Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Hogyan legyen megtérülő a napelemes beruházás?

Egy napelemes rendszer milliós beruházást jelent, de akár 30 évig is használható maradhat.

Létrehozva:

|

Átfogó cikkben foglalja össze az A1 Solar Kft., hogyan éri meg a magas árak ellenére is belevágni a napelemes beruházásokba. A megújuló energia a fosszilis hordozók drágulása miatt egyre inkább kifizetődő, így a környezeti pozitívumok mellett a gazdasági előnyök is erősödnek, nem csoda, hogy egyre többen érdeklődnek. Hazánk kedvező földrajzi és éghajlati adottságokkal bír, a napsütéses órák száma évről évre nő, a szórt és a direkt napfényt is egyenletesen kapjuk, ami kedvez a rendszerek működésének.

Így kalkuláljunk

Egy rendszer kiépítése nagyon komoly, milliós tétel, a projekt megkezdése előtt számos tényezőt figyelembe kell venni, ezért is kiemelten fontos a megfelelő tájékozódás. A beruházás ára sok faktortól függ, az egyik legfontosabb a panelek és az inverter teljesítménye, illetve tartóssága. Hosszabb távon megéri minőségi alapanyagokból készült eszközöket választani, hiszen ezek megbízhatóbbak, ellenállóbbak.

Az A1 Solar szerint ajánlott egy-, de inkább kétévnyi energiafogyasztásunkat megvizsgálni, ennek tükrében lehet kiszámolni a beruházás megtérülését, valamint hogy milyen értékű és teljesítményű rendszerre van szükségünk. Ha a tervek között szerepel új gépek, esetleg egy elektromos autó beszerzése, amelyet majd otthon töltenénk, akkor a már meglévő igényeinkhez képest érdemes fokozni a kapacitást.

A napelem teljesítményét wattpeak mértékegységben szokták megadni, ez a csúcsteljesítményt jelöli. Az így megadott értéket laboratóriumi körülmények között számították ki, a valós teljesítmény ettől eltérhet. Ha már ismerjük az igényünket, meghatározhatjuk, mekkora névleges teljesítményű rendszer kell. Ez részben függ a technológiától, általánosságban viszont elmondható, hogy egy 1 kilowattpeak teljesítményű rendszer 1200-1250 kilowattóra villamos energiát termel. Amennyiben a havi fogyasztásunk átlagosan 300 kilowattóra, úgy az éves elvárt teljesítményt 3600 kilowattóra.

Advertisement

Ez nagyjából egy három-négyfős család éves fogyasztása, amennyiben a háztartás részben hagyományos fűtési módokat is használ, és a családnak nincs elektromos autója, jakuzzija vagy egyéb extrém fogyasztója. Egy ilyen otthon áramigényét három darab 1 kilowattpeak teljesítményű rendszer láthatja el. Ezt a tervezési szakaszban, helyszíni mérések alkalmával még pontosítják a szakemberek, figyelembe véve a konkrét körülményeket, például a tető állapotát.

Tévhit, hogy a nagyon forró időjárás felturbózza a napelemek teljesítményét, extrém esetben éppen túlmelegedhetnek a panelek, ami visszaveti a hatékonyságot. Magyarország klímájához képesek alkalmazkodni a napelemek, a téli hidegre számítva például érdemes a monokristályos paneleket előtérbe helyezni. Fontos továbbá, hogy a silány minőségű modulok hamar veszítenek teljesítményükből, az ilyen napelemek megtérülési ideje pedig jóval hosszabb, mint a minőségi termékeké. A jobb panelek ára akár 5-6 év alatt megtérülhet, onnantól a rendszer hasznot termel. A gyártói garancia jellemzőn a meghibásodásokra is vonatkozik, így szükség esetén annak költségeit sem nekünk kell megfizetnünk.

Megbízható szakértőket válasszunk

A napelemek akkor működnek a leghatékonyabban, ha déli tájolású, 35-40 fokos dőlési szöggel rendelkező, stabil tetőszerkezetre telepítik őket. Olykor a nyugati vagy a keleti fekvésű tető is hasznosítható. Az árnyékok hozamveszteséget eredményezhetnek, ezt egy teljesítményoptimalizáló berendezéssel részben ki lehet küszöbölni. A napelemes rendszer alkotórészeinek – panel, inverter, tartószerkezet, kábelek, akkumulátor – kiválasztásakor elengedhetetlen, hogy megbízható szakértői csapattal dolgozzunk.

A panelek minőségéről sokszor a garancia tanúskodik, ami monokristályos vagy polikristályos napelemek esetében általában 25, esetleg 30 év. A vékonyrétegű panelek ára kedvezőbbnek tűnhet, de ezek alacsonyabb minőséget képviselnek.

Advertisement

A teljes rendszer legdrágább, egyben egyik legfontosabb eleme az inverter, itt is törekedjünk kimagasló terméket választani. Mivel az inverterek rengeteget dolgoznak, hamarabb elhasználódnak, garanciájuk jellemzően 10 év. Ekkora a beruházás rég megtérült, ezért megéri újabb invertert beszerezni, a rendszer élettartamát ezzel akár 30 évre is növelhetjük.

Zöld Energia

Új fúziós rekord a JET berendezés utolsó trícium üzemanyaggal végzett kísérleteiben

Magyar kutatók és mérnökök a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpontból, több mint 20 évig vettek részt a JET kísérleteiben.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Joint European Torus (JET), a világ egyik legnagyobb fúziós berendezése, fúziós energiát állított elő és megdöntötte az egy plazma kisülésben megtermelt fúziós energia világrekordját. Ezek a kiemelkedő eredmények jelentős állomást jelentenek a békés célú magfúziós kutatásokban mind fizikai, mind mérnöki szempontból.

A JET utolsó deutérium-trícium kísérletei (DTE3) során a rekord kisülésben 5,2 másodpercen keresztül szabadult fel folyamatosan a fúziós energia, ami 69,26 megajoule hőenergiát eredményezett, mindössze 0,21 milligramm üzemanyag felhasználásával. A JET egy tokamak típusú berendezés, amely erős mágneses teret használ egy úszógumi alakú plazma összetartására. Dr. Fernanda Rimini, a JET Senior Exploitation Manager és JET Scientific Operations vezetője elmondta: „Egyedülálló módon képesek vagyunk rutinszerűen létrehozni fúziós plazmákat ugyanazzal az üzemanyagkeverékkel, amelyet a későbbi kereskedelmi erőművek használnak majd. A JET ezzel is bizonyítja a több évtizedes kutatóprogram sikerét.”

A fúziós energiatermelésre irányuló kutatásokban leggyakrabban a két nehéz hidrogénváltozatot, a deutérium és a trícium gázokat használnak üzemanyagként. Amikor a deutérium és a trícium egyesül, hélium és hatalmas mennyiségű energia szabadul fel – ez a reakció a jövőbeli fúziós erőművek alapja.

Ambrogio Fasoli professzor, az EUROfusion programvezetője (vezérigazgató) azt mondta: „A jövőbeli nagy fúziós berendezések, például az ITER és a DEMO alap működésének sikeres demonstrációja növeli a fúziós fejlesztésekbe vetett bizalmat. Ezt az erőfeszítést az új energiarekord elérése is hitelesíti. Az új rekord felállításán túl olyan dolgokat is elértünk, amelyeket korábban soha, és kísérletek mellett elmélyítettük a fúziós plazma viselkedését leíró fizika tudásunkat.”

Dr. Zoletnik Sándor, a HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont, Fúziós Plazmafizika Laboratóriumának vezetője a magyar hozzájárulást méltatta: A magyar kutatók és mérnökök több mint 20 éve vesznek részt a JET-en végzett tudományos kutatásokban, többek között egy gyorskamera rendszer és egy atomnyaláb diagnosztika fejlesztése, üzemeltetése és adatainak interpretációja volt a feladatunk. Bár decemberben a berendezés 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonult, a munka nem állt meg: a JET adatainak kiértékelése még hosszú éveket vesz majd igénybe, öröksége pedig a fúziós reaktorok következő generációin is érezteti majd hatását.

Advertisement

Az EUROfusion(amelynek A HUN-REN Energiatudományi Kutatóközpont a magyar tagja) több mint 300 tudóst és mérnököt foglalkoztat az Egyesült Királyság Atomenergia Hatóságának (UKAEA) oxfordi telephelyén, akik mind hozzájárultak ezekhez a mérföldkőnek számító kísérletekhez, bizonyítva a JET nemzetközi csapatának páratlan elkötelezettségét és szakértelmét.

Az eredmények megerősítették, hogy a JET kulcsszerepet játszott az utóbbi évtizedek fúziós kutatásaiban, amik majd elvezetnek egy biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható energiaforrás kifejlesztéséhez a jövő számára. Sir Ian Chapman, a UKAEA vezérigazgatója azt mondta: „A JET olyan közel működött az erőművi körülményekhez, amennyire csak lehetséges egy mai berendezéssel, és az öröksége minden jövőbeli erőműre hatással lesz. Kritikus szerepe van abban, hogy közelebb hozzon minket egy biztonságos és fenntartható jövőhöz.”

A JET kutatási eredményei közvetlen következményekkel járnak nemcsak az ITER – a Dél-Franciaországban épülő fúziós reaktor – számára, hanem az Egyesült Királyság STEP prototípus erőművére, az európai demonstrációs erőműre (DEMO), és más globális fúziós projektekre, amelyek mind a biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható energiatermelést célozzák a jövőben.

Pietro Barabaschi, az ITER főigazgatója, azt mondta: „A JET rendkívül hasznos volt az ITER előfutáraként: új anyagok tesztelésében, új komponensek innovatív fejlesztésében, és különösképpen a deutérium-trícium üzemanyaggal végzett fúziós kísérlek mérési adatainak előállításában. Itt elért eredmények közvetlen és jelentős hatással vannak az ITER projektre, igazolják, hogy jó irányba haladunk, és lehetővé teszik, hogy gyorsabban érjük el céljainkat. Személyes megjegyzésként szeretném hozzáfűzni, hogy számomra nagy megtiszteltetés volt néhány évig a JET-nél dolgozni, ahol sok kivételes embertől tanulhattam.”

A JET több mint négy évtizeden át játszott kulcsszerepet a fúziós program előmozdításában, jelképezve a nemzetközi tudományos együttműködést, a mérnöki kiválóságot és az elkötelezettséget a fúziós energiatermelés kiaknázására. A reaktorban lezajló folyamatok hasonlóak ahhoz, mely a Napot és a csillagokat is táplálják. A JET 2021-ben világrekordot állított fel, 2023-ban pedig 5 másodpercen keresztül tartó nagy teljesítményű fúziós energiatermelés lehetőségét demonstrálta. A JET első deutérium-trícium kísérletei 1997-ben zajlottak.

Advertisement

A berendezés átlép életciklusa végső szakaszába, amikor leszerelik és újrahasznosítják az arra alkalmas részeket. 2024 februárjában azonban egy ünnepséggel tisztelegnek majd az alapítók előrelátása és az együttműködés szelleme előtt melyek sikerre vitték a berendezést. A JET által elért eredmények – a jelentős tudományos mérföldkövektől az energetikai rekordok felállításáig – a létesítmény időtálló örökségét bizonyítják a fúziós technológia fejlődésének történetében. Hozzájárulása a fizikai és mérnöki tudományokhoz döntő szerepet játszott a fúziós energia fejlesztésének felgyorsításában, amely biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható része lesz a világ jövőbeli energiaellátásának.

A fúziós energia üzemanyagáról

A deutérium bőségesen rendelkezésre áll, és kinyerhető a vízből. A trícium a hidrogén radioaktív változata, körülbelül 12 éves felezési idővel. A trícium előállítható például lítiumból.

Az utolsó deutérium-trícium kísérletekről (DTE3)

A deutérium és a trícium üzemanyaggal végzett kísérletek harmadik köre 2023 augusztus 31-től október 14-ig tartott hét héten keresztül. Három területre összpontosítottak: plazmafizika, anyagtudomány és neutron méréstechnika. A JET fúziós energia rekordja annak köszönhető, hogy sikerült megfelelő tapasztalatot szerezni a deutérium-trícium plazmák üzemeltetésében. Ezeket a kísérleteket elsősorban arra tervezték, demonstrálják azt az üzemmódot deutérium-trícium környezetben, ami berendezés falát érő hőterhelést minimálisra csökkenti. Ezek az eredmények kulcsfontosságúak lesznek az ITER plazma üzemmódjainak tervezéséhez.

Advertisement

40 év fúziós tudomány

A JET a világ eddigi legnagyobb és legsikeresebb fúziós kísérlete volt, az Európai Fúziós Program központi kutatóintézete. A JET a Culham-i UKAEA kampuszon található, ahol több mint 31 európai laboratórium együttműködése eredményeként üzemelt a EUROfusion konzorcium irányításával – európai szakértők, diákok és tudományos személyzet részvételével -, az Európai Bizottság társfinanszírozásával. 1983-as alapítása óta a JET áttörő eredményeket ért el a biztonságos, alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntartható fúziós energiatermelés felé vezető úton, mely válasz lehet a világ jövőbeli energiaszükségleteire.

Működése során a JET kulcsfontosságú eredményeket szolgáltatott a fúziós plazma bonyolult viselkedéséről, lehetővé téve a tudósoknak az ITER, a nemzetközi fúziós kísérlet, és a DEMO, az európai fúziós közösség által jelenleg tervezett demonstrációs fúziós erőmű tervezését. Az európai együttműködésben felépített és közösen üzemeltett JET 2021 októberében az UKAEA tulajdonába került. Júniusban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját, és 2023 végén fejezte be tudományos működését.

A fúziós energia potenciálja

A fúzió, amely a csillagok, így a mi Napunk energiaforrása is, tiszta, alaperőművi energiaellátást ígér hosszú távon, kis mennyiségű üzemanyag felhasználásával, mely világszerte egyenletesen elérhető, illetve olcsó anyagokból előállítható.

Advertisement

A deutérium és a trícium az egyszerű hidrogén atom két nehezebb variánsa, azért választjuk ezeket üzemanyagnak, mert ezeknek a legkönnyebben megvalósítható földi körülmények között a egyesülése. A 150 millió Celsius-fokos hőmérsékleten a deutérium és a trícium fúzionál, és egy hélium atommag, illetve egy neutron keletkezik hatalmas energiafelszabadulás mellet, bármilyen üvegházhatású gázkibocsátás nélkül. A fúzió eredendően biztonságos, mivel az energiatermelés nem tud megszaladni, és nem termel hosszú felezési idejű, nagy aktivitású radioaktív hulladékot.

Forrás: Energiatudományi Kutatóközpont

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!