Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Elegáns napelemes cserepet mutattak be

A Meyer Burger Slate akár műemlék épületekre is telepíthető lesz.

Létrehozva:

|

A svájci székhelyű Meyer Burger globális gépészeti, főként fotovoltaikus rendszerekkel foglalkozó vállalat bejelentette, hogy augusztusban szeretné megkezdeni új, szürke napelemes cserepeinek forgalmazását – számol be a PV Magazine. A terméket kísérleti projektekben már használják is.

A Meyer Burger a német Magoggal, egy fotovolatikus termékeket forgalmazó céggel való együttműködésben vezeti be a Meyer Burger Slate-et. A megállapodás keretében létrehozott termék a Meyer Burger Tiles egy továbbfejlesztett verziója, utóbbi cserépről 2022-ben rántották le a leplet.

Augusztustól a két vállalat új, palaszürke fotovoltaikus tetőfedő termékeket kínál majd Európában. A csempék váza porszórt alumíniumból készült, speciális üveg védi őket, belsejükben pedig a Meyer Burger SmartWire technológiával ellátott heteroátmenetes napelemcellák működnek. A végső összeszerelést egy európai partner végzi, az új termékváltozat lehetővé teszi a napelemes rendszerek beépítését ferde palatetőkbe is.

„Az új Meyer Burger Slate – Magog Schiefer Edition termékre magas energiatermelés jellemző, és a telepítők számára könnyen beépíthető és karbantartható” – nyilatkozta Georg Guntermann, a Magog ügyvezető partnere. Mint hozzátette, az új Meyer Burger termék palaszürke színével jól passzol a palatetőkhöz, a vakításmentes, strukturált napelemes üveg használatának köszönhetően pedig feltűnésmentesen integrálható az épületekbe.

A Magog és a Meyer Burger jelenleg kísérleti projektekben alkalmazza a terméket. „Az átfogó energetikai átállás szellemében ez a kis méretű és esztétikus, egységes szürke megjelenésű napelemes tetőcserép harmonikusan illeszkedik a palatetőkhöz, és így a műemlék épületek esetében is lehetővé teszi az energetikai átállást” – állapította meg Frank Hötzsch, a Meyer Burger egyik divízióvezetője.

Advertisement

Nem a Meyer Burger az első cég, amely olyan napelemeket kínál, amelyek cserépszerűen olvadnak be a tetőkbe. A világon egyre több vállalat foglalkozik ilyen termékekkel. Ezek közül talán a legismertebb a Tesla Solar Roof nevű rendszere, de a magyar Terrán is gyárt napelemes cserepet Generon néven.

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!