Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Hogyan legyen megtérülő a napelemes beruházás?

Egy napelemes rendszer milliós beruházást jelent, de akár 30 évig is használható maradhat.

Létrehozva:

|

Átfogó cikkben foglalja össze az A1 Solar Kft., hogyan éri meg a magas árak ellenére is belevágni a napelemes beruházásokba. A megújuló energia a fosszilis hordozók drágulása miatt egyre inkább kifizetődő, így a környezeti pozitívumok mellett a gazdasági előnyök is erősödnek, nem csoda, hogy egyre többen érdeklődnek. Hazánk kedvező földrajzi és éghajlati adottságokkal bír, a napsütéses órák száma évről évre nő, a szórt és a direkt napfényt is egyenletesen kapjuk, ami kedvez a rendszerek működésének.

Így kalkuláljunk

Egy rendszer kiépítése nagyon komoly, milliós tétel, a projekt megkezdése előtt számos tényezőt figyelembe kell venni, ezért is kiemelten fontos a megfelelő tájékozódás. A beruházás ára sok faktortól függ, az egyik legfontosabb a panelek és az inverter teljesítménye, illetve tartóssága. Hosszabb távon megéri minőségi alapanyagokból készült eszközöket választani, hiszen ezek megbízhatóbbak, ellenállóbbak.

Az A1 Solar szerint ajánlott egy-, de inkább kétévnyi energiafogyasztásunkat megvizsgálni, ennek tükrében lehet kiszámolni a beruházás megtérülését, valamint hogy milyen értékű és teljesítményű rendszerre van szükségünk. Ha a tervek között szerepel új gépek, esetleg egy elektromos autó beszerzése, amelyet majd otthon töltenénk, akkor a már meglévő igényeinkhez képest érdemes fokozni a kapacitást.

A napelem teljesítményét wattpeak mértékegységben szokták megadni, ez a csúcsteljesítményt jelöli. Az így megadott értéket laboratóriumi körülmények között számították ki, a valós teljesítmény ettől eltérhet. Ha már ismerjük az igényünket, meghatározhatjuk, mekkora névleges teljesítményű rendszer kell. Ez részben függ a technológiától, általánosságban viszont elmondható, hogy egy 1 kilowattpeak teljesítményű rendszer 1200-1250 kilowattóra villamos energiát termel. Amennyiben a havi fogyasztásunk átlagosan 300 kilowattóra, úgy az éves elvárt teljesítményt 3600 kilowattóra.

Advertisement

Ez nagyjából egy három-négyfős család éves fogyasztása, amennyiben a háztartás részben hagyományos fűtési módokat is használ, és a családnak nincs elektromos autója, jakuzzija vagy egyéb extrém fogyasztója. Egy ilyen otthon áramigényét három darab 1 kilowattpeak teljesítményű rendszer láthatja el. Ezt a tervezési szakaszban, helyszíni mérések alkalmával még pontosítják a szakemberek, figyelembe véve a konkrét körülményeket, például a tető állapotát.

Tévhit, hogy a nagyon forró időjárás felturbózza a napelemek teljesítményét, extrém esetben éppen túlmelegedhetnek a panelek, ami visszaveti a hatékonyságot. Magyarország klímájához képesek alkalmazkodni a napelemek, a téli hidegre számítva például érdemes a monokristályos paneleket előtérbe helyezni. Fontos továbbá, hogy a silány minőségű modulok hamar veszítenek teljesítményükből, az ilyen napelemek megtérülési ideje pedig jóval hosszabb, mint a minőségi termékeké. A jobb panelek ára akár 5-6 év alatt megtérülhet, onnantól a rendszer hasznot termel. A gyártói garancia jellemzőn a meghibásodásokra is vonatkozik, így szükség esetén annak költségeit sem nekünk kell megfizetnünk.

Megbízható szakértőket válasszunk

A napelemek akkor működnek a leghatékonyabban, ha déli tájolású, 35-40 fokos dőlési szöggel rendelkező, stabil tetőszerkezetre telepítik őket. Olykor a nyugati vagy a keleti fekvésű tető is hasznosítható. Az árnyékok hozamveszteséget eredményezhetnek, ezt egy teljesítményoptimalizáló berendezéssel részben ki lehet küszöbölni. A napelemes rendszer alkotórészeinek – panel, inverter, tartószerkezet, kábelek, akkumulátor – kiválasztásakor elengedhetetlen, hogy megbízható szakértői csapattal dolgozzunk.

A panelek minőségéről sokszor a garancia tanúskodik, ami monokristályos vagy polikristályos napelemek esetében általában 25, esetleg 30 év. A vékonyrétegű panelek ára kedvezőbbnek tűnhet, de ezek alacsonyabb minőséget képviselnek.

Advertisement

A teljes rendszer legdrágább, egyben egyik legfontosabb eleme az inverter, itt is törekedjünk kimagasló terméket választani. Mivel az inverterek rengeteget dolgoznak, hamarabb elhasználódnak, garanciájuk jellemzően 10 év. Ekkora a beruházás rég megtérült, ezért megéri újabb invertert beszerezni, a rendszer élettartamát ezzel akár 30 évre is növelhetjük.

Zöld Energia

7 tipp a zöldebb otthonokhoz

A zöld otthon nem csupán egy felkapott trend, aki valóban környezettudatos otthont teremt magának, nap mint nap megtapasztalhatja a pozitív hatásait.

Létrehozva:

|

Szerző:

 Bár az elmúlt években elég sokan kongatták a vészharangokat, hogy az emberiség túlhasználja az energiaforrásokat, csökkenteni kell a fogyasztást, igazából a rezsiárak egekbe törésével szorult rá a legtöbb család arra, hogy valóban hozzáfogjon az energiatakarékosabb és zöldebb életforma  kialakításához. Nézzük meg, hogy milyen tippekkel lehet valóban zöldebb az otthonunk.

1. A megfelelő szigetelés 

 

Ha jól belegondolunk, 50-60 évvel ezelőtt még nem sokan gondolkoztak az épületek szigeteléséről, hiszen bővelkedtünk az olcsó energiaforrásban és még a régebben épült, huzatosabb lakásokat is egyszerűen ki lehetett fűteni. (Az úgynevezett “zöld” gondolat pedig még nem is nagyon született meg Magyarországon,) Az olajválságot követő energiaválság után Nyugat-Európában hozzáfogtak az épületek szigeteléséhez, hogy kevesebb földgáz elhasználásával azonos minőségű komfortot érjenek el. Magyarországra a 80-as, 90-es években gyűrűzött be az épületszigetelés, ma már az új építésű házak esetében alapvető elvárás, hogy minél kevesebb energia felhasználásával üzemeljen. Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő homlokzati szigetelés, födémszigetelés, tetőtér beépítés esetén pedig a tetőtér hőszigetelése. 2023-ban a 70-es évek energiaválságához hasonló tendenciát figyelhettünk meg az energiapiacon és ez kihat arra is, ahogy az emberek a szigetelésről gondolkoznak. 

 

De azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy mennyit nyerünk egy ilyen beruházással? Ez több tényezőtől is függ. Egy olyan ház esetében, ahol hiányzik a szigetelés vagy rosszul volt szigetelve, akkor ez az érték akár 30-50% is lehet. Ha már volt valamilyen szigetelés, akkor kisebb lesz a spórolás mértéke. A légkondicionáló berendezés és a fűtés használatától is függ a spórolás mértéke. A fűtés esetén több háztartás el van télen 18-19 fokban, másoknál már a 23 foknál is cidriznek. Nyáron pedig van, akinél már 25 fok fölött jelez a hőségmérő és bekapcsolja a légkondit, mások gond nélkül bírják a 30 fokot. Megfelelő, jó minőségben kivitelezett fújható üveggyapot szigetelés elvégzése után, legalább 20-30%-os költségmegtakarítással lehet számolni. Egy jól kivitelezett szigeteléssel akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet egy jól szigetelt épületben nyáron. Télen pedig sokkal kevesebb lesz a fűtésszámlánk. A klíma helyes használata ugyanakkor odafigyelést igényel, a nem megfelelően beállított hőmérséklet, a túl nagy hőingadozás, a megspórolt karbantartás és tisztítás, valamint a nem megfelelő védekezés mind-mind hatással lehet szervezetünkre. A klíma használat kikerülhetetlenül kellemetlen mellékhatása azonban a jelentős villanyszámla, ami szintén jelentősen csökkenthető ha a födémre megfelelő vastagságú hőszigetelés kerül.

Advertisement

 

2. A fűtési rendszer korszerűsítése, automatizálása

 

A fűtéskorszerűsítéssel rendkívül sokat spórolhatunk az energián. Egy jól automatizált kondenzációs gázkazánnal (megfelelő szigetelés esetén) stabilan ki tudjuk fűteni a házat, az automatika révén pedig csak akkor üzemel, amikor szükségünk lesz rá, nem fűt fölöslegesen. De mit is jelent pontosabban a fűtés korszerűsítés? Ha jelenleg gázkonvektorokkal fűtünk (ami tulajdonképpen sok pici gázkazán), érdemes elgondolkodni egy kondenzációs gázkazán beszereléséről, amiről a radiátorokat fűtjük. (Számoljuk bele ilyenkor a költségekbe a gáztervet és azt az időt, amíg átfut a rendszeren a terv befogadása.) Egy bő évvel ezelőtt a legzöldebb, legokosabb gondolat az volt, ha valaki kiépítette a padlófűtést, hőszivattyút szerzett be és napelemről üzemeltette a fűtési rendszerét. Azóta Magyarországon felfüggesztették az épületre telepített napalemes rendszer hálózatba csatlakozás lehetőségét, illetve belengették a korábbi szaldós elszámolás bruttósítását, ezzel pont a fűtési szezonban nem juthatunk hozzá a napelemes rendszerünkkel megtermelt áramhoz. Persze mehetünk a biomassza (fa, pellet stb.)  irányában is, egy jól szigetelt ház esetében a fafűtés is tud takarékos lenni, viszont zöldülés szempontjából a fatüzelés nem egy leányálom. 

 

3. Legyenek korszerű nyílászáróink

 

Advertisement

Építészeti és energetikai szempontból nagyon fontos a megfelelő nyílászáró. Ha az épületben régi, rosszul záródó, esetleg korhadásnak, szuvasodásnak indult ablakok, ajtók vannak, rendkívül sok hőenergiát veszíthetünk, akár 20-30 % megtermelt energia szökik ki az utcára. Ugyanígy nyáron, a legnagyobb hőségben a rosszul záródó ablakokon keresztül beárad a hő, akkor meg a hűtésre kell ingünket-gatyánkat elkölteni. Ahhoz, hogy az épület valóban jól üzemeljen, szükségünk lesz arra, hogy a szigetelés, a nyílászárók és a fűtéstechnika egymást erősítve fejtse ki jótékony hatását. 

 

4. A külső árnyékolók alkalmazása 

 

A tetőtér esetében különösen fontos, hogy ne csak a szigetelésre gondoljunk, hanem a tetőtéri ablakok külső árnyékolására is. Ahhoz, hogy a tetőtéri szobák ne változzanak egy nyári napon szaunává, a szigetelés és a légkondi mellett elengedhetetlen az ablakok külső árnyékolásáról gondoskodni. A belső árnyékolók, sötétítő függönyök sajnos csak a fényt tartják kívül, a napsugarakból származó hőenergia az ablaküvegen keresztül bejut és az üvegházhatásnak köszönhetően becsapdázódik. Ez télen nagyon jól jön (épp ezért jó, ha szabályozható az árnyékolás technikánk), nyáron azonban, mikor a hőség ellen küzdünk, jó, ha ki tudjuk zárni. Erre való a külső árnyékolás.

 

Advertisement

5. Gyűjtsük az esővizet, használjuk a szürkevizet

 

A jelenlegi éghajlati viszonyok között rendkívül fontos a megfelelő vízkezelés. A hosszú, aszályos időszakokat követik a lezúduló, brutális mennyiségű esők, villámárvizek. Ha megfelelő tárolókba gyűjtjük az esővizet, akkor a kert locsolását megoldhatjuk a csapvíz használata nélkül. Ugyancsak alkalmazhatjuk a szürkevizet felmosásra, vécéöblítésre. A szürkevíz az a víz, amit már egyszer használtunk (pl. kézmosásra, fürdésre), nem lehet meginni vagy főzni vele, de mivel nem tartalmaz ürüléket (utóbbit fekete víznek nevezik), nem számít szennyvíznek sem. A használt vizet vagy szürkevizet sok területen lehet hasznosítani. Az elnevezés nem a színére utal, hanem a víz minőségét jelöli. A szürkevizet lehet használni takarításhoz, vécéöblítéshez, megfelelő szűrés után pedig akár öntözéshez is. Nem mindegy azonban, hogy melyik szürkevízről van szó. A mosakodás, kézmosás után keletkező szürkevizet akár szűrés nélkül is lehet használni például dísznövények öntözésére. Azonban a mosogatás során a zsírok, egyéb szennyeződések miatt már komolyabban meg kell szűrni a vizet, mielőtt megöntöznénk vele a növényeinket.

 

6. Legyünk tudatos autóhasználók 

A legtöbb ember ma az idő és a pénz szorításában úgy próbál evickélni, hogy lehetőleg mindenhová autóval megy. Nem kell várni a tömegközlekedésre, gyorsan és hatékonyan el lehet érni a célunkat, ráadásul összes is lehet kötni a különböző tevékenységeket. Amint beáll a dugó és csak araszolgatunk a benzingőzben, rájövünk, hogy nem feltétlenül járunk jól az autóval. Próbáljuk meg tudatosan csak akkor használni az autónkat, ha valóban szükségünk van rá, egyéb esetben pedig gyalogoljunk, tömegközlekedjünk, biciklizzünk. Jelentősen fog csökkenni az ökológiai lábnyomunk, ráadásul szociálisan több élményben lesz részünk, mintha minden egyes ügyünket autóval intéznénk. 

 

Advertisement

7. Legyünk tudatos vásárlók

Ez talán az autózásnál is keményebb falat. Minden arról szól körülöttünk, hogy vásároljunk, akkor is, ha nincs rá szükségünk, akkor is, ha nem engedhetjük meg magunknak. A hitelek és adósságok pedig csak egyre halmozódnak. Írjunk bevásárló listát, kerüljük az impulzusvásárlást, ajándékozzunk élményt, programot szeretteinknek, hogy csökkentsük a felhalmozódó, fölösleges tárgyak mennyiségét. 

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!