Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Elegáns napelemes cserepet mutattak be

A Meyer Burger Slate akár műemlék épületekre is telepíthető lesz.

Létrehozva:

|

A svájci székhelyű Meyer Burger globális gépészeti, főként fotovoltaikus rendszerekkel foglalkozó vállalat bejelentette, hogy augusztusban szeretné megkezdeni új, szürke napelemes cserepeinek forgalmazását – számol be a PV Magazine. A terméket kísérleti projektekben már használják is.

A Meyer Burger a német Magoggal, egy fotovolatikus termékeket forgalmazó céggel való együttműködésben vezeti be a Meyer Burger Slate-et. A megállapodás keretében létrehozott termék a Meyer Burger Tiles egy továbbfejlesztett verziója, utóbbi cserépről 2022-ben rántották le a leplet.

Augusztustól a két vállalat új, palaszürke fotovoltaikus tetőfedő termékeket kínál majd Európában. A csempék váza porszórt alumíniumból készült, speciális üveg védi őket, belsejükben pedig a Meyer Burger SmartWire technológiával ellátott heteroátmenetes napelemcellák működnek. A végső összeszerelést egy európai partner végzi, az új termékváltozat lehetővé teszi a napelemes rendszerek beépítését ferde palatetőkbe is.

„Az új Meyer Burger Slate – Magog Schiefer Edition termékre magas energiatermelés jellemző, és a telepítők számára könnyen beépíthető és karbantartható” – nyilatkozta Georg Guntermann, a Magog ügyvezető partnere. Mint hozzátette, az új Meyer Burger termék palaszürke színével jól passzol a palatetőkhöz, a vakításmentes, strukturált napelemes üveg használatának köszönhetően pedig feltűnésmentesen integrálható az épületekbe.

A Magog és a Meyer Burger jelenleg kísérleti projektekben alkalmazza a terméket. „Az átfogó energetikai átállás szellemében ez a kis méretű és esztétikus, egységes szürke megjelenésű napelemes tetőcserép harmonikusan illeszkedik a palatetőkhöz, és így a műemlék épületek esetében is lehetővé teszi az energetikai átállást” – állapította meg Frank Hötzsch, a Meyer Burger egyik divízióvezetője.

Advertisement

Nem a Meyer Burger az első cég, amely olyan napelemeket kínál, amelyek cserépszerűen olvadnak be a tetőkbe. A világon egyre több vállalat foglalkozik ilyen termékekkel. Ezek közül talán a legismertebb a Tesla Solar Roof nevű rendszere, de a magyar Terrán is gyárt napelemes cserepet Generon néven.

Zöld Energia

Ezeknek a hőszivattyúknak a leghidegebb napok sem okoznak gondot

Egy új, az Egyesült Királyságban elvégzett vizsgálat cáfolja, hogy a hőszivattyúk a nagy hidegben nem hatékonyak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energy Systems Catapult nonprofit zöld technológiai és innovációs központ közzétette a 2020 novembere és 2022 augusztusa közötti, az Egyesült Királyságban működő levegő forrású hőszivattyúk helyszíni megfigyelésének adatait – számol be a PV Magazine. Az információk azt mutatják, hogy a hőszivattyúk háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hogy a hideg napokon berendezéseknél a teljesítménytényező (COP) mediánja 2,44, míg egész évben 2,80. Az eredmények azt is igazolták, hogy a külső levegőforrást hasznosító rendszerek alacsonyabb hőmérséklet mellett is hatékonyak.

„Az adatok közzétételével végre megdönthetjük azt a nézetet, hogy a hőszivattyúk nem működnek hideg időben, és hogy üzemelésük nem hatékony” – mondta Marc Brown, az Energy Systems Catapult ideiglenes üzleti vezetője. „Éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk. Háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hideg időjárási körülmények között is jól működnek” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyság Energiabiztonsági és Nettó Zéró Minisztériuma által támogatott projektben 742 hőszivattyút telepítettek, az érintett otthonok közül a legkorábbi 1919-ben épült. A berendezések teljesítményét 2020 novembere és 2022 augusztusa között monitorozták, az eredmények pedig rávilágítottak, hogy jelentősen javult a levegő alapú hőszivattyúk működése egy 2011-2014 között futó, hasonló projekt óta. Az új adatok azt is felfedték, hogy eltérések adódhatnak a teljesítményben az egyes modellek között.

Ami az üzemi áramlási hőmérsékletet illeti, a 65 Celsius-fok feletti hőmérsékletet elérő hőszivattyúk szezonális COP-értékének mediánja 2,89 és 2,92 között alakult, míg az alacsony üzemi hőmérsékletű hőszivattyúknál 2,74 és 2,94 között mozgott. A jelentés szerint azonban a 65 Celsius-fok feletti üzemelés nem túl gyakori.

A projekt során a hőszivattyúk teljesítményét az év leghidegebb napjain is elemezték, amikor a külső átlaghőmérséklet -5,8 és 2 Celsius-fok között változott. A COP-ot minden egyes hideg napra kiszámították, az átlag 2,44 volt. Az Energy Systems Catapult szerint mindez igazolja, hogy a hőszivattyúk jól üzemelnek különböző épületekben, még igen alacsony hőmérsékleten is.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!