévében indul.

Nyolc elektromos teherautó-modell

Ezzel az új, tisztán elektromos városi teherautóval a Volvo világszerte immár összesen nyolc elektromos teherautó-modellt kínál. 2019-ben a Volvo Trucks lett az első globális gyártó, amely megkezdte a nehéz elektromos tehergépkocsik sorozatgyártását, és a vállalat célja, hogy 2030-ra az új Volvo teherautók globális értékesítésének 50%-a elektromos legyen.

A Volvo FM Low Entry fő jellemzői:

 • A kilátás (a sztenderd specifikációval) megfelel a Londoni Közlekedési Hivatal Direct Vision Standard szabványának.
 • A teherautó Volvo Dinamikus Kormányzás (VDS) rendszerrel van felszerelve a könnyű kormányzás és a vibráció csökkentése érdekében.
 • Háromféle ülésopció áll rendelkezésre: sofőrülés plusz 0, 1 vagy 3 utas. A 3 utasülés a vezetőfülke hátsó részén helyezkedik el, így a sofőr nem látja őket. Ez minimalizálja a holtteret, és a kiváló kilátáshoz is hozzájárul.
 • A számos ergonómiai jellemző közé tartozik az alacsony fellépő, a lapos padló és a jól elhelyezett kapaszkodók a könnyű és biztonságos be- és kiszálláshoz.
 • A teherautó elérhető a Volvo új kamerás monitorrendszerével.
 • Két fülkeméret érhető el: Hálófülke (belmagasság 1575 mm) és Globetrotter fülke (belmagasság 1945 mm).
 • Rendelkezésre álló tengelykialakítások: 4X2, 6X2, 6X4, 8X2, 8X4
 • Megengedett szerelvényössztömeg: 19–32 tonna
 • Motor: 330 kWh
 • Akkumulátor: 360 kWh (4 akkumulátor)
 • Hatótávolság: 200 km-ig (a hatótáv több paramétertől is függ, mint például a terhelés, a vezetési stílus, a vezetési ciklus, a domborzat, a hőmérséklet, stb.)
 • Töltés: 250 kW (DC), 43 kW (AC)
 • Tengelytáv: 3900–6000 mm

Forrás: Volvo Trucks Hungary

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!