Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Autókhoz használható napelemet terveztek

Létrehozva:

|

Egy hármas átmenetű, a napelemes cellát finom rétegek között tartó fotovoltaikus prototípussal ért el izgalmas eredményeket a Sharp Corporation napelemes leányvállalata – számol be a PV Magazine. A hajlékony és könnyű modult a tervek szerint igen széles körben alkalmazhatják majd a különböző járművekben. A rendszer 32,65 százalékos hatékonyságot ért el, ez jobb, mint a Sharp által 2016-ban tervezett hasonló eszköz 31,17 százalékos hatékonysága. A Sharp a japán Új Energetikai és Ipari Technológiai Fejlesztési Szervezet programjának keretében készítette el a könnyű, hajlékony és praktikus méretű modult. A projektben járművek számára fejlesztenek napelemeket. Sok szakértő úgy gondolja, hogy az elektromos autók napelemekkel történő közvetlen áramellátása jelentheti a jövőt a közlekedésben.

A Sharp szerint eszközük a hatékonyság szempontjából rekordernek számít, a rendszerben a napelemes cellát vékony rétegek veszik körbe. Az eszközt különböző járművekben használhatják egy olyan területen, ahol magas hatékonyságra és könnyű dizájnra van szükség. Az egyes modulok nagyjából 29-szer 34 centiméteresek, és mindössze 56 grammosak.

A napelemhez egy olyan szabadalmaztatott struktúra tartozik, amely három fényelnyelő rétegből épül fel, alul indium-gallium-arzeniddel. A megoldásnak köszönhetően a napfény hatékonyan elektromos árammá alakítható. Hasonló szerkezetű, de kisebb napelemes cellák elértek magasabb hatékonyságot, ezek ugyanakkor méretükből adódóan kereskedelmileg nem életképesek.

A Sharp azt tervezi, hogy folytatja a kutatás-fejlesztést, hogy még hatékonyabb és olcsóbb modulokat hozhasson létre. Az eszközöket elektromos járművekben és repülőkben alkalmazhatják. Az elektromos autók közvetlen áramellátását biztosító napelemek egy nap sokkal kényelmesebbé, környezetbarátabbá és olcsóbbá tehetik az utazást. A Sharp célja az, hogy 2050-re olyan, a hajlított formákhoz jól illeszkedő napelemeket készítsen, amelyet járműtípusok sokaságában használhatják.

 

Advertisement

 

Borítókép illusztráció.

Zöld Közlekedés

Hidrogénhajtású kukásautót tesztelnek Bécsben

A Duna-szigeten kezdték el tesztelni az osztrák főváros első hidrogénhajtású hulladékgyűjtő járművét.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az elektromos kukásautóhoz képest kétszer akkora távot tud megtenni és gyorsabb a tankolása is. Mindkét haszongépjármű-típus tesztjét tudományosan követik. Melyik a jobb – az elektromos vagy a hidrogénhajtású? – a kérdés nem csak a személyautóknál, de a nehézgépjárműveknél is aktuális. Hogy választ kapjon a kérdésre, az osztrák főváros a meglévő két elektromos kukásautó mellett a napokban egy hidrogénhajtású hulladékgyűjtő jármű tesztjét is megkezdte. A forradalmi kukásautó a Duna-szigetet járja, és a kommunális hulladék valamint a sárga kukák ürítését végzik vele. A csupán prototípusként létező jármű egyik előnye – az alváz a Mercedestől, a felépítmény a Stummertől van –, hogy a vezetőfülke alacsonyan van, így a sofőr pontosan látja, van-e gyalogos, biciklis az induló jármű előtt. Különösen fontos szempont ez, mivel a Duna-sziget a bécsiek egyik kedvelt pihenőhelye, ahova sokan járnak sétálni, biciklizni, futni.

A 85 kilowattórás akkumulátort menet közben két, egyenként 30 kilowattos üzemanyagcella tölti. Nemcsak a jármű meghajtása, de a hulladékgyűjtő edények kiürítése és a hulladék tömörítése is elektromosan zajlik. A 17 tonna önsúlyú jármű 23 köbméternyi szemetet tud begyűjteni és körülbelül 160 kilométer a gyűjtőjárata hossza. Ezzel kétszer akkora területet tud ellátni, mint a Bécsi Köztisztasági Vállalat elektromos kukásautója és gyorsabb a tankolása is. A hidrogénhajtású kukásautó egy dízeles járművet váltott le, így sokkal csendesebb, tisztább és biztonságosabb, mint hagyományos elődje. Tankolni a Wien Energie Floridsdorfban található hidrogénkútjához jár, ahol zöldhidrogénnel töltik fel.

A tesztüzemet a Bécsi Műszaki Egyetem követi nyomon, hogy a végén eldönthessék, az elektromos vagy a hidrogénhajtású kukásautó praktikusabb-e Bécs számára. Vizsgálják a járművek és az akkumulátorok viselkedését küldönböző hőmérsékleteknél, különböző távokon illetve különböző típusú hulladékok esetén. Az osztrák főváros célja, hogy lehetőség szerint már 2030 előtt klímasemlegesre cserélje a város 3.100 járműből álló járműparkját. Az alternatív hajtású járművekre váltás különösen a haszon- és nehézgépjárművek esetén jelent nagy kihívást.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!