Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Erkélyre napelemet? Vásárolni lehet, de felszerelni nem!

Létrehozva:

|

A rezsicsökkentés átalakítása óta különösen nagy az érdeklődés az erkélyre szerelhető napelemek iránt – írja az alternativenergia.hu. A pár panelből álló lakossági mini napelemes rendszerek olcsók, egyszerűek és csökkenthetik a villanyszámlát. Az eszközök konnektorba dughatóak, és amikor süt a nap, egy átalakítón (mikroinverteren) keresztül táplálnak áramot az otthonba. A rendszer nem termel sok energiát, leginkább arra jó, hogy „besegítsen” a napközbeni fogyasztók, így a hűtő ellátásába. Az európai országokban az ilyen napelemek használata általában csak bejelentéshez kötött. Németországban például az erkélynapelemet 600 wattig egyszerű, regisztrációt igényelő műszaki cikknek tekintik, jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy 800 wattosra tornázzák fel a határt. Ausztriában, Hollandiában és Svájcban még egyszerűbb a bejelentés, bizonyos helyeken viszont a szolgáltató speciális dugaljt kér.

Bár hasonló termékek itthon is elérhetőek, akár hazai online boltokban, telepítésük pedig igen egyszerű, a magyarországi áramszolgáltatók az általános szerződési feltételeik alapján nem engedélyezik használatukat. Az alkalmazást biztonsági és technológiai okok miatt tiltják. A 600-800 wattos érték egy európai bizottsági rendelet miatt fontos. Ennek értelmében a 800 wattos feletti rendszerek számítanak „jelentősnek”, ha valaki tehát egy ilyen kis méretű áramtermelő egységet köt a háztartására, akkor annak hatása jelentéktelen., nem tudja kielégíteni az átlagos háztartás fogyasztását. Érdekes módon a hazai szolgáltatók általános szerződési feltételeibe nem került be ez az értelmezés.

A tilalom furcsa jogi helyzetet szül. Egyrészt tisztességtelen üzleti magatartás olyan terméket árusítani, amelynek használata nem engedélyezett, másrészt viszont a közműcéggel szerződésben álló fogyasztótól elvárható, hogy alaposan átolvassa az általános szerződési feltételeket. Harmadrészt azonban ha az ászf-ben úgy szerepel a megkötés, hogy az biztonsági és technológiai okokkal alaposan nem támasztható alá, akkor pont a szolgáltató jár el tisztességtelenül. A helyzetet jogi eljárásban kellene tisztázni, ami sürgető lenne, hiszen a rezsicsökkentés átalakulása miatt valószínűleg tovább nő majd a kereslet.

Zöld Energia

Több mint 3000 milliárd forint beruházást generálhat az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon a 3000 milliárd forintot, az általuk kiváltott energiamegtakarítás pedig a 18 petajoule-t, ami évente csaknem 600 ezer köbméter gáz felhasználását teszi feleslegessé – közölte a KPMG az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

A tanácsadó cég emlékeztetett: a kötelezettségi rendszer lényege, hogy a “szennyező fizet” elve alapján gigajoule-onként 50 ezer forint bírsággal sújtja azokat a kötelezetteket (leegyszerűsítve az energiakereskedőket), amelyek nem teljesítik a számukra előírt energiamegtakarítási kötelezettséget. Az Európa több más országában is működő modell pénzügyi ösztönzőkön keresztül arra készteti az energiakereskedőket és felhasználókat, hogy egymással együttműködve valósítsanak meg energiahatékonysági beruházásokat.

A KPMG jelezte: bár az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer elvileg a lakossági, a közintézményi és a vállalati ügyfelek számára egyaránt nyitott, számításaik szerint túlnyomórészt vállalatok lesznek azok, amelyek ilyen energiahatékonysági fejlesztésekbe belevágnak. A tanácsadó cég szakemberei szerint a rendszer működése még számos problémát vet fel. A rendszerbe épített ösztönzők ugyanakkor már ma is elég nagyok ahhoz, hogy számottevően javítsák az energiahatékonysági beruházások megtérülési idejét, így kellően vonzó legyen a kereskedőknek és a felhasználóknak ahhoz, hogy komoly fejlesztésekbe kezdjenek. Míg az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer első két évében a kötelezettek inkább kifizették a büntetést, addig 2023-tól már megéri a kötelezett szolgáltatóknak és kedvezményezett ügyfeleknek összefogni, hogy energiahatékonysági fejlesztés végrehajtásával, illetve annak igazolásával nyerjék el és osszák el az így felszabaduló kvóták ellenértékét – fejtette ki a közleményben Losonczy Géza, a KPMG energetikai és közüzemi tanácsadás szektor vezetője.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!