Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Ezekkel a technológiákkal rengeteg spórolhat egy háztartás

A fűtés korszerűsítésének egyik hatékony módja, ha a hőszivattyút napelemmel kombináljuk.

Létrehozva:

|

Az energiahatékony, modern és fenntartható fűtési rendszerek mérséklik a bolygóra nehezedő terhet, és ami sokak számára még csábítóbb: segítségükkel a rezsiköltségek is csökkenthetőek. Jó hír, hogy rengeteg lehetőség közül lehet választani akár újépítésű ingatlanról, akár egy meglévő otthon korszerűsítéséről van szó.

Hazánkban sok helyen még mindig gázzal fűtenek, ehhez gázkazánt vagy gázcirkót használnak. Már ezen a területen is vannak korszerűbb berendezések: a kondenzációs gázkazánok. Egy ilyen eszköz az égtermék egy részéből hőt tud visszanyerni, így a fűtési költség alacsonyabb. A gázfűtés kiépítése viszont engedélyhez kötött, és a kazánhoz egy duplacsöves kéményt is ki kell építeni, ami jellemzően komoly kiadásokkal jár.

A környezet kímélése szempontjából napelemmel összeköthető fűtési rendszerben érdemes gondolkozni. Az elektromos kazán fűtőbetétekkel alakítja az elektromos energiát hőenergiává, hőleadó felületként konvektor, fűtőpanel és radiátor is alkalmazható. A kombi elektromos kazán meleg vizet is elő tud állítani, hatékonysága jó, de a fogyasztása magas. Éppen ezért ajánlott összekötni egy, a működtetéshez szükséges energiát biztosító napelemes rendszerrel.

Egy másik technológia az infrafűtés, amely az elektromos áramot az infravörös tartományba tartozó hőhullámmá alakítja. Segítségével hamar felmelegszik a szoba, hőtartó képessége azonban meglehetősen rossz. Mivel felületi hőmérséklete elérheti a 100 Celsius-fokot, figyelni kell az elhelyezésére.

Végezetül a hőszivattyú egy külső közegben elérhető energiát hasznosítja fűtésre, meleg víz előállításra. A hőt a talajból, a levegőből és vízből egyaránt kivonhatja, majd azt egy másik helyre, például egy lakóhelyiségbe szállítja. A hőszivattyú hűtésre is képes, ilyenkor a belső terekből vonja ki a hőt, majd vezeti a szabadba. A kinyerési környezettől függően beszélhetünk levegő-víz, víz-víz és talaj-víz hőszivattyúról.

Advertisement

A rendszer kifejezetten gazdaságos és energiatakarékos. Használatához áramra van szükség, a fűtési szezonban működtetéséhez bármely szolgáltatónál lehet igényelni a kedvezményes H tarifát. Amennyiben a hőszivattyút napelemes rendszerrel kombináljuk, még kisebb lehet a rezsi.

Zöld Energia

Már nem csak a tetőre telepíthetünk napelemet

A finn Rauli fejlesztésének köszönhetően immár a falakon is könnyedén helyet kaphatnak a
napelemek, elősegítve az olcsó, tiszta energia előállítását.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az elmúlt időszakban világszerte elképesztő felfutást tapasztalt az otthoni napelemek piaca, ami nem csoda: a panelek révén a háztartások megbízhatóan, olcsón és környezetbarát módon termelhetik az energiát. Csakhogy egyes otthonok számára korlátozottak a lehetőségek a hagyományos telepítésre, hiszen nem minden család számára adott a megfelelő tetőfelület.

Szerencsére ma már van az alternatíva, hiszen a napelemek a homlokzaton, a falakon is helyet kaphatnak. Bár elsőre úgy tűnhet, egy ilyen telepítés kivitelezése bonyolult, akadnak olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a beruházást.

Ilyen a finn Rauli cég egyik újabb, Rauli Wall nevű terméke, amely hazánkban is elérhető. A vállalat kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy egyszerűen használható, esztétikus és strapabíró eszközökkel könnyítse meg a napelem-telepítéseket, és ez a törekvés a falra szerelhető rendszer esetében is tükröződik.

RAULI WALL

Rauli Wall rendszerében a telepítés igen egyszerű. A panelek felső és alsó elemek közé rögzíthetőek, gyakorlatilag „lebegnek”, oly módon, hogy a szakemberek erőfeszítés nélkül is könnyedén mozgathassák azokat. A termék anyaga skandináv acél. Az alkatrészek jellemzően fekete árnyalatban érkeznek, az ilyen elemek igen elegáns megjelenést kölcsönöznek az egész berendezésnek. A termék tartós, stílusos, illetve hatékony.

„A Rauli minden alkatrészét Finnországban tervezik finn telepítési szakértők. Az alkatrészekeinket is Finnországban, Orimattilában gyártják, és 30 éves garanciát vállalunk rájuk” – nyilatkozta Ville Tiainen, a vállalat vezérigazgatója, az idei németországi Intersolar fesztiválon.

A beruházások tervezését a Rauli App nevű szoftver is segíti. A projekt elrendezése, az alkatrészek listája és a rendszer fizikai méretei néhány perc alatt generálhatóak a programban.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!