Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Hogyan működik a hibrid autó?

Hibrid autóról már hallott mindenki, de mi is az a lágy hibrid?

Létrehozva:

|

Új autó vásárlásakor egyre többen mérlegelik, hogy érdemes-e valamilyen elektromos modellt választaniuk, hiszen az ilyen járművek környezetbarátak, és még a fenntartásuk is viszonylag olcsó a hagyományos modellekhez képest. Az elektromos járműveknek számos típusú van, cikkünkben a hibrid autókra fókuszálunk. A hibrid autók olyan elektromos járművek, amelyeknek ugyan van villanymotor a hajtásláncában, de belső égésű motorral is rendelkeznek – írja az Origo. Utóbbi motor vagy közvetlenül hajtja a kerekeket, vagy csak egy generátort hajtva áramot termel az akkumulátornak. Azt, hogy éppen melyik motort mire használja a rendszer, a vezérlő elektronika dönti el. Az ilyen autókkal többnyire városi környezetben lehet üzemanyagot és emissziót spórolni.

A hibridek előnye a belső égésű motoros modellekkel szemben, hogy tisztábban üzemelnek. Az elektromos járművekhez képest kevésbé zöldek és bonyolultabb a felépítésük, viszont nagyobb a hatótávjuk. A legtöbb hibridben a villanymotor mellett benzines található, akadnak azonban dízeles modellek is. Utóbbi típus még több megtakarítást eredményez, ám lassabban melegszik be, nehezebb, komplexebb, drágábban gyártható és komolyabb kipufogógáz-tisztító technológiákat igényel.

Hogyan működik?

A hibrid autók elengedhetetlen elemei a belső égésű motor, az egy vagy több villanymotor, illetve a normál, 12 voltos akkumulátortól függetlenül működő, a villanymotor(ok) áramellátását biztosító akkumulátor. Ez általában fém-hibrid vagy lítium-ion technológiájú, töltése pedig három módon történhet: a fékezéskor létrejövő energia visszatáplálásával, a belső égésű motor generátorként való használatával, valamint külső forrásból. Az első kettő automatikusan zajlik.

A hibridek működése két tényen alapul: a villanymotorok a belső égésűeknél sokkal magasabb hatásfokkal működnek, a fékezéskor keletkező energiát pedig hő helyett jóval előnyösebb elektromos energiává alakítani. A típus pozitívuma, hogy csendes, könnyen vezethető, kedvező a fogyasztása és a kibocsátása, és még a fenntartási költsége is alacsony, hiszen jellemzően kevesebb bennük a mozgó alkatrész.

Advertisement

Teljes és lágy hibridek

Ahogy a fentiekből sejthető, a hibrideknek számos változata létezik. Egyes típusoknál a szempont a takarékosság, de van, hogy a rendszert a teljesítményre vagy az alacsony előállítási költségre hangolják.

Az egyik nagy típus a teljes vagy full hibrid, ennél a legfontosabb tulajdonság, hogy a villanymotor önállóan is képes meghajtani a kerekeket. Igaz, az akkumulátor kis mérete miatt az ilyen modelleknél a villanymotorral általában néhány kilométert lehet csak utazni, a töltés ugyanakkor könnyű és gyors, tehát a pár elektromos kilométert többször is képes biztosítani a rendszer.

A normál hibridek esetében külső forrásból nem lehet tölteni az akkumulátort, a töltést a benzinmotor és a fékezéskor keletkező energia biztosítja. A full hibrideket párhuzamos hibrideknek is szokás nevezni, hiszen a kocsiban nemcsak a villanymotor, hanem a belső égésű is tudja közvetlenül hajtani az autót, a két szerkezet pedig akár egyszerre is hajthat. Egyes modellekben a vezető is bekapcsolhatja az elektromos módot, a váltást viszont a legtöbb esetben a szoftveres vezérlésre bízzák. A teljes hibridek jellemzően automata váltósak, egyes rendszereknél a hangsúly a hatékonyságon, más megoldásoknál pedig a vezetési élményen van.

A másik nagy csoport a lágy (mild) hibrideké, amelyekben a belső égésű motor mellett csak egy megerősített, általában szíjhajtású indítómotor-generátor van. Ez túl gyenge ahhoz, hogy önállóan mozgassa a kocsit, ahhoz azonban elég erős, hogy fékezéskor áramot termeljen, simává és gyorssá téve a motor indítását. A lágy hibridek villanymotorja emellett néha a hajtásba is be tud segíteni, így mérsékelve a fogyasztást, akár 10-15 százalékos csökkenést is elérve.

Advertisement

A technológia nagy előnye, hogy mivel kisméretű akkumulátorokról van szó, utólag is át lehet alakítani hozzájuk egy-egy autót.

Zöld Közlekedés

Repülőrajtot vett a tavalyi piacvezető Toyota 2024 első két hónapjában hazánkban

A tavaly globálisan és Magyarországon is minden idők legsikeresebb évét záró Toyotánál 2024-ben is kitart a lendület: a környezettudatos japán autómárka február végéig 3.198 új autót értékesített hazánkban, így 14,3%-is piaci részesedéssel őrzi első helyét a magyarországi új személyautó és kishaszongépjármű piacon.

Létrehozva:

|

Szerző:

A világelső autógyártó prémium márkája, a Lexus pedig valósággal szárnyal: a február végéig Magyarországon gazdára találó 274 új modell 67%-os bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest, így a teljes piacon a márka történelmi, 1,5%-os piaci részesedést szerzett (ami egyben ugyancsak rekordszintű, 7,4%-is prémium piaci részesedést jelent).

A tavaly rekordértékesítéssel második egymást követő évben hazánk legkedveltebb autómárkájának bizonyuló Toyota az idei év első két hónapjában legközelebbi versenytársához képest tekintélyes, közel 500 darabos előnnyel, 3.198 új autó értékesítésével őrizte meg első helyét a magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon. A Toyota a személyautó piacot külön-külön vizsgálva az előbbin 2410 új autó értékesítésével, 12,8%-os részesedéssel, utóbbin pedig 788 új autó értékesítésével, 21,8%-os részesedéssel áll a második helyen. Még látványosabb a Lexus menetelése: a közel 100%-ban elektrifikált autókat értékesítő japán luxusautómárka magyarországi történetében először ért el 7% fölötti (egészen pontosan 7,4%-os) prémium piaci részesedést, miután a tavaly év azonos időszakához képest mintegy 67%-al növelte értékesítéseit. Ezzel totál darabszámban a Lexus számos ismert hagyományos középkategóriás tömegmárka eladásait is túlszárnyalta.

Az év hátralévő részében sosem látott modellinvázió támogatja a két márka további piaci előretörését

A Toyota és a Lexus 2024-ben elképesztő modellinvázióval igyekszik még tovább erősíteni piaci pozícióját és megőrizni szerepét a magyarok kedvenceként: a Toyota 15, a Lexus pedig 5, a két márka tehát összesen 20 vadonatúj vagy frissített modellt mutat be az idei évben Magyarországon.

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Toyota modellek:

 • C-HR
 • Camry
 • Land Cruiser
 • Proace MAX (áruszállító és személyszállító kivitelben)
 • új, akkumulátoros elektromos B-SUV (az Urban Crossover Concept sorozatgyártott változata)

2024-ben megújuló Toyota modellek:

 • Yaris
 • GR Yaris
 • Yaris Cross
 • Yaris Van
 • Proace City
 • Proace City Verso
 • Proace
 • Proace Verso
 • Hilux

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Lexus modellek:

 • LBX
 • LM

2024-ben megújuló Lexus modellek:

 • UX
 • NX
 • LC

A páratlan modelloffenzíva értékesítési volumen fronton is meghatározó vadonatúj modelljei a Toyota esetében a C-HR és a Camry, valamint a Proace MAX, amely a kishaszongépjármű piac egy olyan meghatározó, a haszongépjármű eladások 33%-át kitevő szegmensbe érkezik, ahol a Toyota eddig nem volt jelen. Izgalmas vadonatúj modell lesz emellett a Yaris Cross méretosztályában érkező vadonatúj akkumulátoros elektromos kompakt crossover, amelynek előfutára a tavaly decemberben leleplezett Urban Crossover Concept.
A Lexus esetében a két legfontosabb újdonságot az LBX és az LM jelenti, előbbivel a környezettudatos japán luxusautómárka belép a prémium kompakt crossover szegmensbe, míg utóbbival gyakorlatilag új kategóriát teremt, léteznek ugyanis a prémium márkák kínálatában több személy szállítására alkalmas buszok, ám az LM-hez fogható, a repülők első osztályát idéző luxus személyszállító nincs a piacon.

Tarolhat az elektromos autó programban a Toyota bZ4X

A vadonatúj modellek mellett kiemelt szerepet kap majd a piaci hódításban a Toyota bZ4X, a márka első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, amely idéntől rendkívül jó rendelkezésre állással, akár készletről elérhető lesz. A modell februártól a vállalatok számára meghirdetett elektromos autó program egyik favoritja lehet a támogatás levonása utáni 12.999.999 Ft-os indulóárral. A programban egyébiránt a Toyota jeleneg 5 (bZ4X, Proace Electric, Proace Verso Electric, Proace City Electric, Proace City Verso Electric, a Lexus pedig 2 (UX 300e és RZ) modellel vesz részt.

Advertisement

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!