Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Ezért fontos, hogy tiszta legyen a napelem

Egy új vizsgálat alapján a madárürülék különösen problémás lehet a napelemek számára

Létrehozva:

|

Indiai szakértők azt vizsgálták, hogy miként hatnak a fotovoltaikus modulokra a rájuk rakódó szennyeződések – számol be a PV Magazine. A csapat a dél-indiai Velur forró és száraz környezetében végzett méréseket, a kutatók különböző típusú por- és madárürülék-szennyeződések hatásait mérték, és az eltérő dőlésszögekkel is számoltak.

A szakértők eddig is tudták, hogy a napelemeken felgyülemlő anyagok termeléscsökkenéshez, ezáltal pedig pénzkieséshez vezetnek. Éppen ezért az ipar számára fontos felmérni a felhalmozódást és annak következményeit. A Veluri Műszaki Intézet által vezetett csapat egy egyszerű, de hatékony módszert dolgozott ki a különböző típusú szennyeződések hatásainak tanulmányozására. A tudósok öt különböző típusú talajból (feketeföld, sivatagi talaj, vörös talaj, alluviális talaj, laterit talaj), valamint szénporból és madárürülékből gyűjtöttek mintákat India különböző helyszíneiről. Az anyagokat eltérő, 10-50 grammos mennyiségben a modulokra ecsetelték, majd azokat egy napszimulátor segítségével tesztelték.

Az eredmények alapján minden dőlésszögben a madárürüléknek volt a legnagyobb hatása a teljesítményre, az 50 grammos minta pedig a modulok hatékonyságának több mint 80 százalékos visszaeséséhez vezetett. Az is kiderült, hogy a szennyező anyag fizikai tulajdonságai nagyobb szerepet játszottak a felhalmozódásban, mint a modulok dőlésszöge.

Érdemes hozzátenni, hogy a vizsgálatot egy igen specifikus éghajlatú régióban végezték el. Ahhoz, hogy a kutatók jobban megértsék a felhalmozódás folyamatait, egyéb klimatikus körülmények között is érdemes adatokat gyűjteni, hiszen nedvesebb vagy hidegebb körülmények mellett egészen más jelenségeket figyelhetnek meg.

A friss eredmények összességében hozzájárulhatnak a napelemek hatékonyságának növeléséhez. A szakértők például az adott terület tulajdonságait felmérve elkerülhetik, hogy túl szennyező helyszínre telepítsenek, emellett biztosíthatják a különböző, a lerakódást enyhítő megoldásokat.

Advertisement

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!