

Zöldinfó
Erre a helyre ne helyezze a hűtőt, ha spórolni akar
Egy hűtő rengeteg energiát fogyaszt, a rezsiszabályok átírása óta ez különösen fontos lehet.
A rezsicsökkentés részleges elengedése óta sokan gondolkoznak azon, hogy miként mérsékelhetik fogyasztásukat. A ProfinLine cikkében egyszerűen tartható, a hűtőszekrényhez kötődő tippeket szedett össze. Az egyik legnagyobb fogyasztó egy háztartásban ugyanis a hűtőszekrény. Simon Anikó, a Gorenje Magyarország Kft. marketingvezetője szerint a tudatos géphasználatnak és a megfelelő készülékválasztásnak az energiavészhelyzet idején egyre nagyobb jelentősége lesz. A hűtő okos elhelyezésével önmagában sokat spórolhatunk. Amennyiben a berendezés rossz helyen van, az jelentősen növelheti az energiahasználatát, a napfény például télen is fokozhatja a fogyasztást. Figyeljünk arra is, hogy radiátor vagy sütő, tűzhely közelébe ne helyezzük.
A hűtő belső hőmérséklete is meghatározó takarékossági szempontból. A gépet nyáron például hajlamosak vagyunk minél hidegebb fokozatba tekerni, pedig az ajánlott hőmérséklet 4 Celsius-fok. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy minél inkább üres a hűtő, annál több energiát fogyaszthat, igaz, a túlzottan megpakolt hűtő sem jó, hiszen ilyenkor a berendezés a hűtéssel küszködhet. A spórolás kulcsa továbbá, ha a lehető legkevesebbszer és legrövidebb időre nyitjuk ki a gép ajtaját. Egyáltalán nem szerencsés hosszú percekig a nyitott hűtőnél ácsorogva gondolkozni, hogy mit is akarunk kivenni, hiszen a levegő beáramlásával egy-két perc alatt akár 5-6 Celsius-fokot is melegedhet a belső tér. A lecsapódó párát a berendezés ráadásul energiahasználattal kompenzálja. A gépet kihúzni nem érdemes még nyaralás alatt sem, egyes modellek ugyanakkor képesek nyaraló üzemmódba tenni magukat.
Bármennyire is tudatosan használjuk eszközünket, idővel megjelenhetnek fagyott részek a készülék hátoldalán, ami csökkenti a hatékonyságot. Éppen ezért érdemes rendszeresen leolvasztani a hűtőt, akadnak azonban olyan termékek is, amelyek már önleolvasztásra is képesek. Végezetül: bár hajlamosak vagyunk ár alapján készüléket választani, az energiafogyasztásnak és besorolásnak is fontos szempontnak kell lennie. Egy régi hűtő hatékonyabbra cserélése ugyan egyszeri jelentős kiadásnak számít, a befektetés viszont hamar megtérülhet.

Zöldinfó
Spanyolország törvénnyel próbálja csökkenteni az élelmiszer-pazarlást
Élelmiszer-pazarlás elleni törvényt fogadott el a spanyol parlament, hogy csökkentse a dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyiségét, amely jelenleg 1,2 millió tonnára rúg.

Spóroljon a villanyszámláján! Kérje ingyenes napelem kalkulációnkat itt! (x)
A jogszabály az éttermek számára előírja, hogy ajánlják fel és díjmentesen, lehetőleg újrahasznosítható csomagolásban biztosítsák vendégeiknek a maradék hazavitelének lehetőségét. Kötelezi az élelmiszerboltokat, hogy az egészségügyi előírásoknak megfelelő, csupán tökéletlen termékeket is értékesítsék, és kedvezménnyel ösztönözzék a lejárat közeli áruk megvásárlását. A megmaradó termékeket pedig ajánlják fel társadalmi szervezeteknek, vagy ha emberi fogyasztásra már nem alkalmasak, akkor állati takarmányozásra, illetve bioüzemanyag előállítására. A törvény értelmében az élelmiszerlánc minden szereplőjének, tehát a termelésben, a feldolgozásban, az élelmiszer-elosztásban, valamint a vendéglátásban részt vevő vállalatoknak veszteség- és hulladékmegelőzési terveket kell kidolgozniuk.
Ignacio García Magarzo, az Asedas forgalmazói szövetség főigazgatója az El País című napilapnak kifejtette: “az ilyen típusú tervek diagnosztizálják, hogy miért keletkezik hulladék, és műszakilag, környezetileg és gazdaságilag életképes alternatívákat keresnek annak csökkentésére, időszakos ellenőrzési intézkedésekkel”. A jogszabály ezer eurótól 100 ezer euróig terjedő bírságösszegeket állapít meg a törvényi kötelezettségeket nem teljesítő cégekkel szemben. A törvény előírja továbbá a Földművelésügyi, Halászati és Élelmiszerügyi Minisztériumnak, hogy egyfajta menetrendként készítsen élelmiszerveszteség- és hulladékellenőrzési tervet, amely tartalmazza az ellenőrzési feladatok általános célkitűzéseit és prioritásait. Az intézkedések lényege, hogy a kiskereskedelemben, valamint a fogyasztóknál keletkező élelmiszer-pazarlást a felére, míg a termelésben és forgalmazásban 20 százalékkal csökkentsék 2030-ra.
A törvény három célt teljesít: a szociális célt, mert elkerüli az élelmiszerek pazarlását; a környezetvédelmi célt, mert az élelmiszerek előállítása víz-, energia- és hulladékgazdálkodással jár, valamint a gazdasági célt is, mivel a szemétbe kerülés a gazdálkodás hatékonyságának csökkenését jelenti – érvelt Paloma Sánchez Pello, a Spanyol Élelmiszer- és Italipari Szövetség (FIAB) versenyképességi igazgatója az El Paísnak.
-
Zöldinfó1 hét telt el a létrehozás óta
Komplett napelemes szettet dobtak piacra, magunk is telepíthetjük!
-
Zöld Energia5 nap telt el a létrehozás óta
Az energiatárolás jövőjét hozza el egy brit fejlesztés
-
Zöld Energia3 nap telt el a létrehozás óta
Nem erre számítottak a napelemek vizsgálatakor a kutatók!
-
Zöldinfó1 hét telt el a létrehozás óta
Új olajmezőt fedezett fel a Mol a Dunántúlon
-
Zöld Energia11 óra telt el a létrehozás óta
Betáplálási lehetőség nyílik meg a napelemes háztartásoknak!