Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Ez a termék mindent tud, ami egy erkélynapelemtől elvárható

Az Ecoflow Powerstream nevű erkélynapeleme akkumulátorral és tároló nélkül is kapható.

Létrehozva:

|

Lenyűgöző, hogy az otthoni termelésre tervezett napelemek mekkora fejlődésen estek át az utóbbi években. Volt idő, amikor az ilyen termékek hatalmas panelek formájában gyakorlatilag csak a házak tetején kaphattak helyet, mára viszont óriási változatosság jellemző az otthoni fotovoltaikus rendszerekre. Az egyszerű, napenergiával működő kerti lámpáktól a falakba integrált modulokon át a tetőbe simuló napelemes cserepekig rengeteg termék közül válogathatunk.

Az amerikai Ecoflow ezúttal egy, az erkélyre telepíthető háztartási napelemes rendszert mutatott be, amelyhez hordozható töltőállomás is kapható – számol be a PV Magazine. A Powerstream nevű termékhez mikroinverter, négy darab 100 wattos, hajlékony panel és kis csatlakozók tartoznak. A termékhez egy speciális appot is létrehoztak, amely folyamatosan monitorozza a rendszert, optimalizálva annak működését.

Az Ecoflow három fő típusban árusítja az eszközt: akkumulátor nélkül, 1 kilowattórás, valamint 2 kilowattórás tárolóval. A rendszer elérhető továbbá két, nem hajlékony panellel is. A termék ára verziótól függően 1000 és 2700 dollár (mintegy 344 és 931 ezer forint) között mozog.

A gyártó szerint a Powerstream maximális teljesítménye 800 watt, és évi 1039 kilowattóra termelésre képes – az adatok németországi teszteken alapulnak. A rendszerhez tartozó mikroinverter a kiválasztott eszközökhöz tudja irányítani a szükséges áramot, a felesleget pedig az akkumulátorban lehet elraktározni. A termék nagy előnye, hogy könnyedén, szakértő segítsége nélkül is telepítheti a tulajdonosa.

A kaliforniai székhelyű Ecoflow már Európában is jelen van, a közelmúltban nyitotta meg a németországi Düsseldorfban található központját. A Powerstreamhez hasonló erkélynapelemek az elmúlt időszakban óriási népszerűségre tettek szert Európában, főként Németországban és Ausztriában – már a Lidlnek is van ilyen típusú saját terméke. Az erkélynapelemek olcsó, egyszerűen üzembe helyezhető rendszerek, amelyek háztartási berendezések számára elegendő energiát tudnak előállítani. Bár segítségükkel sokat spórolhat egy-egy háztartás, használatukat Magyarországon egyelőre jogszabály tiltja.

Advertisement

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!