Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

A napelemek következő generációját fejlesztették ki belga tudósok

A napelemekkel kombinálható hidrogénpaneleket rengeteg területen hasznosíthatják.

Létrehozva:

|

A belgiumi Leuveni Katolikus Egyetem csapata olyan tetőre telepíthető paneleket fejlesztett ki a Solhyd projekt keretében, amelyek a napenergiát és a levegőben lévő vizet egyszerre hasznosítják – számol be a PV Magazine. A hagyományos napelemekkel ellentétben a hidrogénpanelek nem vezetékekkel, hanem csövekkel csatlakoztathatóak. A technológia lényege, hogy a panel napenergia felhasználásával hoz létre közvetlenül hidrogént a vízpárából. A szakértők szerint fejlesztésük hatékonysága 15 százalékos, és napi 250 liter hidrogén előállítására alkalmas. A rendszerben felül egy napelemes réteg található, a hidrogént közvetlenül, egy membrán segítségével vonják ki a levegőből. A cél most az, hogy egy egyetemi vállalat révén a piacra is bevezessék a panelt.

„A Solhyd hidrogénpaneljei kompatibilisek a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható modern PV-modullal, amelyeket közvetlenül a rendszerünkhöz lehet csatlakoztatni. Így profitálhatunk a PV-ipar folyamatban lévő fejlesztéseiből és költségcsökkentéséből” – mondta Jan Rongé, a csapat tagja.

A kutatók szerint találmányuk ideális a decentralizált termelésre. Becslésük alapján 20 panel elég lehet, hogy egész télen biztosítson hőt és áramot egy jól szigetelt, hőszivattyús háznak. Egy napkollektor és hagyományos napelemek mellé telepítve a hidrogénpanelek segíthetik az otthonok fűtését, ráadásul egész évben áramot szolgáltathatnak. „A hidrogénpanelek maguk nem tárolják a hidrogént, és nagyon alacsony nyomáson működnek. Ez számos biztonsági és költségbeli előnnyel jár” – emelte ki Rongé, hozzátéve, hogy a hidrogént központilag gyűjti be a rendszer, és szükség szerint sűríti is azt. A szakértők úgy vélik, a Solhyd paneljeit különböző területeken, köztük a közlekedésben lehetne alkalmazni. Rongé szerint rövid távon a közepes méretű felhasználást, így tartalékenergiaként való alkalmazást célozzák meg.

A Solhyd szeptemberben költözött ki az egyetem laboratóriumából, és indított be egy kisebb gyártelepet. Itt eleinte néhány tucat panelt fognak elkészíteni a pilotprojektek számára, 2026-ra viszont már évi 5000-et hoznának létre. A tömeggyártás beindulásával a panelek költsége is látványosan lecsökkenhet.

 

Advertisement

 

Kép: Comate

Zöld Energia

Megérkezett a valódi napelemes tetőcserép

Hosszú fejlesztés után a német Creaton napelemes tetőcserepet mutatott be.

Létrehozva:

|

Szerző:

Különleges napelemes tetőcserepeket mutatott be a németországi Creaton és az épületekbe integrálható fotovoltaikus rendszerekkel foglalkozó Autarq – írta az alternativenergia.hu. A cserepek különlegessége, hogy összetett tetőkbe is beilleszthetőek, és elvileg minden típusú inerverrel kompatibilisek. Sokan vannak, akik bár megengedhetnék maguknak az otthoni napelemek telepítését, nem akarnak a házukon méretes, kilógó paneleket látni. Számukra jelenthetnek megoldást a napelemes cserepek, amelyek a tető részeként akár meg is szépíthetik az adott ingatlant. Bár a technológia egyre fejlődik, az ilyen típusú termékeknek megvannak a hátulütőik, telepítésük például a hagyományos panelekhez képest is hosszú és összetett folyamat, a cserepek ráadásul nem passzolnak minden tetőtípushoz.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A közelmúltban bemutatott németországi termék változatosabb tetőszerkezetekben használható. A Creaton PV-Autarq nevű cserép a Creaton egy korábbi, fekete napelemes cserepén alapul, amelynél a sima téglafelület képezi a monokristályos fotovoltaikus eszközök hordozóját. A cserépen egy 3,2 milliméter vastag, edzett, egyrétegű biztonsági üveg található. A panel mínusz 45 és plusz 85 Celsius-fok között tud üzemelni, és akár 5400 pascalos nyomásnak is ellenáll, magyarán az Európában esetlegesen megtapasztalható extrém időjárás sem jelent problémát számára. A termék ellenállósága és tartóssága a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság besorolása alapján IEC 61215-ös, biztonsági értéke pedig IEC 61730-os. Az egyes komponenseire akár 25 éves garancia is elérhető.

„A Creaton PV-Autarq tetőcserép rendszer moduláris felépítésű, ezért kiválóan alkalmas összetett tetőfelületekre is” – mondta Florian Scherr, a Creaton értékesítési igazgatója. A vállalat termékét egyébként az eredeti cserepekkel kombinálva is lehet telepíteni. A rendszerben az egyes napelemes csempék egyesével vannak egymáshoz csatlakoztatva, a csatlakozó elemeit pedig téglák rejtik el, illetve védik az időjárástól.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!