Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Évente milliókat takarítanak meg a rezsiszámlán! Hogyan csináljak?

Létrehozva:

|

Mióta bejelentették a rezsicsökkentés részleges eltörlését, roham indult a napelemekért és a kazánokért – nem véletlenül.

Az ATV-n futó Heti Napló stábja a rezsiárak növekedése miatt felfutó napelemes és kazános beruházásokat mutatta be. Az adásban annak jártak utána, hogy miként zajlanak az ilyen projektek, illetve hogy mennyiben változott a megtérülés az utóbbi időkben. Összességében elmondható, hogy a napelemek telepítése és a kazáncsere nem olcsó mulatság. A rezsicsökkentés részleges eltörlése után, az elszálló számlák hatására mégis sok család dönt most úgy, hogy önerőből, hitelből vagy valamilyen támogatás keretében belevág a projektekbe. Berecz Péter riporter egy budapesti családi háznál zajló telepítéshez látogatott ki augusztus 18-án. Morky Tamás, a Tiszta Energiák Kft. ügyvezetője elárulta, ha most keresi meg őket egy ügyfél, idénre már nem tudják befejezni a kivitelezést, olyan szintű az érdeklődés.

A leterheltség az egész piacot érinti, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja a nagykereskedelmi készlethiány és a lassú központi engedélyeztetés. A rezsi növekedése miatt sokaknak mégis megéri a beruházás. Ha az ember egy napelemes rendszer mellett dönt, a napelemes cég elsőként arra lesz kíváncsi, hogy mennyi az az éves kilowattóra-fogyasztás, amelyet az erőművel akarnak kiváltani.

A panelek számát és az invertert is ehhez igazítják, majd a tetőre és a mérőhelyre vonatkozó kérdések jönnek. Előfordulhat, hogy utóbbiak esetében megelőző átalakítások szükségesek. A beruházás ára 2 millió forinttól 10 millió forintig terjedhet. Meglepő lehet, de minél nagyobb a telepített rendszer, a végén annál többet spórolhatunk, hiszen a nagyobb fogyasztás esetében kisebb a rezsicsökkentett rész aránya. Morky Tamás szerint jelenleg nagyjából 6-7 éves megtérüléssel lehet számolni.

A stáb egy, a rezsicsökkentés átalakítása előtt, az otthonfejlesztési program segítségével napelemet telepítő családhoz is kilátogatott. A projekt befejezését követően, a támogatás keretében utóbb a beruházás árának 50 százalékát kapta vissza a család. A többgenerációs házban eredetileg 10 éves megtérüléssel számoltak, a rezsicsökkentéssel kapcsolatos döntés óta viszont 3,5, legfeljebb 4 évre mérséklődött a megtérülés. Egy másik, szintén nagy kertes házban élő családnál a korábbi 6 év szintén 3-4 évre csökkent. Utóbbi háztartásban ahol lehet, besegítenek a telepítésbe, ily módon mintegy 1 millió forintot tudtak megspórolni a beruházáson.

Advertisement

Óriási a kapkodás

A stáb egy kondenzációs kazán beépítését is megnézte, melyet Szabó Sándor, a Budapesti Gázszerviz Kft. tulajdonosa, youtuber nevén Gázkazán Sanyi csapata végez. Az érintett család szintén a rezsicsökkentés kapcsán döntött a korszerűbb berendezés mellett, az új kazánnal akár a fogyasztás 30-40 százalékát is megspórolhatják. A várakozási idő kazáncsere esetén is jelentős, igaz, a helyzet jobb, mint a napelemek esetében. Szabó Sándor szerint két hónapos határidőt vállalnak, a leterheltség akkor kezdődött, amikor mindenki pánikszerűen elkezdett kazánt cserélni. A legnagyobb kereslet a leginkább biztonságos és legnagyobb spórolást eredményező kondenzációs kazán után van, de sokan a fatüzelésű berendezések iránt is érdeklődnek. Előbbi esetében az ár korábban 5 év alatt térült meg, ma már sokkal gyorsabban.
Azt sokan nem tudják, hogy kazáncserekor általában kéménycsere is szükséges. Az utóbbi időkben, a kapkodásban sokan nem éppen körültekintően vágnak bele a fejlesztésekbe, ezek megkezdése előtt mindenképp érdemes szakemberrel egyeztetni.

Ausztriában siker, itthon tiltott

Végezetül a hazánkat leszámítva egész Európai Unióban engedélyezett, úgynevezett erkély- vagy korlátnapelemek helyzetét is bemutatták. Ezen rendszerek előnye, hogy olcsók, inverter nélkül működnek, és egyszerűen, szakértelem nélkül is telepíthetőek. Termelésük azonban nem jelentős, az ilyen eszközök inkább besegíteni tudnak a háztartás áramellátásába.

Az erkélynapelemek Ausztriában és Németországban óriási sikernek számítanak – előbbi helyen maximum 800, utóbbi országban pedig legfeljebb 600 wattos eszközöket engedélyeznek. Az ilyen termékek használata itthon ugyanakkor illegális. Az okokat kutatva Berecz Péter az MVM-et, az E.ON-nak és a kormánynak is írt levelet, érdemleges választ azonban nem kapott. Az biztos, hogy ha valaki erkélynapelemet kezd el használni, a szolgáltató előbb figyelmezteti az érintettet, majd lekapcsolják a hálózatról.

Advertisement

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!