

Zöldinfó
Fenntarthatósági díjat nyert Szoboszlai Dominik klubja
A Liverpool FC évek óta élen jár a fenntarthatóságban.
A Liverpool FC The Red Way programja kapja a fenntarthatóságért odaítélt Sports Sustainability díjat a 2025-ös International Sports Awards – írja a Sustainability News. A zöld központú kezdeményezés már korábban is számos elismerésben részesült.
A The Red Way három alappillérét az emberek, a bolygó és a közösségek jelentik, a projekt célja, hogy az LFC munkatársainak, szurkolóinak és partnereinek segítségével tartós, érdemi változásokat érjenek el. A programot a szakma a labdarúgás egyik leghatásosabb fenntarthatósági kezdeményezésének tekinti.
2021-es indulása óta a program az ENSZ fenntartható fejlődési céljai közül 14 felé tett komoly lépéseket. A The Red Way a fenntarthatóságot a klub minden aspektusában alkalmazza.
A 2021-2022-es szezonhoz képest a vörösök kibocsátása mára 29 százalékkal csökkent, a klub jó úton halad afelé, hogy 2040-re elérje a nettó zéró kibocsátást. Szoboszlai Dominik csapatának működését már 94 százalékban tiszta energia biztosítja, a klub busza pedig hidrogénezett növényi olajjal működik – ez a dízelhez képest akár 90 százalékkal is mérsékelheti a szén-dioxid-emissziót. A Liverpool kezdeményezése más csapatok számára is inspirációt jelent.
A klub alapítványa eközben a helyi közösségekben is változásokat ér el, csak a 2023-24-es szezonban 127 ezer embert támogattak különböző lehetőségekkel. Az alapítvány 5 millió fonttal járult hozzá a liverpooli városrégió gazdaságához, és több mint 32 millió font egészségügyi hasznot hozott. A hosszú távú cél az, hogy szezononként 500 ezer embert segítsenek.
A szurkolók elkötelezettsége igen fontos szerepet játszott ezekben az eredményekben. A műanyag palackok újrahasznosítási aránya a meccsnapokon a 2021-22-es 25 százalékról a következő szezonra 90 százalékra nőtt, köszönhetően a tudatosság és a részvétel fokozódásának. A klub kiskereskedelmi műveletei szintén felkarolták a fenntarthatóságot, a csomagolások 90 százalék már környezetbarát irányelvek szerint készült. Az LFC olyan beszállítókkal dolgozik együtt, amelyek osztják a fenntarthatósági elképzeléseket.
Rishi Jain, a Liverpool hatásügyi igazgatója hatalmas megtiszteltetésnek nevezte a klub elismerését. „A díj tükrözi a közös erőfeszítést, hogy teljesítsük a kötelezettségvállalásainkat, feszegessük a határokat és komolyabb hatásra törekedjünk” – tette hozzá. A csapat hivatalosan a március 19-20-án megrendezett Nemzetközi Sportkongresszuson veszi át a díjat.

Zöldinfó
Kitiltják az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az iskolákból
A spanyol korlátozza az olajban sült ételek számát, továbbá a félkész termékek használatát a közétkeztetésben.

Spóroljon a villanyszámláján! Kérje ingyenes napelem kalkulációnkat itt! (x)
A rendelet, amely egyéves felkészülési időt biztosít az oktatási intézményeknek, azzal a céllal született, hogy minden gyerek mindennap hozzájuthasson egészséges, tápláló és változatos étrendhez, függetlenül családja jövedelmi szintjétől. A jogszabályt kidolgozó fogyasztási minisztérium felmérése szerint ugyanis az alacsony, évi 18 ezer euró (7,3 millió forint) alatti jövedelemmel rendelkező családok 6 és 9 év közötti diákjainak 47 százaléka túlsúlyos, mert nem engedheti meg magának, hogy több friss vagy teljes értékű ételt egyen.
A közétkeztetési reform értelmében az ország 17 ezer iskolai menzának mindennap kínálniuk kell majd friss gyümölcsöt és zöldséget, amelyek legalább 45 százaléka szezonális kell legyen. Havonta legalább két alkalommal kell biztosítaniuk valamilyen bioterméket, vagy a kiadások 5 százalékát kell bioélelmiszerre fordítaniuk. A szaktárca szerint 1200 olyan intézmény működik, ahol soha nem szolgálnak fel halat a gyerekeknek, egy év múlva azonban legalább egyszer bele kell kerülnie a heti menübe, amelyben nem szerepelhet egynél többször olajban sült étel, de az sem lehet félkész termék. Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret hetente kétszer, míg barna rizst vagy teljes kiőrlésű tésztát havonta négyszer kell majd biztosítani a gyerekeknek.
A menzán csak vizet szolgálhatnak fel italként, az automatákban és büfékben pedig csak olyan üdítőt árusíthatnak, amelynek cukortartalma nem haladja meg az 5 grammot adagonként. A minisztérium tájékoztatása szerint a reform részleteinek kidolgozásakor figyelembe vették a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait.
-
Zöldinfó4 nap telt el a létrehozás óta
Döntést hozott az Alkotmánybíróság a napelemes szaldósok ügyében!
-
Zöld Energia1 hét telt el a létrehozás óta
Inkább a szomszéd, mint a napsütés számít, amikor napelemet telepítünk a tetőnkre
-
Zöldinfó1 nap telt el a létrehozás óta
Kitiltják az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az iskolákból
-
Zöldinfó6 nap telt el a létrehozás óta
Szaharai porvihar hazánk felett – kutatók a jelenségről és a terjedő álhírekről
-
Zöldinfó4 nap telt el a létrehozás óta
A kozmetikumok vezetik a veszélyes, nem élelmiszeripari termékek listáját