Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Államtitkár: az egészséges, élhető környezet biztosítása és a fenntartható gazdasági fejlődés megvalósítása kiemelt feladat

Az egészséges, élhető környezet biztosítása és a fenntartható gazdasági fejlődés megvalósítása kiemelt feladat – hangoztatta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Mosonmagyaróváron, az Ökopiknik és Zöldgazdasági konferencián.

Létrehozva:

|

Raisz Anikó köszöntőjében elmondta, hogy ezek elérését a gazdasági növekedés és a környezetvédelmi szempontok összehangolásában látják. Hozzátette: nagy jelentőséggel bír ebben a kérdésben a kutatás-fejlesztés, amelyben a kormány az egyetemeknek központi szerepet szán. Magyarország az Európai Unió (EU) azon tagállamai közé tartozik, amelyik a legintenzívebben támogatja az egyetemek működését és az innovációt – emelte ki. Ismertette, hogy 2010 és 2021 között a kutatás-fejlesztésben dolgozók száma megduplázódott, 30 ezerről 60 ezerre, 2016 és 2020 között pedig szintén kétszeresére, 400 milliárdról 800 milliárd forintra nőtt az ilyen célú támogatások összege. Az átalakulás során az egyetemek költségvetése pedig a két és félszeresére nőtt – tette hozzá. Raisz Anikó kiemelte azt is, hogy Magyarország támogatja az innovációt, a magas hozzáadott értékű tervezést mind a hazai vállalkozások megerősítése, mind a tőkerős külföldi tőke behozásán keresztül.

Deli Daniella, a TIM klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára a klímavédelemről, energiahatékonyságról és energiabiztonságról szóló kerekasztal-beszélgetés vitaindítójában hangsúlyozta: napjaink egyik legégetőbb kérdése az, hogyan hozzuk összhangba az energiahatékonysági és az energiabiztonsági célokat. Magyarország világos és határozott stratégiai célokat tűzött ki maga elé, így stabil stratégiai keretre épül az energia- és klímapolitika – mondta. Részletezte, hogy elkészült a második Nemzeti éghajlatváltozási startégia, ami lefektette azokat a célkitűzéseket, amik megvalósításával az éghajlatváltozás által előidézett hatások hosszú távon kezelhetők. Megszületett a 2030-ig szóló Nemzeti energia és klíma terv, valamint az Új nemzeti energiastratégia is, amelyek középtávon elérendő célokat határoznak meg. Mindezeken túl Magyarország 2050-re eléri a klímasemlegességet – sorolta. Hangsúlyozta, hogy ezek a stratégiai célkitűzések továbbra is érvényben vannak. Az eddigi eredményeket sorolva elmondta: Magyarország európai és világviszonylatban is kiemelkedően teljesít a kibocsátáscsökkentés területén, mert 2000 óta úgy nőtt a GDP (bruttó hazai termék), hogy közben csökkent a szén-dioxid- kibocsátás, az 1990-es évekhez képest eddig már 34 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás.

Deli Daniella kitért arra is, hogy az energiaellátás szempontjából az ország rendkívül kitett, ugyanakkor a hazai ellátás-biztonság megteremtésének sarokköve az uniós összehasonlításban is kiemelkedő földgáztároló kapacitás. A hét eleji adatok szerint az EU-ban a tárolói töltöttség átlagosan az éves fogyasztás 22 százalékán állt, Magyarországon 38 százalékon. A teljes kapacitást nézve a töltöttség mintegy 67 százalékos, ami a jelenlegi ipari és lakossági fogyasztással számolva mintegy 81 napra elegendő. A helyettes államtitkár szerint az energiabiztonság kérdése a tekintetben is vizsgálható, hogy az energia a lakosság számára megfizethető-e. Ezzel kapcsolatban leszögezte: a kormány célja, hogy fenntartsa a rezsicsökkentést, így az átlagfogyasztásig továbbra is fennmarad a korábbi tarifa, amellyel egy háztartás havonta közel 169 ezer forintot takaríthat meg. Keszthelyi Nikoletta, a TIM környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára vitaindítójában arról beszélt, hogy az ENSZ és az EU fenntarthatósági dokumentumai nem csak a környezetvédelmet érintik, hiszen ahhoz, hogy valóban zöldek legyünk, társadalmi, politikai és üzleti megoldásokra is szükség van. A Széchenyi István Egyetem által szervezett első Ökopiknik és Zöldgazdasági konferencián a fenntarthatóság aktuális kérdéseit járják körül a kormányzat, a gazdasági szféra, az akadémiai és kutatóintézetek, valamint a civil szféra és véleményvezérek bevonásával pénteken és szombaton.

 

mti

Advertisement

 

Zöld Energia

Ingyen napelem: felpörögtek a kifizetések

A február eleji helyzethez képest megduplázódott a napelemes pályázatok kifizetési száma.

Létrehozva:

|

Szerző:

Látványosan megugrott a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat kifizetési száma – számol be a Portfolio. Mint ismeretes, 2021 végén indult el az a program, amelyben 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást nyújtanak az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára. A pályázat első fordulója bő egy éve zárult le, az elbírálás és a kifizetés viszont durva csúszást tapasztalt. Ez az igénylők számára többek között azért kellemetlen, mert azóta sokat drágult a napelemes rendszerek telepítése, az eredeti támogatási összeg mellé így gyakran önerőre is szükség van.

Egy hónapja még csak 3626 olyan nyertes volt, akiknél megtörtént az (előleg) kifizetés, összesen 6 milliárd forint összegben. Március 7-én ugyanakkor már 7934 ilyen nyertest mutatnak a pályázati adatok, ezekre a projektekre eddig 14,3 milliárd forintot adtak. Ez azt jelenti, hogy egy hónap alatt több mint megduplázódott a kifizetések darabszáma és összege. Január végén egyébként még csak 41 esetben, 78 milliós összegben érkezett meg a támogatást, ezt akkor maga Gulyás Gergely is szánalmas és borzalmas teljesítménynek nevezte.

A pályázat első ütemében 35 ezer igénylő nyert, számukra elvileg 122 milliárd forintot kellene kifizetni. Ez azért jól jelzi, hogy bár felpörgött a támogatások megadása, azért még rengeteg a tennivaló.

Hogy a program következő szakasza pontosan mikor nyílik, az kérdéses, az Energiaügyi Minisztérium február elején még azt közölte, hogy szükség esetén fog újabb fordulót elindítani. A kormány akkor bejelentette, hogy ennek érdekében módosítja majd a pályázat keretösszegét, felülvizsgálja a fajlagos költségeket, valamint leegyszerűsíti az elszámolást. Utóbbinak köze lehet a felpörgött kifizetéseknek.

A második kör megnyitása valószínűleg azután történhet meg, hogy már megvannak a 2022-es NAV szja-bevallási adatok. A program az országos átlagjövedelem alatti körnek szól, a célkitűzés alapvető volt a kormány és az Európai Bizottság megállapodásában. A pénz az EU helyreállítási alapjából jön, így a forrásfelhasználást szigorú keretek szabályozzák.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!