Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Hogyan spórolt eurómilliárdokat az Unió? Nap-és szélenergiával!

Egy friss jelentés megmutatja, miért is éri meg előnyben részesíteni a gázzal szemben a szél- és napenergiát.

Létrehozva:

|

Érdekes energetikai-gazdasági megállapításokra jut az Ember környezetvédelmi agytröszt friss jelentésében – számol be az Electrek. A szervezet szerint az ukrajnai háború kitörése óta a szél- és napelem-kapacitás növekedésének köszönhetően – az elkerült gázköltségek révén – mintegy 12 milliárd eurót spórolt meg az Európai Unió.

Oroszország egy éve, 2022. február 24-én indított támadást Ukrajna ellen. 2022. március 1. és 2023. január 31. között az EU szél- és napenergiás bővülése 50 terawattóra, azaz nagyjából 10 százalék volt a konfliktus előtti időszakhoz képest. Az érintett periódusban ez a két alternatív forrás fedezte a teljes uniós áramtermelés 23 százalékát, összesen 546 terawattórát. Az éves növekedés önmagában 90 terawattal, azaz 9 milliárd köbméterrel csökkentette a villamosenergia-termeléshez szükséges gázmennyiséget, 12 milliárd eurós megtakarítást eredményezve.

Az Ember jelentésében egy hármas energetikai krízist mutat be Európában a 2022-es évben. Ahogy az EU megpróbálta elvágni a kapcsolatait legnagyobb fosszilis ellátójával, Oroszországgal, a kontinensnek az elmúlt legalább 20 év legrosszabb víz- és atomenergiás termelésével kellett szembenéznie. A földrészt a tavalyi nyáron extrém aszály sújtotta, emellett a franciaországi és a németországi atomerőművek is problémákkal küzdöttek.

A kereslet csökkenése mellett a szél- és napenergia fellendülése javított a helyzeten. Ez végül nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Unió át tudja vészelni a válságot, és így elkerülhesse a fosszilis hordozókhoz való visszafordulást.

„Ukrajna orosz inváziója tettekre késztette Európát. A fosszilis energiahordozóktól való függés miatti sebezhetőség hirtelen valósággá vált” – mondta Sarah Brown, az Ember vezető elemzője, hozzátéve, hogy az elmúlt egy év ezen sebezhetőség mérséklésével telt. A szakértő szerint továbbra is kritikus fontosságú, hogy az EU gyorsan növelje szél- és napenergia-kapacitását.

Advertisement

Az Ember publikációja alapján 2023 igen kedvező lehet energetikai szempontból. A vízerőművek és a franciaországi atomlétesítmények ismét visszaállnak a normál szintre, a szél- és napenergia tovább terjeszkedik, az áramigény zuhanása folytatódik, míg a fosszilisok használata egyre csökken.

Zöld Energia

Már nem csak a tetőre telepíthetünk napelemet

A finn Rauli fejlesztésének köszönhetően immár a falakon is könnyedén helyet kaphatnak a
napelemek, elősegítve az olcsó, tiszta energia előállítását.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az elmúlt időszakban világszerte elképesztő felfutást tapasztalt az otthoni napelemek piaca, ami nem csoda: a panelek révén a háztartások megbízhatóan, olcsón és környezetbarát módon termelhetik az energiát. Csakhogy egyes otthonok számára korlátozottak a lehetőségek a hagyományos telepítésre, hiszen nem minden család számára adott a megfelelő tetőfelület.

Szerencsére ma már van az alternatíva, hiszen a napelemek a homlokzaton, a falakon is helyet kaphatnak. Bár elsőre úgy tűnhet, egy ilyen telepítés kivitelezése bonyolult, akadnak olyan eszközök, amelyek megkönnyítik a beruházást.

Ilyen a finn Rauli cég egyik újabb, Rauli Wall nevű terméke, amely hazánkban is elérhető. A vállalat kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy egyszerűen használható, esztétikus és strapabíró eszközökkel könnyítse meg a napelem-telepítéseket, és ez a törekvés a falra szerelhető rendszer esetében is tükröződik.

RAULI WALL

Rauli Wall rendszerében a telepítés igen egyszerű. A panelek felső és alsó elemek közé rögzíthetőek, gyakorlatilag „lebegnek”, oly módon, hogy a szakemberek erőfeszítés nélkül is könnyedén mozgathassák azokat. A termék anyaga skandináv acél. Az alkatrészek jellemzően fekete árnyalatban érkeznek, az ilyen elemek igen elegáns megjelenést kölcsönöznek az egész berendezésnek. A termék tartós, stílusos, illetve hatékony.

„A Rauli minden alkatrészét Finnországban tervezik finn telepítési szakértők. Az alkatrészekeinket is Finnországban, Orimattilában gyártják, és 30 éves garanciát vállalunk rájuk” – nyilatkozta Ville Tiainen, a vállalat vezérigazgatója, az idei németországi Intersolar fesztiválon.

A beruházások tervezését a Rauli App nevű szoftver is segíti. A projekt elrendezése, az alkatrészek listája és a rendszer fizikai méretei néhány perc alatt generálhatóak a programban.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!