Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Autókhoz használható napelemet terveztek

Létrehozva:

|

Egy hármas átmenetű, a napelemes cellát finom rétegek között tartó fotovoltaikus prototípussal ért el izgalmas eredményeket a Sharp Corporation napelemes leányvállalata – számol be a PV Magazine. A hajlékony és könnyű modult a tervek szerint igen széles körben alkalmazhatják majd a különböző járművekben. A rendszer 32,65 százalékos hatékonyságot ért el, ez jobb, mint a Sharp által 2016-ban tervezett hasonló eszköz 31,17 százalékos hatékonysága. A Sharp a japán Új Energetikai és Ipari Technológiai Fejlesztési Szervezet programjának keretében készítette el a könnyű, hajlékony és praktikus méretű modult. A projektben járművek számára fejlesztenek napelemeket. Sok szakértő úgy gondolja, hogy az elektromos autók napelemekkel történő közvetlen áramellátása jelentheti a jövőt a közlekedésben.

A Sharp szerint eszközük a hatékonyság szempontjából rekordernek számít, a rendszerben a napelemes cellát vékony rétegek veszik körbe. Az eszközt különböző járművekben használhatják egy olyan területen, ahol magas hatékonyságra és könnyű dizájnra van szükség. Az egyes modulok nagyjából 29-szer 34 centiméteresek, és mindössze 56 grammosak.

A napelemhez egy olyan szabadalmaztatott struktúra tartozik, amely három fényelnyelő rétegből épül fel, alul indium-gallium-arzeniddel. A megoldásnak köszönhetően a napfény hatékonyan elektromos árammá alakítható. Hasonló szerkezetű, de kisebb napelemes cellák elértek magasabb hatékonyságot, ezek ugyanakkor méretükből adódóan kereskedelmileg nem életképesek.

A Sharp azt tervezi, hogy folytatja a kutatás-fejlesztést, hogy még hatékonyabb és olcsóbb modulokat hozhasson létre. Az eszközöket elektromos járművekben és repülőkben alkalmazhatják. Az elektromos autók közvetlen áramellátását biztosító napelemek egy nap sokkal kényelmesebbé, környezetbarátabbá és olcsóbbá tehetik az utazást. A Sharp célja az, hogy 2050-re olyan, a hajlított formákhoz jól illeszkedő napelemeket készítsen, amelyet járműtípusok sokaságában használhatják.

 

Advertisement

 

Borítókép illusztráció.

Zöld Közlekedés

Repülőrajtot vett a tavalyi piacvezető Toyota 2024 első két hónapjában hazánkban

A tavaly globálisan és Magyarországon is minden idők legsikeresebb évét záró Toyotánál 2024-ben is kitart a lendület: a környezettudatos japán autómárka február végéig 3.198 új autót értékesített hazánkban, így 14,3%-is piaci részesedéssel őrzi első helyét a magyarországi új személyautó és kishaszongépjármű piacon.

Létrehozva:

|

Szerző:

A világelső autógyártó prémium márkája, a Lexus pedig valósággal szárnyal: a február végéig Magyarországon gazdára találó 274 új modell 67%-os bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest, így a teljes piacon a márka történelmi, 1,5%-os piaci részesedést szerzett (ami egyben ugyancsak rekordszintű, 7,4%-is prémium piaci részesedést jelent).

A tavaly rekordértékesítéssel második egymást követő évben hazánk legkedveltebb autómárkájának bizonyuló Toyota az idei év első két hónapjában legközelebbi versenytársához képest tekintélyes, közel 500 darabos előnnyel, 3.198 új autó értékesítésével őrizte meg első helyét a magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon. A Toyota a személyautó piacot külön-külön vizsgálva az előbbin 2410 új autó értékesítésével, 12,8%-os részesedéssel, utóbbin pedig 788 új autó értékesítésével, 21,8%-os részesedéssel áll a második helyen. Még látványosabb a Lexus menetelése: a közel 100%-ban elektrifikált autókat értékesítő japán luxusautómárka magyarországi történetében először ért el 7% fölötti (egészen pontosan 7,4%-os) prémium piaci részesedést, miután a tavaly év azonos időszakához képest mintegy 67%-al növelte értékesítéseit. Ezzel totál darabszámban a Lexus számos ismert hagyományos középkategóriás tömegmárka eladásait is túlszárnyalta.

Az év hátralévő részében sosem látott modellinvázió támogatja a két márka további piaci előretörését

A Toyota és a Lexus 2024-ben elképesztő modellinvázióval igyekszik még tovább erősíteni piaci pozícióját és megőrizni szerepét a magyarok kedvenceként: a Toyota 15, a Lexus pedig 5, a két márka tehát összesen 20 vadonatúj vagy frissített modellt mutat be az idei évben Magyarországon.

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Toyota modellek:

 • C-HR
 • Camry
 • Land Cruiser
 • Proace MAX (áruszállító és személyszállító kivitelben)
 • új, akkumulátoros elektromos B-SUV (az Urban Crossover Concept sorozatgyártott változata)

2024-ben megújuló Toyota modellek:

 • Yaris
 • GR Yaris
 • Yaris Cross
 • Yaris Van
 • Proace City
 • Proace City Verso
 • Proace
 • Proace Verso
 • Hilux

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Lexus modellek:

 • LBX
 • LM

2024-ben megújuló Lexus modellek:

 • UX
 • NX
 • LC

A páratlan modelloffenzíva értékesítési volumen fronton is meghatározó vadonatúj modelljei a Toyota esetében a C-HR és a Camry, valamint a Proace MAX, amely a kishaszongépjármű piac egy olyan meghatározó, a haszongépjármű eladások 33%-át kitevő szegmensbe érkezik, ahol a Toyota eddig nem volt jelen. Izgalmas vadonatúj modell lesz emellett a Yaris Cross méretosztályában érkező vadonatúj akkumulátoros elektromos kompakt crossover, amelynek előfutára a tavaly decemberben leleplezett Urban Crossover Concept.
A Lexus esetében a két legfontosabb újdonságot az LBX és az LM jelenti, előbbivel a környezettudatos japán luxusautómárka belép a prémium kompakt crossover szegmensbe, míg utóbbival gyakorlatilag új kategóriát teremt, léteznek ugyanis a prémium márkák kínálatában több személy szállítására alkalmas buszok, ám az LM-hez fogható, a repülők első osztályát idéző luxus személyszállító nincs a piacon.

Tarolhat az elektromos autó programban a Toyota bZ4X

A vadonatúj modellek mellett kiemelt szerepet kap majd a piaci hódításban a Toyota bZ4X, a márka első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, amely idéntől rendkívül jó rendelkezésre állással, akár készletről elérhető lesz. A modell februártól a vállalatok számára meghirdetett elektromos autó program egyik favoritja lehet a támogatás levonása utáni 12.999.999 Ft-os indulóárral. A programban egyébiránt a Toyota jeleneg 5 (bZ4X, Proace Electric, Proace Verso Electric, Proace City Electric, Proace City Verso Electric, a Lexus pedig 2 (UX 300e és RZ) modellel vesz részt.

Advertisement

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!