Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Rezsicsökkentés: Megoldás lehet a napelemek telepítése?

Létrehozva:

|

Rekordmennyiségű kérelem került beküldésre az első ütemben. Ebből már 500 támogatott kézhez is kapta az értesítést arról, hogy nyertek a pályázaton. Folyamatosan érkeznek a támogatói okiratok is a nyertesekhez.

Legkésőbb őszig ezt mindenki megkapja. Valamivel több mint 200 milliárd forintra lehetett pályázni, ezzel a pályázattal több tízezer olyan családnak jelenthet megoldást akik az átlagjövedelem alatt keresnek. Nekik a növekvő rezsiterhek csökkentésében jelentősen érezhető segítséget nyújt egy ilyen pályázat- jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a tárca szerdai közleménye szerint.

Hangsúlyozta az államtitkár: a kormány célja, hogy tovább erősítse a magyar háztartások energiabiztonságát és a lakossági napelemek elterjedésének támogatásával hozzájáruljon a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez. A tavaly évvégén elindított pályázat segítségével a lakossági környezetszennyező fűtési rendszerek lecserélésre kerülnek, megújuló energiaforráson alapuló és korszerű, környezetkímélő megoldással kerülnek kiváltásra. A családok saját maguknak tudnak majd áramot termelni ennek köszönhetően. A pályázat Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve részét képezi, a magyar családok energiahatékonyságát növelő beruházásokat a kormány hazai költségvetésből előfinanszírozza a Terv Európai Bizottság általi elfogadásáig.

A közlemény szerint a kiírást példátlan érdeklődés kísérte, több mint 43 ezer kérelem érkezett, ezért az első ütem keretének megemelésével lehetővé tették, hogy mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult a támogatásra, az kaphasson támogatást, sikeres pályázat esetén napelem telepítésére az igénylők akár 2,9 millió forintot, energiatakarékos fűtési rendszer kialakítása esetén pedig akár 11,3 millió forintot is kaphatnak.

Az elkövetkező hetekben folyamatosan küldik a támogatói okiratokat a nyerteseknek. Hogy az érintett családok mihamarabb eltudják kezdeni a kivitelezési munkálatokat, ezáltal jelentősen csökkenteni tudják a megemelkedett rezsiköltségeiket- tette hozzá az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a családok számára a napelemes pályázat mellett egyéb támogatási formák is elérhetőek, melyek segítenek otthonuk korszerűsítésében és a rezsijük csökkentésében, ezek közé tartozik az Otthonteremtési támogatás és az Otthonfelújítási kölcsön. Tehát nem csak egy támogatási forma és lehetőség áll rendelkezésükre a családoknak.

Advertisement

Akik szeretnének pályázni, de eddig még nem tették meg, nekik is van lehetőségük a második ütem keretében pályázatot beadni. Az első ütemet követően fennmaradt keretösszegre. A második ütemben leghamarabb 2023 tavaszán lehet benyújtani támogatási kérelmet/pályázatot a lakossági napelemes pályázaton, a felhívás módosítása a második ütem benyújtási szakaszára vonatkozóan folyamatban van -nyilatkozták. A pályázat lebonyolító szervezete, az ÉMI Nonprofit Kft. – a gazdaságfejlesztési miniszter döntésének megfelelően – felgyorsította a döntéselőkészítési eljárásokat, illetve a támogatói okiratok kiállítását. Ennek köszönhetően a pályázaton nyertes családok rövidebb határidővel kezdhetik meg a beruházások kivitelezését. Fontos továbbá, hogy azon támogatottak esetében, ahol a támogatói döntés megegyezik a pályázati kérelemmel, a támogatói okirat automatikusan hatályba lép, nem szükséges annak nyilatkozattal történő elfogadása. Tehát nekik nincs külön dolguk és tennivalójuk vele.

Az időközben kialakult sajnálatos háborús események és a világgazdasági történések ismeretében nem is jöhetne jobbkor egy ilyen fajta megoldás. Mind anyagilag, mind környezetkímélés szempontjából a legjobb megoldás és egyben segítség ez az embereknek, családoknak és persze nem utolsó sorban a földünknek is. Az energetikai kiszolgáltatottság és az egekbe emelkedett rezsi árak leküzdésének legjobb módja és lehetősége. Ezért akik szeretnének azok mindenképpen pályázzanak a második ütemben.

Zöldinfó

Az újrahasznosítható műanyag raklapok előnyei a fa változatokkal szemben

A logisztikai és anyagmozgatási iparágakban az árucikkek és termékek hatékony mozgatása és tárolása kulcsfontosságú. A raklapok az egyik alapvető eszközei ennek a folyamatnak, amelyek segítségével az árukat könnyedén szállíthatjuk, tárolhatjuk és kezelhetjük. Azonban az iparág gyors fejlődése és a fenntarthatóság iránti növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alternatív megoldásoknak, mint például az újrahasznosítható műanyag raklapok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Ezeknek az új generációs raklapoknak számos előnye van a hagyományos fa változatokkal szemben, amelyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a logisztikai folyamatokat:

Az egyik fő előnye az újrahasznosítható műanyag raklap termékeknek az, hogy sokkal tartósabbak és strapabíróbbak, mint a fa raklapok. Utóbbiak ugyanis könnyen sérülhetnek, repedhetnek vagy rothadhatnak, különösen nedves vagy korrozív környezetben. Ezzel szemben az újrahasznosítható műanyag raklapok ellenállnak a külső károsító hatásoknak, így jóval nagyobb élettartammal rendelkeznek a fa változatoknál. Ezáltal csökkentik a raklapok cseréjéből és karbantartásából fakadó extra költségeket, valamint minimalizálják az áruk károsodásának kockázatát.

A műanyag raklapok könnyűsúlyúak és egységesek, ami könnyebbé teszi a kezelésüket és a mozgatásukat. A fa raklapok gyakran változatos méretekben és súlyokban érkeznek, ami nehezítheti azok mobilizálását és összehangolását a logisztikai folyamatok során. Az egységes méretekkel rendelkező műanyag raklapok azonban egyszerűbbé teszik a raktározási és szállítási műveletek tervezését és optimalizálását.

A fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbbek az újrahasznosítható műanyag raklapok. Mivel visszaforgatható műanyagból készülnek, hozzájárulnak a faforrások megőrzéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. A fa raklapok gyakran fakitermelésből származnak, ami erdőírtáshoz és biodiverzitás-vesztéshez vezethet. Az újrahasznosítható műanyag raklapok gyártása és felhasználása kevesebb káros anyag kibocsátással jár, így csökkenthető az iparág ökológiai lábnyomát.

Advertisement

A Schoeller Allibert plasztik raklapok például teljes mértékben újrahasznosíthatók – a használt raklapokat begyűjtik a gyártóközpontjaikban, majd egy alapos tisztítást, csiszolást, mosást és szárítást követően új formába öntik őket, és máris újra felhasználhatók anélkül, hogy hozzájárultak volna a világ szeméthalmainak növeléséhez.

A műanyag raklapok könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők – ez különösen fontos az élelmiszere és egészségügyi iparágban. A fa raklapok sokszor nehezebben tisztíthatók, és a nedvesség hatására könnyen baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhatnak. A plasztik változatoknak azonban az agresszívabb, invazív mosási metódusok sem okoznak kárt, így kiválóan sterilizálhatók és újra felhasználhatók a kényes árucikkek szállításához/tárolásához.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!