Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Hogyan működik egy elektromos autó?

Az elektromos modellek előnye a kisebb kibocsátás mellett az alacsony fenntartási költség.

Létrehozva:

|

Az elektromos autóknak rengeteg típusa van, cikkünkben a tisztán elektromos modellekkel foglalkozunk. Villanymotor, akkumulátor, inverter, hajtáslánc, töltő: ezek az elektromos autók legfontosabb részei. Az elmúlt években egyre többen döntenek az elektromos autók mellett, nem véletlenül. Bár az ilyen modellek a hagyományos járművekhez képest drágábbak, de egyben környezetbarátabbak is, töltésük és szervizelésük pedig jóval olcsóbb, a befektetés így viszonylag hamar megtérül. Az üzemanyagár-stop eltörlése után a belső égésű motorokkal működő autók fenntartása még költségesebb lesz, 2035-től az Európai Unióban ráadásul csak e-kocsikat lehet majd értékesíteni.

Noha az elektromos modellek egyre népszerűbbek, sokan még mindig nem tudják, hogy miként is működnek az ilyen járművek. Cikkünk nekik jelenthet segítséget.

Az E.ON szerint az elektromos autóknak több típusa is van, beszélhetünk például hibridről, plug-in hibridről, növelt hatótávolságú elektromos modellekről, üzemanyagcellás elektromos autókról és persze tisztán elektromos járművekről. Mi most az utóbbi típusra fókuszálunk. Egy tisztán elektromos autó már egyáltalán nem tartalmaz robbanómotort, kizárólag árammal működik. A modelltől függ, hogy egyetlen töltéssel mekkora távot lehet megtenni, a legnagyobb elért hatótáv több mint 500 kilométer.

Hogyan épül fel egy elektromos autó?

Mint fentebb írtuk, az e-autók egyik nagy előnye, hogy a hagyományos járművekhez képest ritkábban igényelnek karbantartást. Ennek oka az, hogy 90 százalékkal kevesebb bennük a mozgó alkatrész.

Advertisement

Az energia tárolása, illetve a villanymotor ellátása az akkumulátor feladata. A berendezés általában nikkel-fém hibrid vagy lítium-ion alapú, a töltés külső áramforrásból történik. Nagy általánosságban igaz, hogy minél „nagyobb” az akkumulátor kilowattórában kifejezett mérete, annál nagyobb hatótávot biztosít – a megtehető utat természetesen rengeteg egyéb tényező, így az időjárás is befolyásolja.

A kerekek meghajtása a motor feladata, amely egyen- vagy váltóárammal egyaránt működhet, de azért az utóbbi típus a gyakoribb. Fontos alkatrész továbbá az inverter, amely az egyenáramot váltóárammá alakítja – bár szinte minden háztartási berendezés váltakozó áramot használ, az akkumulátor csak egyenáramot tud tárolni. Az inverter az akkumulátor és a motor, illetve a hálózat és az akkumulátor között is végzi az átalakítást.

Az e-autók váltója egysebességes, hajtásláncuk előnye, hogy kevesebb karbantartást igényel, és az üzemanyag-fogyasztása is alacsonyabb. Végezetül elengedhetetlen eszköz a töltő, amellyel otthoni áramforrásról is fel lehet tölteni a járművet, a gyors és optimális töltés érdekében azonban érdemes fali töltőállomást vagy elektromos töltőpontot keresni.

Hogyan működik?

Ami egy elektromos autó beindítása után egyből feltűnik: elmarad a jellegzetes, hangos motorzaj, és a kocsi a későbbiekben is kifejezetten halk marad. Ennek magyarázata az ilyen modellek működési elvénél keresendő.

Advertisement

Az elektromos motor két fő fizikai eleme az állórész és a forgórész. Előbbiben a háromfázisú váltakozó áramtól forgó mágneses tér jön létre, ez aztán áramot indukál a mókuskerékben, ami a forgó mágneses térrel interakcióba lép, és a forgórész is elkezd forogni. A működéshez szükséges áramot az akkumulátor biztosítja, az pedig töltés révén jut hozzá az energiához.

Érdemes tisztában lenni vele, hogy egy elektromos modell esetében a belső égésű motorokhoz képest fokozott tudatosságra van szükség a töltéskor. A töltésnek a napi rutin részévé kell válnia, mivel 220 voltos hálózat esetén akár 15 óráig is tarthat a folyamat. Persze a töltés ennél jóval gyorsabb is lehet, a folyamatot ráadásul olyan alkalmazás is segítheti, amely bőséges információt szolgáltat a töltési pontokról.

Fontos, hogy a tulajdonos ismerje autója fogyasztását, az azt befolyásoló faktorokat, például a domborzati viszonyokat, illetve a jármű számára megfelelő töltési lehetőségeket. Az is elengedhetetlen, hogy a modellhez illő töltőkábel mindig legyen kéznél.

Összességében elmondható, hogy környezeti és gazdasági szempontból is megéri elektromos autót venni. Bár sok EU-s tagországhoz, így akár a szomszédos Ausztriához képest itthon egyelőre kevésbé épült ki a töltési infrastruktúra, ezen a téren is folyamatos a fejlődés, ami egyre kényelmesebbé teszi az ilyen modellek használatát.

Advertisement

Zöld Közlekedés

Repülőrajtot vett a tavalyi piacvezető Toyota 2024 első két hónapjában hazánkban

A tavaly globálisan és Magyarországon is minden idők legsikeresebb évét záró Toyotánál 2024-ben is kitart a lendület: a környezettudatos japán autómárka február végéig 3.198 új autót értékesített hazánkban, így 14,3%-is piaci részesedéssel őrzi első helyét a magyarországi új személyautó és kishaszongépjármű piacon.

Létrehozva:

|

Szerző:

A világelső autógyártó prémium márkája, a Lexus pedig valósággal szárnyal: a február végéig Magyarországon gazdára találó 274 új modell 67%-os bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest, így a teljes piacon a márka történelmi, 1,5%-os piaci részesedést szerzett (ami egyben ugyancsak rekordszintű, 7,4%-is prémium piaci részesedést jelent).

A tavaly rekordértékesítéssel második egymást követő évben hazánk legkedveltebb autómárkájának bizonyuló Toyota az idei év első két hónapjában legközelebbi versenytársához képest tekintélyes, közel 500 darabos előnnyel, 3.198 új autó értékesítésével őrizte meg első helyét a magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon. A Toyota a személyautó piacot külön-külön vizsgálva az előbbin 2410 új autó értékesítésével, 12,8%-os részesedéssel, utóbbin pedig 788 új autó értékesítésével, 21,8%-os részesedéssel áll a második helyen. Még látványosabb a Lexus menetelése: a közel 100%-ban elektrifikált autókat értékesítő japán luxusautómárka magyarországi történetében először ért el 7% fölötti (egészen pontosan 7,4%-os) prémium piaci részesedést, miután a tavaly év azonos időszakához képest mintegy 67%-al növelte értékesítéseit. Ezzel totál darabszámban a Lexus számos ismert hagyományos középkategóriás tömegmárka eladásait is túlszárnyalta.

Az év hátralévő részében sosem látott modellinvázió támogatja a két márka további piaci előretörését

A Toyota és a Lexus 2024-ben elképesztő modellinvázióval igyekszik még tovább erősíteni piaci pozícióját és megőrizni szerepét a magyarok kedvenceként: a Toyota 15, a Lexus pedig 5, a két márka tehát összesen 20 vadonatúj vagy frissített modellt mutat be az idei évben Magyarországon.

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Toyota modellek:

 • C-HR
 • Camry
 • Land Cruiser
 • Proace MAX (áruszállító és személyszállító kivitelben)
 • új, akkumulátoros elektromos B-SUV (az Urban Crossover Concept sorozatgyártott változata)

2024-ben megújuló Toyota modellek:

 • Yaris
 • GR Yaris
 • Yaris Cross
 • Yaris Van
 • Proace City
 • Proace City Verso
 • Proace
 • Proace Verso
 • Hilux

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Lexus modellek:

 • LBX
 • LM

2024-ben megújuló Lexus modellek:

 • UX
 • NX
 • LC

A páratlan modelloffenzíva értékesítési volumen fronton is meghatározó vadonatúj modelljei a Toyota esetében a C-HR és a Camry, valamint a Proace MAX, amely a kishaszongépjármű piac egy olyan meghatározó, a haszongépjármű eladások 33%-át kitevő szegmensbe érkezik, ahol a Toyota eddig nem volt jelen. Izgalmas vadonatúj modell lesz emellett a Yaris Cross méretosztályában érkező vadonatúj akkumulátoros elektromos kompakt crossover, amelynek előfutára a tavaly decemberben leleplezett Urban Crossover Concept.
A Lexus esetében a két legfontosabb újdonságot az LBX és az LM jelenti, előbbivel a környezettudatos japán luxusautómárka belép a prémium kompakt crossover szegmensbe, míg utóbbival gyakorlatilag új kategóriát teremt, léteznek ugyanis a prémium márkák kínálatában több személy szállítására alkalmas buszok, ám az LM-hez fogható, a repülők első osztályát idéző luxus személyszállító nincs a piacon.

Tarolhat az elektromos autó programban a Toyota bZ4X

A vadonatúj modellek mellett kiemelt szerepet kap majd a piaci hódításban a Toyota bZ4X, a márka első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, amely idéntől rendkívül jó rendelkezésre állással, akár készletről elérhető lesz. A modell februártól a vállalatok számára meghirdetett elektromos autó program egyik favoritja lehet a támogatás levonása utáni 12.999.999 Ft-os indulóárral. A programban egyébiránt a Toyota jeleneg 5 (bZ4X, Proace Electric, Proace Verso Electric, Proace City Electric, Proace City Verso Electric, a Lexus pedig 2 (UX 300e és RZ) modellel vesz részt.

Advertisement

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!