Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

A Ford visszatér a Forma-1-be: Újabb korszak kezdődik a motorsport történetében!

A Ford motorjait fogja használni a Red Bull Racing és az AlphaTauri 2026 és 2030 között, miután a Honda kivonul a versenysorozatból.

Létrehozva:

|

A Ford közel 20 év motorsporttól való távollét után tér vissza a Forma-1-be, rögtön két csapat számára is biztosítva technológiáját – számol be az Engadget. Az autógyártó a Red Bullal együttműködve egy következő generációs hibrid berendezést fejleszt a Red Bull Racing és az AlphaTauri testvércsapat számára. A csapatok 2026 és legalább 2030 között használják majd a Ford motorjait, a gyártó közleménye szerint olyan területeken biztosítanak majd szakértelmet, mint amilyen az akkumulátorcellák és az elektromos motorok technológiája, valamint a hajtómű vezérlőszoftvere és analitikája.

A Fordnak nagy múltja van a Forma-1-ben, amely egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza. Motorgyártóként 13 versenyzői és 10 konstruktőri bajnokságban játszott szerepet, mielőtt 2004-ben visszavonult a sportágtól. A motorok fokozott villamosítására és a teljesen fenntartható üzemanyagokra vonatkozó közelgő szabályváltozások most arra ösztönözték a vállalatot, hogy visszatérjen.

„A Ford visszatérése a Forma-1-be a Red Bull Racinggel együtt arról szól, hogy vállalatként merre tartunk – egyre inkább elektromos, szoftveresen meghatározott, modern járművek és élmények felé” – nyilatkozta Jim Farley, a cég elnök-vezérigazgatója. Mint hozzátette, az F1 hihetetlenül költséghatékony platform lesz az innováció, az ötletek és technológiák megosztása, valamint az új ügyfelek tízmillióival való kapcsolatfelvétel számára.

A Red Bull azért kezdett el először saját F1-es motort létrehozni, mert a Honda, a jelenlegi partnere hamarosan elhagyja a sportágat, hogy nagyobb figyelmet fordítson az üzemanyagcellás és elektromosautó-technológiára. Bár a Honda hivatalosan 2021 végén távozott az F1-ből, az új motorszabályok 2026-os életbe lépéséig továbbra is támogatni fogja a Red Bullt. Várható volt, hogy a Red Bullnak némi segítségre lesz szüksége a hibrid rendszer kiépítésében, itt jött képbe a Ford.

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!