Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Évente milliókat takarítanak meg a rezsiszámlán! Hogyan csináljak?

Létrehozva:

|

Mióta bejelentették a rezsicsökkentés részleges eltörlését, roham indult a napelemekért és a kazánokért – nem véletlenül.

Az ATV-n futó Heti Napló stábja a rezsiárak növekedése miatt felfutó napelemes és kazános beruházásokat mutatta be. Az adásban annak jártak utána, hogy miként zajlanak az ilyen projektek, illetve hogy mennyiben változott a megtérülés az utóbbi időkben. Összességében elmondható, hogy a napelemek telepítése és a kazáncsere nem olcsó mulatság. A rezsicsökkentés részleges eltörlése után, az elszálló számlák hatására mégis sok család dönt most úgy, hogy önerőből, hitelből vagy valamilyen támogatás keretében belevág a projektekbe. Berecz Péter riporter egy budapesti családi háznál zajló telepítéshez látogatott ki augusztus 18-án. Morky Tamás, a Tiszta Energiák Kft. ügyvezetője elárulta, ha most keresi meg őket egy ügyfél, idénre már nem tudják befejezni a kivitelezést, olyan szintű az érdeklődés.

A leterheltség az egész piacot érinti, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja a nagykereskedelmi készlethiány és a lassú központi engedélyeztetés. A rezsi növekedése miatt sokaknak mégis megéri a beruházás. Ha az ember egy napelemes rendszer mellett dönt, a napelemes cég elsőként arra lesz kíváncsi, hogy mennyi az az éves kilowattóra-fogyasztás, amelyet az erőművel akarnak kiváltani.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A panelek számát és az invertert is ehhez igazítják, majd a tetőre és a mérőhelyre vonatkozó kérdések jönnek. Előfordulhat, hogy utóbbiak esetében megelőző átalakítások szükségesek. A beruházás ára 2 millió forinttól 10 millió forintig terjedhet. Meglepő lehet, de minél nagyobb a telepített rendszer, a végén annál többet spórolhatunk, hiszen a nagyobb fogyasztás esetében kisebb a rezsicsökkentett rész aránya. Morky Tamás szerint jelenleg nagyjából 6-7 éves megtérüléssel lehet számolni.

A stáb egy, a rezsicsökkentés átalakítása előtt, az otthonfejlesztési program segítségével napelemet telepítő családhoz is kilátogatott. A projekt befejezését követően, a támogatás keretében utóbb a beruházás árának 50 százalékát kapta vissza a család. A többgenerációs házban eredetileg 10 éves megtérüléssel számoltak, a rezsicsökkentéssel kapcsolatos döntés óta viszont 3,5, legfeljebb 4 évre mérséklődött a megtérülés. Egy másik, szintén nagy kertes házban élő családnál a korábbi 6 év szintén 3-4 évre csökkent. Utóbbi háztartásban ahol lehet, besegítenek a telepítésbe, ily módon mintegy 1 millió forintot tudtak megspórolni a beruházáson.

Advertisement

Óriási a kapkodás

A stáb egy kondenzációs kazán beépítését is megnézte, melyet Szabó Sándor, a Budapesti Gázszerviz Kft. tulajdonosa, youtuber nevén Gázkazán Sanyi csapata végez. Az érintett család szintén a rezsicsökkentés kapcsán döntött a korszerűbb berendezés mellett, az új kazánnal akár a fogyasztás 30-40 százalékát is megspórolhatják. A várakozási idő kazáncsere esetén is jelentős, igaz, a helyzet jobb, mint a napelemek esetében. Szabó Sándor szerint két hónapos határidőt vállalnak, a leterheltség akkor kezdődött, amikor mindenki pánikszerűen elkezdett kazánt cserélni. A legnagyobb kereslet a leginkább biztonságos és legnagyobb spórolást eredményező kondenzációs kazán után van, de sokan a fatüzelésű berendezések iránt is érdeklődnek. Előbbi esetében az ár korábban 5 év alatt térült meg, ma már sokkal gyorsabban.
Azt sokan nem tudják, hogy kazáncserekor általában kéménycsere is szükséges. Az utóbbi időkben, a kapkodásban sokan nem éppen körültekintően vágnak bele a fejlesztésekbe, ezek megkezdése előtt mindenképp érdemes szakemberrel egyeztetni.

Ausztriában siker, itthon tiltott

Végezetül a hazánkat leszámítva egész Európai Unióban engedélyezett, úgynevezett erkély- vagy korlátnapelemek helyzetét is bemutatták. Ezen rendszerek előnye, hogy olcsók, inverter nélkül működnek, és egyszerűen, szakértelem nélkül is telepíthetőek. Termelésük azonban nem jelentős, az ilyen eszközök inkább besegíteni tudnak a háztartás áramellátásába.

Az erkélynapelemek Ausztriában és Németországban óriási sikernek számítanak – előbbi helyen maximum 800, utóbbi országban pedig legfeljebb 600 wattos eszközöket engedélyeznek. Az ilyen termékek használata itthon ugyanakkor illegális. Az okokat kutatva Berecz Péter az MVM-et, az E.ON-nak és a kormánynak is írt levelet, érdemleges választ azonban nem kapott. Az biztos, hogy ha valaki erkélynapelemet kezd el használni, a szolgáltató előbb figyelmezteti az érintettet, majd lekapcsolják a hálózatról.

Advertisement

Zöld Energia

Igaz, hogy magyar a napkollektor feltalálója?

Létrehozva:

|

Szerző:

Telkes Mária az Egyesült Államokban máig igen elismert, Magyarországon viszont csak kevesen hallottak róla – idézte fel a Qubit. Hazánk több világhírű tudóssal is büszkélkedhet, Jedlik Ányos, Eötvös Loránd, Szent-Györgyi Albert, Teller Ede vagy éppen Karikó Katalin nevét kevés magyarnak kell csak bemutatni. Akadnak ugyanakkor olyan kutatóink, akik bár nemzetközileg igen elismertek, itthon valamiért kevésbé ragadtak meg a köztudatban. Ilyen személy volt Telkes Mária, akit az Egyesült Államokban gyakran napkirálynőként emlegetnek. Telkes Mária 1900. december 12-én született Budapesten, első diplomáját 1920-ban szerezte az akkori Budapesti Tudományegyetem (a mai ELTE-n) fizikai kémiából, PhD fokozatát pedig négy évvel ezután kapta meg.

Nem sokkal később már el is hagyta az országot, nagybátyját, Ludwig Ernő konzult látogatta meg Amerikában – írja a Qubit. 1925-ben elfogadott egy biofizikus állást a clevelandi klinikánál, itt egy, az agyhullámokat rögzítő fotoelektromos eszközön dolgozott George W. Crile-lal. Másfél évvel később Telkes már a klinika biofizikai osztályának vezetője volt.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

1934-ben a New York Times összeállítása alapján bekerült Amerika tizenegy legsikeresebb és legérdekesebb nője közé – színészek, sportolók mellett ő volt az egyetlen tudós. A Britannica szerint 1937-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, és ugyanebben az évben a Westinghouse vállalathoz került, ahol olyan fémötvözeteket fejlesztett ki, amelyek a hőt árammá alakítják. A napenergia területén 1939-től kezdődően ért el fontosabb eredményeket. Ekkor a világhírű Massachusettsi Műszaki Intézetben (MIT) vett részt egy projektben, majd a második világháború alatt az Egyesült Államok Tudományos Kutatási és Fejlesztési Hivatalánál kapott feladatokat.

Kép: Wikimedia Commons / MIT

Itt alkotta meg egyik legjelentősebb találmányát, egy olyan lepárlót, amely a napsugárzás segítségével képes a tengervizet ivóvízzé alakítani. Ezt a berendezést széles körben használták a világháború idején, de a haditengerészetnél a későbbiekben is alkalmazták. Telkes Mária a háború után is az MIT maradt, majd az 1950-es évektől a New York-i Egyetemen, az 1970-es évektől pedig a Delaware-i Egyetemen kutatott.

Ő volt a napkirálynő

A magyar származású kutatónő karriere végéig foglalkozott napenergiás eszközökkel, és több szabadalom is fűződik a nevéhez. Egyik legfontosabb áttörését 1948-ban érte el egy másik nővel, Eleanor Raymonddal, a páros ekkor hozta létre a világ első teljesen napenergiával fűtött modern otthonát – a házat a massachusettsi Doverban építették fel. Az építményen dobozszerű napkollektorok fogták be a napfényt, majd egy rekeszben felmelegítették a levegőt. A levegőt innen a falakba pumpálták, kristályos nátrium-szulfátnak adva át a hőt, ily módon raktározva el a meleget. A napenergia segítségével a létező hőcserélő technológiákon is javított, 1953-ban pedig 45 ezer dolláros támogatást kapott a Ford Alapítványtól egy univerzális napkollektoros tűzhely létrehozására – a napenergiával működő, hordozható sütőlapokat Amerikában ma is szokás Telkes-sütőnek nevezni, a passzív házakat pedig Telkes-háznak is hívják.

Emellett a világűr extrém hőmérsékletét kibíró anyagokat is alkotott, 1980-ban pedig részt vett a világ első olyan otthonának létrehozásában, amelynek áramellátását napenergia biztosítja. A kutatónő a tengerentúlon rengeteg elismerést kapott, 1952-ben például elsőként kapta meg az amerikai női mérnökök társaságának életműdíját, karriere legvégén, 1977-ben pedig az Amerikai Tudományos Akadémia kitüntetését. Halála után szűk két évtizeddel, 2012-ben a legnevesebb mérnökök és feltalálók közé is bekerült az Amerikai Feltalálók Dicsőségtermében. A napenergia alkalmazásának terén elért eredményei miatt az Egyesült Államokban Telkes Máriára előszeretettel hivatkoznak napkirálynőként.

Advertisement

A kutató egy olyan korszakban foglalkozott a fenntartható megközelítésekkel, amikor a téma még csak keveseket mozgatott meg. Munkájának hatása máig érződik, a klímaváltozás elleni harc korában pedig áttörései különösen fontosak. Bár kétségkívül Magyarország legnagyobb tudósai közé tartozott, Telkes neve itthon mégsem tartozik a legismertebbek közé. A legendás kutatónő élete utolsó éveit Miamiban töltötte, hét évtized után, 1995-ben tért vissza először – és utoljára – szülőhazájába. Budapesten halt meg tíz nappal 95. születésnapja előtt. Telkes Mária sosem házasodott meg, és gyermeke sem született.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák