Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Apró, otthoni akkumulátort mutattak be

A kínai Bslbatt napelemes akkumulátora mindössze 10 centiméter vastag.

Létrehozva:

|

Új akkumulátorokról rántotta le a leplet a kínai Bslbatt – számol be a PV Magazine. A cég szerint új termékei 10,24 kilowattóra tárolókapacitással és 51,2 volt névleges feszültséggel bírnak, mindössze 700 milliméterszer 980 milliméteresek, és 100 milliméter vastagok.

A Bslbatt tárolórendszerek gyártására specializálódott. A vállalat a közelmúltban dobta piacra a PowerLine 10-et, egy új, padlóra vagy falra szerelhető akkumulátort, amely lakossági és kereskedelmi tetőtéri fotovoltaikus rendszerek mellé telepíthető. „A PowerLine 10 egyik leglenyűgözőbb tulajdonsága a kivételesen karcsú, mindössze 10 centiméteres vastagsága” – olvasható a Bslbatt közleményében. A cég szerint a vékony kialakítása ellenére az akkumulátor kimagasló, 10 kilowattórás tárolókapacitással büszkélkedhet, amely bőséges energiát kínál lakossági és kereskedelmi felhasználásra egyaránt, miközben minimális helyet foglal csak el.

A PowerLine 10 akkumulátor az 5 kilowattórás elődjéhez képest egy továbbfejlesztett változat. A berendezés meglehetősen kicsi, tömege viszont így is 95 kilogramm. A lítium-ionos rendszer tárolókapacitása 10,24 kilowattóra, névleges feszültsége 51,2 volt. Akár 15 akkumulátormodul is párhuzamosan csatlakoztatható, ezzel 153,6 kilowattóra összkapacitást lehet elérni. Katódanyagként a berendezés LiFePO4-et használ, működési hőmérséklettartománya pedig mínusz 20 Celsius-foktól 65 Celsius-fokig terjed. Az akkumulátorra 12 év garanciát vállalnak, és állítólag több mint 6000 cikluson keresztül képes működni. A tároló IP65-ös védettségi szinttel is rendelkezik.

A gyártó szerint a beépített stabil akkumulátor-felügyeleti rendszerrel (battery management system, azaz BMS) felszerelt PowerLine 10 mindenekelőtt a biztonságot helyezi előtérbe. A BMS a túltöltés, a túlzott kisütés, a túláram, valamint a magas és alacsony hőmérsékleti viszonyok elleni átfogó védelemmel biztosítja a megbízható működést. A Bslbatt állítása szerint 30 napon belüli szállítást tud garantálni, a termék dizájnjának része az akkumulátorpanelre rányomott tájkép.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!