Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Erkélyre napelemet? Vásárolni lehet, de felszerelni nem!

Létrehozva:

|

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A rezsicsökkentés átalakítása óta különösen nagy az érdeklődés az erkélyre szerelhető napelemek iránt – írja az alternativenergia.hu. A pár panelből álló lakossági mini napelemes rendszerek olcsók, egyszerűek és csökkenthetik a villanyszámlát. Az eszközök konnektorba dughatóak, és amikor süt a nap, egy átalakítón (mikroinverteren) keresztül táplálnak áramot az otthonba. A rendszer nem termel sok energiát, leginkább arra jó, hogy „besegítsen” a napközbeni fogyasztók, így a hűtő ellátásába. Az európai országokban az ilyen napelemek használata általában csak bejelentéshez kötött. Németországban például az erkélynapelemet 600 wattig egyszerű, regisztrációt igényelő műszaki cikknek tekintik, jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy 800 wattosra tornázzák fel a határt. Ausztriában, Hollandiában és Svájcban még egyszerűbb a bejelentés, bizonyos helyeken viszont a szolgáltató speciális dugaljt kér.

Bár hasonló termékek itthon is elérhetőek, akár hazai online boltokban, telepítésük pedig igen egyszerű, a magyarországi áramszolgáltatók az általános szerződési feltételeik alapján nem engedélyezik használatukat. Az alkalmazást biztonsági és technológiai okok miatt tiltják. A 600-800 wattos érték egy európai bizottsági rendelet miatt fontos. Ennek értelmében a 800 wattos feletti rendszerek számítanak „jelentősnek”, ha valaki tehát egy ilyen kis méretű áramtermelő egységet köt a háztartására, akkor annak hatása jelentéktelen., nem tudja kielégíteni az átlagos háztartás fogyasztását. Érdekes módon a hazai szolgáltatók általános szerződési feltételeibe nem került be ez az értelmezés.

A tilalom furcsa jogi helyzetet szül. Egyrészt tisztességtelen üzleti magatartás olyan terméket árusítani, amelynek használata nem engedélyezett, másrészt viszont a közműcéggel szerződésben álló fogyasztótól elvárható, hogy alaposan átolvassa az általános szerződési feltételeket. Harmadrészt azonban ha az ászf-ben úgy szerepel a megkötés, hogy az biztonsági és technológiai okokkal alaposan nem támasztható alá, akkor pont a szolgáltató jár el tisztességtelenül. A helyzetet jogi eljárásban kellene tisztázni, ami sürgető lenne, hiszen a rezsicsökkentés átalakulása miatt valószínűleg tovább nő majd a kereslet.

Zöld Energia

Igaz, hogy magyar a napkollektor feltalálója?

Létrehozva:

|

Szerző:

Telkes Mária az Egyesült Államokban máig igen elismert, Magyarországon viszont csak kevesen hallottak róla – idézte fel a Qubit. Hazánk több világhírű tudóssal is büszkélkedhet, Jedlik Ányos, Eötvös Loránd, Szent-Györgyi Albert, Teller Ede vagy éppen Karikó Katalin nevét kevés magyarnak kell csak bemutatni. Akadnak ugyanakkor olyan kutatóink, akik bár nemzetközileg igen elismertek, itthon valamiért kevésbé ragadtak meg a köztudatban. Ilyen személy volt Telkes Mária, akit az Egyesült Államokban gyakran napkirálynőként emlegetnek. Telkes Mária 1900. december 12-én született Budapesten, első diplomáját 1920-ban szerezte az akkori Budapesti Tudományegyetem (a mai ELTE-n) fizikai kémiából, PhD fokozatát pedig négy évvel ezután kapta meg.

Nem sokkal később már el is hagyta az országot, nagybátyját, Ludwig Ernő konzult látogatta meg Amerikában – írja a Qubit. 1925-ben elfogadott egy biofizikus állást a clevelandi klinikánál, itt egy, az agyhullámokat rögzítő fotoelektromos eszközön dolgozott George W. Crile-lal. Másfél évvel később Telkes már a klinika biofizikai osztályának vezetője volt.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

1934-ben a New York Times összeállítása alapján bekerült Amerika tizenegy legsikeresebb és legérdekesebb nője közé – színészek, sportolók mellett ő volt az egyetlen tudós. A Britannica szerint 1937-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, és ugyanebben az évben a Westinghouse vállalathoz került, ahol olyan fémötvözeteket fejlesztett ki, amelyek a hőt árammá alakítják. A napenergia területén 1939-től kezdődően ért el fontosabb eredményeket. Ekkor a világhírű Massachusettsi Műszaki Intézetben (MIT) vett részt egy projektben, majd a második világháború alatt az Egyesült Államok Tudományos Kutatási és Fejlesztési Hivatalánál kapott feladatokat.

Kép: Wikimedia Commons / MIT

Itt alkotta meg egyik legjelentősebb találmányát, egy olyan lepárlót, amely a napsugárzás segítségével képes a tengervizet ivóvízzé alakítani. Ezt a berendezést széles körben használták a világháború idején, de a haditengerészetnél a későbbiekben is alkalmazták. Telkes Mária a háború után is az MIT maradt, majd az 1950-es évektől a New York-i Egyetemen, az 1970-es évektől pedig a Delaware-i Egyetemen kutatott.

Ő volt a napkirálynő

A magyar származású kutatónő karriere végéig foglalkozott napenergiás eszközökkel, és több szabadalom is fűződik a nevéhez. Egyik legfontosabb áttörését 1948-ban érte el egy másik nővel, Eleanor Raymonddal, a páros ekkor hozta létre a világ első teljesen napenergiával fűtött modern otthonát – a házat a massachusettsi Doverban építették fel. Az építményen dobozszerű napkollektorok fogták be a napfényt, majd egy rekeszben felmelegítették a levegőt. A levegőt innen a falakba pumpálták, kristályos nátrium-szulfátnak adva át a hőt, ily módon raktározva el a meleget. A napenergia segítségével a létező hőcserélő technológiákon is javított, 1953-ban pedig 45 ezer dolláros támogatást kapott a Ford Alapítványtól egy univerzális napkollektoros tűzhely létrehozására – a napenergiával működő, hordozható sütőlapokat Amerikában ma is szokás Telkes-sütőnek nevezni, a passzív házakat pedig Telkes-háznak is hívják.

Emellett a világűr extrém hőmérsékletét kibíró anyagokat is alkotott, 1980-ban pedig részt vett a világ első olyan otthonának létrehozásában, amelynek áramellátását napenergia biztosítja. A kutatónő a tengerentúlon rengeteg elismerést kapott, 1952-ben például elsőként kapta meg az amerikai női mérnökök társaságának életműdíját, karriere legvégén, 1977-ben pedig az Amerikai Tudományos Akadémia kitüntetését. Halála után szűk két évtizeddel, 2012-ben a legnevesebb mérnökök és feltalálók közé is bekerült az Amerikai Feltalálók Dicsőségtermében. A napenergia alkalmazásának terén elért eredményei miatt az Egyesült Államokban Telkes Máriára előszeretettel hivatkoznak napkirálynőként.

Advertisement

A kutató egy olyan korszakban foglalkozott a fenntartható megközelítésekkel, amikor a téma még csak keveseket mozgatott meg. Munkájának hatása máig érződik, a klímaváltozás elleni harc korában pedig áttörései különösen fontosak. Bár kétségkívül Magyarország legnagyobb tudósai közé tartozott, Telkes neve itthon mégsem tartozik a legismertebbek közé. A legendás kutatónő élete utolsó éveit Miamiban töltötte, hét évtized után, 1995-ben tért vissza először – és utoljára – szülőhazájába. Budapesten halt meg tíz nappal 95. születésnapja előtt. Telkes Mária sosem házasodott meg, és gyermeke sem született.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák