Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

A monacói pályán teszteltek egy új, elképesztően gyors elektromos kerékpár

2024-ben új bajnokságot indítanának az elektromos kerékpárok számára.

Létrehozva:

|

Május 6-án a monacói ePrixnél átfogó teszt alá vetettek egy új elektromos kerékpárt a Formula-E nagydíj szünetében – számol be az Archysport. A kísérlet egy későbbi, lehetséges versenysorozatot készített elő, a világon egyedülálló e-bicikli több mint 91 kilométer per órás sebességcsúcsot ért el a jellegzetes, kanyargós városi pályán.

Az Electro Tourt az egykori kazah kerékpáros, Andrej Kasecskin alapította, aki korábban részt vett a világ legrangosabb országúti kerékpárversenyén, a franciaországi Tour de France-on, illetve a harmadik legrangosabb versenyen, a spanyolországi a Vueltán. Az egyedülálló elektromos biciklivel megtartott sebességi tesztet a Formula-1 elektromos „kistestvére”, a Formula-E szervezte meg a monacói nagydíj világhírű pályáján. Egy versenyző három kört tett meg: egy első bemelegítő kört, egy gyorskört, valamint egy tiszteletkört. A gyorskört mintegy 3,38 perc alatt teljesítette, összehasonlításképp: egy Formula-E-ben szereplő autónak átlagosan 1,31 percre van szüksége egy teljes kör megtételéhez.

Andrej Kasecskinnek tízévnyi kutatásra és fejlesztésre volt szüksége, hogy elkészítse a páratlan, kifejezetten versenyekre szánt elektromos kerékpárt. A modell karbonból készült, ezért mindössze 11 kilogrammos, tehát rendkívül könnyű. Az 500 wattos teljesítményű bicikli egyenes vonalon 130 kilométer per órás végsebesség elérésére képes.

A szervezők célja az, hogy egy új szakágat hozzanak létre az elektromos sportok családjában. Az Electro Tour a tervek szerint 2024-ben indulhat el, a sorozat egyes állomásai a Grand Prix-pályák lennének. A verseny profi és amatőr kerékpárosok bajnoksága lenne, a 12 csapat négy-négy versenyzővel léphetne be. Az e-biciklik egyébként egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert, eladásokban már meg is előzik a hagyományosakat. Éppen ezért nem meglepő, hogy a technológia a versenyzés világát is eléri. A második legrangosabb kerékpárbajnokságának, az olaszországi Giro d’Italiának évek óta van elektromos kategóriája – igaz, ez népszerűségében egyelőre meg sem közelíti a hagyományos versenyt.

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!