Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

DHL Supply Chain Magyarország – mérföldkő a karbonsemleges logisztikában

A DHL Supply Chain, a világ vezető szerződéses logisztikai vállalata elkötelezett a fenntartható logisztika iránt, 2023-ra közel 400 000 négyzetméteres karbonsemleges ingatlanportfóliót fejlesztettek ki, melyben kifejezetten kiemelt szerepet kapnak a karbonsemleges raktárak.

Létrehozva:

|

A logisztikai vállalat fontos mérföldkövet ért el a fenntarthatóság terén Magyarországon is, a CTP Magyarország által fejlesztett, a CTPark Budapest East területén található üllői raktáruk elnyerte a karbonsemleges minősítést, hozzájárulva a vállalat GoGreen kezdeményezéséhez, melynek keretében a DHL 7 milliárd eurót invesztál szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésére 2030-ig, és vállalja, hogy teljesen szén-dioxid-mentes lesz 2050-re.

A CTP magyarországi beruházásai során fenntartható technológiákat alkalmaz, az energiafelhasználás optimalizálása érdekében épületeit 2020 óta hőszivattyú technológiával fűti és hűti, gázt az új beruházásoknál nem is használ. Épületeik áram ellátását részben saját napelemparkjaik biztosítják, amelyek Üllőn, Biatorbágyon, Dunaharasztin és Komáromban már elérhetők több mint 10 MW teljesítménnyel, emellett épületein folyamatosan hajtja végre felújítási programját és tetőre szerelt nagy kapacitású napelempark fejlesztését, hogy bérlői számára a legmodernebb igények szerinti épületeket és igény szerint zöld energiát is tudjon biztosítani.

A karbonsemleges raktáraknak szigorú kritériumoknak kell megfelelniük annak érdekében, hogy a fenntarthatósági célok elérhetők legyenek. Kolozsy Balázs, a DHL Supply Chain Fulfillment Site Operation and Business Development Support Managere elmondta: „Egyik legfontosabb ismertetőjele a karbonsemlegességnek, hogy a raktár nem használ földgázt a fűtéshez, hanem hőszivattyúkkal üzemel. Természetesen a hűtés/fűtés mellett számos egyéb elemmel is rendelkeznie kell az épületnek, a DHL értékelésében 20 különböző pontot vizsgálunk a megújuló energia, hatékony világítás, elektromos töltés, hűtés/fűtés, épületautomatizálás, környezeti hatások témakörökben.”

Az új raktárban aktívan használják az épületautomatizálási rendszert, amely online adatokat biztosít az energiafelhasználásról, lehetővé téve a világítás, fűtés és targoncatöltési folyamatok optimalizálását. A mozgásérzékelőkkel ellátott raktár lehetővé teszi továbbá, hogy a világítás automatikusan kikapcsoljon, ha egy adott területen nem történik munkavégzés.

A karbonsemlegesség kulcseleme a napelemek használata is, melyek kiválóan telepíthetők a raktárak tetejére, csökkentve ezzel a nettó villamosenergia-felhasználást. Az épületautomatizálási rendszer monitorozza és pontos, online adatokat szolgáltat az energiafelhasználásról, lehetővé téve a fogyasztók nyomon követését és programozását. Ennek eredményeképpen a hűtés/fűtés szabályzás és a világítás programozása optimalizálási lehetőségeket kínál.

Advertisement

A karbonsemlegesség elérése azonban nem csupán az energiaforrások diverzifikációját jelenti, hanem a fenntartható logisztika kiterjesztését az innováció, technológia és a munkavállalói tudatosság terén is.

„A DHL Group élen jár a fenntarthatóságot célzó projektek bevezetésében. A szállítmányozás területén elektromos furgonokat és tehergépkocsikat állítunk forgalomba, valamint multimodális megoldásokat ajánlunk ügyfeleinknek annak érdekében, hogy az áruforgalmat a vasútra tereljük. A légi közlekedésben élen jár a csoport a fenntartható forrásból származó repülőgép-üzemanyagok felhasználásában.” – hangsúlyozta Kolozsy Balázs.

„A DHL Supply Chain nem csak technológiai fejlesztésekkel, hanem a dolgozók tudatosságának növelésével is elkötelezett a fenntarthatóság iránt. A munkavállalók oktatása és tudatosságra nevelése online tréningeken keresztül történik, melyek a raktár fenntartható használatára összpontosítanak. Ezen felül a vállalat rendszeresen szervez faültetési programokat, amelyeken a dolgozók aktívan részt vehetnek, ezáltal hozzájárulva a környezetvédelmi kezdeményezésekhez.” – tette hozzá Kolozsy Balázs.

 

Kolozsy Balázs

 

A vállalatról bővebben:

Advertisement

DHL – Excellence. Simply delivered.

DHL a logisztikai iparág vezető globális márkája. A DHL részlegei a logisztikai szolgáltatások páratlan portfólióját kínálják a nemzeti és nemzetközi csomagkézbesítéstől, az e-kereskedelmi szállítási és teljesítési megoldásokon, a nemzetközi expressz, közúti, légi és tengeri szállításon át az ipari ellátási lánc menedzsmentig. A világszerte több mint 220 országban és területen mintegy 395 000 alkalmazottal a DHL biztonságosan és megbízhatóan köti össze az embereket és a vállalkozásokat, lehetővé téve a globális fenntartható kereskedelmi forgalmat. A DHL a növekedési piacokra és iparágakra – többek között a technológia, az élettudományok és az egészségügy, a gépészet, a gyártás és az energia, az autó-mobilitás és a kiskereskedelem – specializált megoldásaival döntően “A világ logisztikai vállalataként” van pozícionálva.

A DHL a DHL Group része. A csoport 2022-ben több mint 94 milliárd eurós bevételt ért el. Fenntartható üzleti gyakorlatával, valamint a társadalom és a környezet iránti elkötelezettségével a Csoport pozitívan járul hozzá a világhoz. A DHL Group célja, hogy 2050-re elérje a nettó nulla károsanyag-kibocsátású logisztikát.

A CTP-ről bővebben:

A CTP bruttó bérbeadható terület alapján Európa legnagyobb, tőzsdén jegyzett logisztikai és ipari ingatlantulajdonosa, -fejlesztője és -kezelője, amely 10 országban 11,2 millió m2 GLA tulajdonosa, Magyarországon 1.1 millió m2 bérbeadható ipari logisztikai raktár területtel rendelkezik. A CTP minden új épülete „VERY GOOD” vagy annál jobb BREEAM-minősítéssel rendelkezik továbbá a Sustainalytics vállalattól a legjobb, „Negligible-Risk” ESG minősítést kapta meg.

Advertisement

A CTP tervei szerint az évtized végére Magyarországon 2 millió m2-re, csoport szinten pedig 20 millió m2-re növeli portfólióját, hosszabb távon pedig teljesen energiafüggetlen ipari parkok létrehozását tűzi ki célul, amelyekben a felhasznált energiát teljes egészében a parkon belül állítják elő, a felesleget pedig a helyi villamosenergia-hálózatba táplálják be a környező közösségek támogatására. Ez csökkenti a bérleti költségeket és elősegíti egy rugalmasabb és biztonságosabb energiahálózat létrehozását, így mérsékelve a CTP és ügyfelei karbonlábnyomát.” – emelte ki dr. Gondi Ferenc a CTP Magyarország ügyvezetője.

Zöldinfó

Elindultak a Salgótarján környéki erdők erdőtervezési munkái

Hamarosan megkezdődik a Salgótarján környéki erdők 10 éves erdőgazdálkodási terveinek (erdőterveinek) megújítása. 2024. január 31-én megjelent a tervezési folyamat megindításáról szóló hivatalos tájékoztató, mely részletesen a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) weboldalán olvasható.

Létrehozva:

|

Szerző:

De miért is foglalkozik mindezzel az MME?

Az egyesület helyi csoportja régóta kiemelt feladatának tekinti a Salgótarján környéki térség madárvédelmi és természetvédelmi ügyeinek nyomon követését, kedvező irányba alakítását. E tevékenység keretében jelentős figyelmet kapnak az erdők, amelyek egyrészt számos természeti értéknek adnak otthon, másrészt a környezeti változások és az emberi hatások következtében napjainkban fokozottan veszélyeztetett élőhelyeknek számítanak.

Mit foglalnak magukba a körzeti erdőtervezési munkák?

A körzeti erdőtervezési munkák során egyrészt felülvizsgálják az erdők területi beosztását, illetve a gazdálkodás területi egységének számító erdőrészletek termőhelyére és faállományára vonatkozó leíró adatokat. Másrészt (és az erdők jövőbeni helyzete szempontjából ez a fontosabb) meghatározzák azokat a gazdálkodási lehetőségeket és feladatokat, amelyeket az elkövetkező 10 éves periódusban az erdők kezelését végző erdőgazdálkodók elvégezhetnek vagy el kell hogy végezzenek. Utóbbi körbe tartoznak a fiatal és középkorú erdőkben végzendő nevelővágások (tisztítások, gyérítések), az idős erdőkben elvégezhető véghasználatok (tarvágások, felújítóvágások, szálalóvágások), valamint az azokkal párhuzamosan vagy azokat követően kötelezően elvégzendő erdőfelújítási munkák.

Mi a tétje mindennek természetvédelmi szempontból?

Az ország más térségéhez hasonlóan Salgótarján környékére is igaz, hogy az erdőgazdálkodási tevékenység védett természeti területeket is érint. Emiatt nagyon fontos, hogy olyan gazdálkodási tervek szülessenek, illetve olyan gazdálkodási tevékenységet folytassanak, amely a természetvédelmi szempontoknak is maximálisan megfelel. Az egyesület helyi csoportja mindezek alapján prioritásként kezeli a szakmai és társadalmi figyelem természetvédelmi problémákra való ráirányítását, a felmerülő problémák megoldásának elősegítését, a természeti értékek megóvását támogató kommunikációt.

Mely területeket érintik a körzeti erdőtervezési munkák?

A Salgótarjáni Erdőtervezési Körzetbe Salgótarján város közigazgatási területén túlmenően még 9 – részben a városhoz csatolt – település (Bárna, Karancsalja, Karancsberény, Karancslapujtő, Kazár, Mátraszele, Somoskő, Zagyvaróna, Somoskőújfalu) területe tartozik. A most induló erdőtervezési munkák ezen települések erdeiben zajlanak. A körzeten belül erdőterülettel érintett védett természeti terület a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet és a Pécskői bazaltkúp helyi jelentőségű Természetvédelmi Terület.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!