Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Ezzel az eszközzel még egyszerűbb az erkélynapelemek használata

Az új, erkélynapelemes energiatároló egyik nagy előnye a kombinálhatóság.

Létrehozva:

|

A kínai Growatt invertergyártó új, erkélynapelemek számára tervezett energiatárolót mutatott be – számol be a PV Magazine. A megoldásnak köszönhetően még kényelmesebbé válhat az erkélynapelemek használata.

Az erkélynapelemek olyan kisteljesítményű, általában egy-egy háztartási gép számára elegendő áramot termelők rendszerek, amelyek szakértői segítség nélkül is könnyedén telepíthetőek. A technológia Európában már nagyban terjed, Magyarországon viszont még nem engedélyezett.

Az új termék a NEO 800TL-X mikroinvertert és a NOAH 2000 akkumulátort kombinálja, a rendszerben akár négy akkumulátor is egymásra helyezhető, így pedig 8192 kilowattóra tárolókapacitás érhető el. „Az Y ágú párhuzamos napelemes kábelt felhasználva a NOAH 2000 négy napelemmodulhoz csatlakoztatható, így több napenergiát hasznosíthat hatékonyan” – olvasható a vállalat közleményében. A rendszer a felesleges energiát egy akkumulátorban tárolja napközben, és akkor adja vissza, amikor szükség van rá, ezzel javítva a napenergia felhasználásának hatékonyságát.

A vállalat szerint a rendszerhez ajánlott fotovoltaikus kapcsolat két bemenet legfeljebb 900 wattal. Az akkumulátor maximális teljesítménye a termék adatlapja szerint legfeljebb 800 watt. Az akkumulátor IP66-os vízállósági besorolással rendelkezik, így az időjárási körülményektől függetlenül biztonságosan használható villákban, erkélyeken, kertekben és lakásokban.

A rendszer négy LiFePO4 akkumulátor egymásra helyezését teszi lehetővé. Minden egyes akkumulátor kapacitása 2048 wattóra, ami négy modul összekapcsolásával akár 8192 wattóra tárolókapacitást is elérhet. A mikroinverter és a NOAH akkumulátortároló közötti H4 gyorscsatlakozó, valamint az akkumulátorok egyszerű bővítése csak egymásra helyezéssel lehetővé teszi a mindössze 5 perc alatt történő telepítést.

Advertisement

Minden egyes tároló 23 kilogramm tömegű és 406-szor 235-ször 270 milliméter méretű. Töltési hőmérséklettartományuk 0 és 45 Celsius-fok között, és mínusz 20 és plusz 45 Celsius-fok közötti tartományban képesek energiát átadni.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!