Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Elérte maximális teljesítményét a világ legnagyobb szélturbinája

A Vestas kísérleti szélturbinája hatalmas, és elképesztő mennyiségű energiát tud megtermelni.

Létrehozva:

|

Először érte el teljes, 15 megawattos teljesítményét a világ legnagyobb méretű és teljesítményű szélturbinája, a Vestas V236-15.0 MW prototípusa – számol be az Electrek. A szélturbinákra specializálódott dániai Vestas 15 megawattos, kifejezetten tengeri környezetre tervezett egysége 2022 decemberében termelt először áramot, de csak most kezdett el a névleges teljesítményével működni a gyártási felfutási időszakot követően. A legújabb fejleményekről a vállalat számolt be közösségi oldalán.

A V236-15,0 MW erőművet a dániai Jylland nyugati részén található Østerild tesztközpontban állították üzembe, a teljes típusengedélyezés és a sorozatgyártás megkezdése előtt – amely az idei év harmadik negyedévében várható – egy átfogó tesztelési és ellenőrzési programon esik át a rendszer. A Vestas V236-15,0 MW 2021 februárjában került a piacra, a berendezés rotorátmérője 236 méter, szél által meghajtott területe pedig 43 743 négyzetméter, ezzel a legnagyobb az egész szélenergetikai piacon.

A maga 280 méteres magasságával a berendezés a világ legmagasabb szélturbinája is egyben. A 115,5 méteres lapátok a Vestas Nakskovban működő gyárában készültek. Egyetlen Vestas V236-15,0 MW szélturbina évi 80 gigawattóra termelésére képes, vagyis egy egység elvileg elegendő energiát hozhat létre mintegy 20 ezer európai háztartás áramellátásához, miközben több mint 38 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás takarít meg. Ez nagyjából annyi emisszió, amelyet 25 ezer személygépkocsi hoz létre egy év alatt.

A Vestas technológiája igen meggyőző, nem véletlen, hogy az amerikai atlanti-óceáni partvidéknél zajló New Jersey-i Atlantic Shores, valamint a New York-i Empire Wind 1 és Empire Wind 2 projektek számára is kiválasztották, a jövőben ezekben a szélfarmokban is működnek majd az óriási egységek. A Vestas V236-15,0 MW azonban valószínűleg nem sokáig marad a világ legnagyobb, legjobb teljesítményű szélturbinája, hiszen az ipar folyamatosan, gyors ütemben fejlődik.

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!