Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Dubajban ezzel a módszerrel csökkentik a rezsit

Létrehozva:

|

A Dubaji Villamosenergia- és Vízügyi Hatóság bejelentette, hogy további 100 megawatt napelemes kapacitással bővítették a tervezett 5 gigawattos Mohammed bin Rásid al-Maktúm Napelemparkot – számol be a PV Magazine. Összehasonlításképp: a Paksi Atomerőmű összteljesítménye ma megközelítőleg 2 gigawatt, a létesítmény biztosítja Magyarország áramellátásának mintegy 50 százalékát.

A Mohammed bin Rásid al-Maktúm dubaji emírről, az Egyesült Arab Emírségek alelnökéről, miniszterelnökéről és védelmi miniszteréről elnevezett létesítmény állami tulajdonban van, és az ország középső részén, a sivatagban található. A park közel 80 négyzetkilométeren terül el, ez a világ egyik legnagyobb megújulóenergia-projektje. A létesítmény építését 2012-ben jelentették be, a telep egyik különlegessége, hogy egyes helyein tükrök segítségével koncentrálják a napsugárzást. Az 5 gigawattos teljesítmény elérését 2030-ra tűzték ki, a célt több lépésben, fokozatosan valósítják meg.

Az új kapacitást a projekt ötödik, 900 megawattos fázisának részeként építették ki idén májusra. A telep jelenleg 1627 megawatt napelemes kapacitású, a negyedik és ötödik szakaszban további 1233 megawattot telepítenek. A negyedik fázisból még több munkafolyamat is befejezésre vár, a Dubaji Villamosenergia- és Vízügyi Hatóság például eredetileg 2021-re tervezte azon naptorony üzembe helyezését, amellyel a napsugárzást fókuszálhatják a parkban. Az ötödik, 561 millió dolláros szakasz fejlesztéséért a szaúd-arábiai ACWA Power és a Gulf Investment vállalatok felelősek. A partnerek rekordalacsony napelemes tarifát fogadtak el, korábban, a 2017-ben lezárult fázisban is példátlanul kis költségen dolgoztak a cégek. Tavaly a Dubaji Villamosenergia- és Vízügyi Hatóság még úgy számolt, hogy a fázis 2022-ben zárulhat le, idén májusra viszont már jelentős költségnövekedésről számoltak be, ami valószínűleg késéssel is párosul majd.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!