Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Hogyan legyen megtérülő a napelemes beruházás?

Egy napelemes rendszer milliós beruházást jelent, de akár 30 évig is használható maradhat.

Létrehozva:

|

Átfogó cikkben foglalja össze az A1 Solar Kft., hogyan éri meg a magas árak ellenére is belevágni a napelemes beruházásokba. A megújuló energia a fosszilis hordozók drágulása miatt egyre inkább kifizetődő, így a környezeti pozitívumok mellett a gazdasági előnyök is erősödnek, nem csoda, hogy egyre többen érdeklődnek. Hazánk kedvező földrajzi és éghajlati adottságokkal bír, a napsütéses órák száma évről évre nő, a szórt és a direkt napfényt is egyenletesen kapjuk, ami kedvez a rendszerek működésének.

Így kalkuláljunk

Egy rendszer kiépítése nagyon komoly, milliós tétel, a projekt megkezdése előtt számos tényezőt figyelembe kell venni, ezért is kiemelten fontos a megfelelő tájékozódás. A beruházás ára sok faktortól függ, az egyik legfontosabb a panelek és az inverter teljesítménye, illetve tartóssága. Hosszabb távon megéri minőségi alapanyagokból készült eszközöket választani, hiszen ezek megbízhatóbbak, ellenállóbbak.

Az A1 Solar szerint ajánlott egy-, de inkább kétévnyi energiafogyasztásunkat megvizsgálni, ennek tükrében lehet kiszámolni a beruházás megtérülését, valamint hogy milyen értékű és teljesítményű rendszerre van szükségünk. Ha a tervek között szerepel új gépek, esetleg egy elektromos autó beszerzése, amelyet majd otthon töltenénk, akkor a már meglévő igényeinkhez képest érdemes fokozni a kapacitást.

A napelem teljesítményét wattpeak mértékegységben szokták megadni, ez a csúcsteljesítményt jelöli. Az így megadott értéket laboratóriumi körülmények között számították ki, a valós teljesítmény ettől eltérhet. Ha már ismerjük az igényünket, meghatározhatjuk, mekkora névleges teljesítményű rendszer kell. Ez részben függ a technológiától, általánosságban viszont elmondható, hogy egy 1 kilowattpeak teljesítményű rendszer 1200-1250 kilowattóra villamos energiát termel. Amennyiben a havi fogyasztásunk átlagosan 300 kilowattóra, úgy az éves elvárt teljesítményt 3600 kilowattóra.

Advertisement

Ez nagyjából egy három-négyfős család éves fogyasztása, amennyiben a háztartás részben hagyományos fűtési módokat is használ, és a családnak nincs elektromos autója, jakuzzija vagy egyéb extrém fogyasztója. Egy ilyen otthon áramigényét három darab 1 kilowattpeak teljesítményű rendszer láthatja el. Ezt a tervezési szakaszban, helyszíni mérések alkalmával még pontosítják a szakemberek, figyelembe véve a konkrét körülményeket, például a tető állapotát.

Tévhit, hogy a nagyon forró időjárás felturbózza a napelemek teljesítményét, extrém esetben éppen túlmelegedhetnek a panelek, ami visszaveti a hatékonyságot. Magyarország klímájához képesek alkalmazkodni a napelemek, a téli hidegre számítva például érdemes a monokristályos paneleket előtérbe helyezni. Fontos továbbá, hogy a silány minőségű modulok hamar veszítenek teljesítményükből, az ilyen napelemek megtérülési ideje pedig jóval hosszabb, mint a minőségi termékeké. A jobb panelek ára akár 5-6 év alatt megtérülhet, onnantól a rendszer hasznot termel. A gyártói garancia jellemzőn a meghibásodásokra is vonatkozik, így szükség esetén annak költségeit sem nekünk kell megfizetnünk.

Megbízható szakértőket válasszunk

A napelemek akkor működnek a leghatékonyabban, ha déli tájolású, 35-40 fokos dőlési szöggel rendelkező, stabil tetőszerkezetre telepítik őket. Olykor a nyugati vagy a keleti fekvésű tető is hasznosítható. Az árnyékok hozamveszteséget eredményezhetnek, ezt egy teljesítményoptimalizáló berendezéssel részben ki lehet küszöbölni. A napelemes rendszer alkotórészeinek – panel, inverter, tartószerkezet, kábelek, akkumulátor – kiválasztásakor elengedhetetlen, hogy megbízható szakértői csapattal dolgozzunk.

A panelek minőségéről sokszor a garancia tanúskodik, ami monokristályos vagy polikristályos napelemek esetében általában 25, esetleg 30 év. A vékonyrétegű panelek ára kedvezőbbnek tűnhet, de ezek alacsonyabb minőséget képviselnek.

Advertisement

A teljes rendszer legdrágább, egyben egyik legfontosabb eleme az inverter, itt is törekedjünk kimagasló terméket választani. Mivel az inverterek rengeteget dolgoznak, hamarabb elhasználódnak, garanciájuk jellemzően 10 év. Ekkora a beruházás rég megtérült, ezért megéri újabb invertert beszerezni, a rendszer élettartamát ezzel akár 30 évre is növelhetjük.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!