Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Ha napelemet telepítene siessen, kicsúszhat a támogatásból

Létrehozva:

|

A rezsicsökkentés és az otthonfelújítási program miatt roham kezdődött a hazai piacon, a telepítéseket pedig tovább hátráltatja az inverterhiány.

A rezsicsökkentés részbeni eltörlésének hatására, az utóbbi hetekben valóságos roham alakult ki a hazai napelemes piacon – számol be a G7. A cégek az elmúlt időszakban eleve meglehetősen leterheltek voltak, most viszont még nehezebbé vált az igények kielégítése. Ezzel párhuzamosan fut az otthonfelújítási program, melynek lényege dióhéjban a következő: a gyermekes családok legfeljebb a beruházás 50 százalékát, maximum 3 millió forintot kaphatnak vissza a különböző felújítási munkálatok után. Mivel a pályázat keretében napelemtelepítés is elszámolható, a program önmagában fellendülést hozott a piacon. A támogatás csak teljesen befejezett felújítást követően, a számlák benyújtásával kapható meg, igényelni legkésőbb az utolsó számla kiállítását követő 60. napon lehet. A program december 31-én ér véget, a határidő vészesen közeleg.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A telepítéseket jelentősen lassítja, hogy az inverterek jelenleg globális hiánycikknek számítanak. Mivel a szolgáltatók gyakorlatilag nem is magukra a panelekre, hanem erre a berendezésre adják ki az engedélyeket, a rendszerek csatlakoztatása drasztikusan lassult az utóbbi időkben. A hazai vállalkozások korábban is éltek azzal a törvényes gyakorlattal, hogy az invertert leszámítva mindent kiépítettek, majd később, az eszköz megérkezésekor vitték azt ki az ügyfélhez. Ezeket a projekteket az inverter telepítésekor jelentették készre. A mostani hiány miatt azonban a cégek többsége már nem tudja garantálni, hogy a rendszert még 2022-ben befejezik, ez pedig az ügyfelek számára azzal jár, hogy elesnek az otthonfelújítási támogatástól.

A G7 információi alapján emiatt a piac elkezdett a szürke zónába csúszni: egyre többször, szabálytalanul már inverter nélkül készre jelentik a projekteket. A kivitelezésnél akár fel is szerelhetnek egy átmeneti invertert, amelyet a bejelentés után tovább is visznek azt a következő ügyfélhez. Ily módon maga a rendszer nem működik, támogatás ugyanakkor igényelhető utána. A lap a Magyar Államkincstárat is megkereste az ügyben, választ viszont egyelőre nem kaptak. A vonatkozó tájékozatóból az mindenesetre kiderül, hogy a támogatás folyósítása után 180 napig helyszínen ellenőrizhetik a felújítás elemeit. Szabálytalanság esetén a kért összeget kamattal növelve visszafizettetik. Az ügyfél szemszögéből ez azt jelenti, hogy csak a kamat összegét kockáztatja, hiszen máskülönben eleve elesne a támogatástól. A másik oldalon ezzel szemben komoly nyereséget hozhatnak a vándorinverterek. Érdemes azt is kiemelni, hogy átmeneti invertert adott esetben gyorsan, az ellenőrzés előtt is be lehet szerelni, így nem is biztos, hogy kiderül a visszaélés.

Zöld Energia

Igaz, hogy magyar a napkollektor feltalálója?

Létrehozva:

|

Szerző:

Telkes Mária az Egyesült Államokban máig igen elismert, Magyarországon viszont csak kevesen hallottak róla – idézte fel a Qubit. Hazánk több világhírű tudóssal is büszkélkedhet, Jedlik Ányos, Eötvös Loránd, Szent-Györgyi Albert, Teller Ede vagy éppen Karikó Katalin nevét kevés magyarnak kell csak bemutatni. Akadnak ugyanakkor olyan kutatóink, akik bár nemzetközileg igen elismertek, itthon valamiért kevésbé ragadtak meg a köztudatban. Ilyen személy volt Telkes Mária, akit az Egyesült Államokban gyakran napkirálynőként emlegetnek. Telkes Mária 1900. december 12-én született Budapesten, első diplomáját 1920-ban szerezte az akkori Budapesti Tudományegyetem (a mai ELTE-n) fizikai kémiából, PhD fokozatát pedig négy évvel ezután kapta meg.

Nem sokkal később már el is hagyta az országot, nagybátyját, Ludwig Ernő konzult látogatta meg Amerikában – írja a Qubit. 1925-ben elfogadott egy biofizikus állást a clevelandi klinikánál, itt egy, az agyhullámokat rögzítő fotoelektromos eszközön dolgozott George W. Crile-lal. Másfél évvel később Telkes már a klinika biofizikai osztályának vezetője volt.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

1934-ben a New York Times összeállítása alapján bekerült Amerika tizenegy legsikeresebb és legérdekesebb nője közé – színészek, sportolók mellett ő volt az egyetlen tudós. A Britannica szerint 1937-ben kapta meg az amerikai állampolgárságot, és ugyanebben az évben a Westinghouse vállalathoz került, ahol olyan fémötvözeteket fejlesztett ki, amelyek a hőt árammá alakítják. A napenergia területén 1939-től kezdődően ért el fontosabb eredményeket. Ekkor a világhírű Massachusettsi Műszaki Intézetben (MIT) vett részt egy projektben, majd a második világháború alatt az Egyesült Államok Tudományos Kutatási és Fejlesztési Hivatalánál kapott feladatokat.

Kép: Wikimedia Commons / MIT

Itt alkotta meg egyik legjelentősebb találmányát, egy olyan lepárlót, amely a napsugárzás segítségével képes a tengervizet ivóvízzé alakítani. Ezt a berendezést széles körben használták a világháború idején, de a haditengerészetnél a későbbiekben is alkalmazták. Telkes Mária a háború után is az MIT maradt, majd az 1950-es évektől a New York-i Egyetemen, az 1970-es évektől pedig a Delaware-i Egyetemen kutatott.

Ő volt a napkirálynő

A magyar származású kutatónő karriere végéig foglalkozott napenergiás eszközökkel, és több szabadalom is fűződik a nevéhez. Egyik legfontosabb áttörését 1948-ban érte el egy másik nővel, Eleanor Raymonddal, a páros ekkor hozta létre a világ első teljesen napenergiával fűtött modern otthonát – a házat a massachusettsi Doverban építették fel. Az építményen dobozszerű napkollektorok fogták be a napfényt, majd egy rekeszben felmelegítették a levegőt. A levegőt innen a falakba pumpálták, kristályos nátrium-szulfátnak adva át a hőt, ily módon raktározva el a meleget. A napenergia segítségével a létező hőcserélő technológiákon is javított, 1953-ban pedig 45 ezer dolláros támogatást kapott a Ford Alapítványtól egy univerzális napkollektoros tűzhely létrehozására – a napenergiával működő, hordozható sütőlapokat Amerikában ma is szokás Telkes-sütőnek nevezni, a passzív házakat pedig Telkes-háznak is hívják.

Emellett a világűr extrém hőmérsékletét kibíró anyagokat is alkotott, 1980-ban pedig részt vett a világ első olyan otthonának létrehozásában, amelynek áramellátását napenergia biztosítja. A kutatónő a tengerentúlon rengeteg elismerést kapott, 1952-ben például elsőként kapta meg az amerikai női mérnökök társaságának életműdíját, karriere legvégén, 1977-ben pedig az Amerikai Tudományos Akadémia kitüntetését. Halála után szűk két évtizeddel, 2012-ben a legnevesebb mérnökök és feltalálók közé is bekerült az Amerikai Feltalálók Dicsőségtermében. A napenergia alkalmazásának terén elért eredményei miatt az Egyesült Államokban Telkes Máriára előszeretettel hivatkoznak napkirálynőként.

Advertisement

A kutató egy olyan korszakban foglalkozott a fenntartható megközelítésekkel, amikor a téma még csak keveseket mozgatott meg. Munkájának hatása máig érződik, a klímaváltozás elleni harc korában pedig áttörései különösen fontosak. Bár kétségkívül Magyarország legnagyobb tudósai közé tartozott, Telkes neve itthon mégsem tartozik a legismertebbek közé. A legendás kutatónő élete utolsó éveit Miamiban töltötte, hét évtized után, 1995-ben tért vissza először – és utoljára – szülőhazájába. Budapesten halt meg tíz nappal 95. születésnapja előtt. Telkes Mária sosem házasodott meg, és gyermeke sem született.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák