Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Hogyan változhat a napelemes elszámolás?

A német és az osztrák rendszerben nem lesz nullszaldós a villanyszámla, ezekben az országokban viszont van lakossági piaci verseny.

Létrehozva:

|

Ahogy korábban többször foglalkoztunk vele: a kormány tavaly őszi döntésének értelmében 2023. december 31-ig lesz még elérhető az újonnan csatlakozó napelemek számára a szaldó elszámolás. Ezen rendszer lényege, hogy a hálózatból felvett és az oda betáplált energia különbsége alapján, éves szinten történik meg az elszámolás. A szaldó igen előnyös a felhasználók számára, hálózati szempontból viszont kevésbé hasznos, és egy uniós szabályzás is előírja a szaldó kivezetését. Ezzel párhuzamosan a kormány a hálózat rossz állapotára hivatkozva átmeneti betáplálási stopot is elrendelt, így jelenleg az újonnan létesített napelemekkel nem is érhető el a szaldó.

Hogy az elszámolási rendszert pontosan mi fogja váltani, egyelőre nem tisztázott, de feltételezhető, hogy a Nyugat-Európából régóta ismert megoldás, a bruttó elszámolás váltja majd – itt eltérés van a betáplálás és a felvétel tarifája között. A G7 cikkében az osztrák és a német példán keresztül mutatja be a bruttó lehetőségeit.

Nem lesz nullás a villanyszámla

Ausztriában és Németországban fontos különbség Magyarországhoz képest, hogy a lakossági piacon is van szolgáltatói verseny, ez pedig azt jelenti, hogy a háztartások az adott település versenyétől függően eldönthetik, hogy kinek akarják eladni, illetve kitől akarnak vásárolni energiát. Egy konkrét példánál maradva: vegyünk egy olyan családi házat, amelynek éves átlagos áramfogyasztása 4800 kilowattóra, és a ház tetején legyen egy 4 kilowatt peak teljesítményű napelemes rendszer, amely az éves igényt nagyjából ki is elégíti. Éves szaldó esetén a háztartás nem fizetne számlát, Németországban viszont egészen más a helyzet.

Mivel a család csak a megtermelt energia 34 százalékát tudná helyben felhasználni, 3200 kilowattóra áramot az otthon betáplál, majd ettől függetlenül valamikor felvesz a hálózatból. A jelenlegi áramátvételi tarifa a mi példánknál maradva 8,6 eurócent, az átlagos lakossági áramdíj pedig Németországban 36,4 cent körül van kilowattóránként, de mint írtuk, van szolgáltatói verseny. Amennyiben az átlagos tarifát vesszük, képzeletbeli háztartásunk éves villanyszámlája 889,6 euró, havi átalányban 74 euró lesz. Ehhez kell még hozzáadni a rendszerhasználati díjat. Fontos kihangsúlyozni: ugyanez a háztartás jövőre már egészen más feltételek mellett adhat és vehet áramot.

Advertisement

Ausztriában a helyzet még bonyolultabb, itt az átvételi ár szolgáltatónként eltérő, tehát az osztrák háztartás elvileg válogathat, hogy kinek adja el az áramot. A szolgáltatók azonban csak akkor veszik meg a háztartás energiáját, ha az otthon az adott vállalattól vásárolja az áramot. Ez jelentősen beszűkíti a mozgásteret, inkább az átvételi és az eladási tarifa különbözete, valamint annak érvényesítési feltételei válnak fontossá. Elképzelhető például, hogy egy kedvező árrést csak hosszabb távú szerződéssel lehet elérni, a háztartásoknak tehát nagyon tudatosnak, tájékozottnak kell lenniük.

A fenti példaotthonnál maradva, egy burgenlandi címmel számolva két szolgáltató közül választhatunk, az éves villanyszámla pedig mintegy 1500 euró lesz a rendszerhasználati díjjal együtt. Németországhoz hasonlóan tehát a nullszaldó itt is messze van, a napelemes rendszer csak csökkenti az energetikai kiadásokat.

Érdemes azt is hozzátenni, hogy az osztrák cégek általában sávos átvételi díjrendszert alkalmaznak: minél többet akar a háztartás betáplálni, annál kevesebbet fizetnek az áramért. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy létezik egy zöld energiával foglalkozó koncessziós szereplő is, amely többek között az otthoni napelemes áramot vásárolja fel. A háztartás szerződhet tehát ezzel a vállalattal, majd egy másikkal oly módon a fogyasztásra, mintha nem is lenne napeleme.

A fentiekre általánosságban elmondható, hogy a saját közvetlen fogyasztás növelésével lehet leginkább a számlát csökkenteni. Ha például háztartásunkban 1600 helyett 2400 kilowattórát tudnak elhasználni, máris sokkal kevesebb energiát szükséges vásárolni. A cél elérésében többek között az okosvezérlők segíthetnek.

Hogy Magyarországon milyen lesz az új elszámolás, az továbbra is kérdéses. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy kialakuljon a lakossági piacon a szolgáltatói verseny, ezért a német és osztrák példáknál valószínűleg egyszerűbb, erős állami kontroll alatt álló rendszert vezetnek majd be.

Advertisement

Zöld Energia

Ezért lehet kiváló befektetés a napelem a vállalatoknak

Azok a vállalatok, amelyek fontosnak tartják a költségek optimalizálását, ugyanakkor lényeges számukra a környezettudatosság, a napelemes rendszerrel értékes előnyökre tehetnek szert. A szaldó-elszámolás megszüntetése a cégek számára nem jelent hátrányt, éppen ezért érdemes napelemes rendszer telepítésében gondolkodni.

Létrehozva:

|

Szerző:

A napelem előnyei már régóta ismertek. Mivel a napfény szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésünkre, ezért a megújuló energiát könnyedén tudjuk hasznosítani.

Egy cég számára megfontolandó lehet a következő kérdés:

A teljes energiaszükségletet szeretné kielégíteni napelemek segítségével, vagy csak egy részét akarja kiváltani a havi elektromos kiadásainak? Mivel a minőségi napelem rendszer 25-30 évig biztosan termel, ezért jól megtérülő beruházásról van szó, ami jelentős megtakarítást eredményezhet. Akár a villanyszámla teljes lenullázása is elérhető vele.

Ezért éri meg a cégeknek a napelem

A kormány döntése értelmében azonban megszűnt a napelemes rendszerek esetében a visszatáplálás lehetősége azok számára, akik 2022 októberének végéig nem nyújtottak be igénylést. Arra hivatkoztak, hogy mivel nem elég fejlett a rendszer, ezért nem bírja el a sok napelemet. Vagyis ha túl sokan használják a napelemeket és a visszatáplálás lehetőségét, akkor hálózati problémák merülhetnek fel. Tehát azoknak éri meg igazán a napelem, akik a megtermelt energiát azonnal el is tudják használni (vagy akkumulátort vásárolnak, amely eltárolja az energiát). Az energiaárak mellett egy cégnek sokkal jobban megéri átállni napelemre, mint egy lakossági felhasználónak. A vállalkozások ugyanis jobbára akkor fogyasztanak, amikor termel a rendszer, így kevesebb energia megy veszteségbe.

Advertisement

A vállalatok esetében így egy jól átgondolt, hatékony rendszer akár 2-5 év alatt megtérülhet. Ráadásul egy vállalkozás el tudja számolni költségként a napelemes rendszert, beleértve az invertert és az akkumulátort is. Sőt még azt is kiszámolhatja, hogy milyen fűtési típussal éri meg jobban működtetnie az elektromos berendezéseit. Lehetőség van ugyanakkor pályázati lehetőségekre, ami miatt nem kell a napelemes rendszer teljes összegét kifizetni.

Napelemes rendszer előnyei cégeknek

Gyors megtérülés: A már említett 2-5 éves megtérülés után megállás nélküli költséghatékony működésre lehet számítani, ami jelentős pénzügyi terhet vehet le a vállalkozások válláról.

Nő a vállalkozás értéke: Mivel az épület a telepítéstől kezdve energetikai szempontból pozitív változáson esik át, ezért egy napelemes rendszer növelheti a vállalkozás értékét, esetleges értékesítésének esélyét, eladhatóságát.

Környezettudatosság: Egy cég hitelességének is jót tehet az, ha megmutatja a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét, környezettudatosságát a napelemek által. A napelemek ugyanis környezetbarát megoldást jelentenek, hiszen működés közben nem juttatnak káros anyagot a környezetbe.

Kiapadhatatlan energiaforrás: A napenergia szinte korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre.

Advertisement

Nem igényel komolyabb karbantartást: Mivel a minőségi panelek ellenállnak az időjárási viszontagságoknak, ezért komolyabb karbantartásra nem kell számítani, sőt a rendszer cseréjére sincs szükség, ha kimagasló gyártók termékeit használják.

Sokoldalúan felhasználható: Elsődlegesen a villanyszámlát lehet a napelemes rendszer segítségével csökkenteni, lenullázni, de akár fűtésre és hűtésre is használható.

Fotó forrása: KRQ Kft.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a telepítés során?

Kulcskérdés, hogy milyen termékeket használnak a kivitelezés során. Ugyanis ha olcsóbb, gyengébb minőségű elemekből épül fel a rendszer, akkor nem lehet számítani megbízható teljesítményre, működésre. Olyan gyártó termékeit érdemes előnyben részesíteni, aki a napelempiacon is elismertnek számít és hosszú teljesítménygaranciát, gyártói garanciát tud nyújtani. A vállalati napelem rendszer kivitelezése során lényeges kérdés még az is, hogy mekkora tér áll rendelkezésre és a tető vajon bírja-e a terhelést. Egy cég ugyanis dönthet úgy, hogy a napelemet a földre vagy lapos tetőre telepítteti. Ha pl. szigetüzemű napelem rendszer (hálózattól teljesen függetlenül működik) mellett dönt a vállalat, akkor számolni kell az akkumulátorok extra költségével, ugyanis a folyamatos áramellátást biztosítani kell.

Milyen szolgáltatóra érdemes bízni a napelemes rendszer kivitelezését?

Aki már a kapcsolatfelvételtől kezdve odafigyel az ügyfélre és napelemes rendszer telepítésével kapcsolatos minden lényeges kérdésre választ ad. Aki a tervezéstől a kivitelezésig precíz munkát végez, egy kézben tartva minden részletet, folyamatot.

Miért fontos, hogy egy kézben legyenek a folyamatok?

Előfordul ugyanis, hogy a napelemes rendszer létrehozásához több szakértő, szolgáltató munkáját veszik igénybe. Éppen ezért lehet megnyugtató a vállalatok számára, ha a szolgáltatóra a pályázatfigyelésben, pályázatírásban, teljes körű projektmenedzsmentben és a generálkivitelezésben is lehet számítani, sőt a szervizben és a távfelügyeletben is. Fontos megvizsgálni a szolgáltató referenciáit, értékelését, hiszen az elkészült munkák, ügyfélvisszajelzések értékesek lehetnek azon vállalatok számára, akik napelemes rendszer telepíttetését tervezik.

A megbízható napelem-szolgáltató – A1 Solar

Az A1 Solarnak (elődvállalkozásainak köszönhetően) több mint egy évtizedes energiapiaci tapasztalata van. Az ügyfelekkel való együttműködés kezdetétől minden lényeges elintéznivalót, munkafolyamatot magukra vállalnak. Megírják az energetikai pályázatot (1500-nál is több sikeres pályázat kapcsolódik hozzájuk), a tervezéstől kezdve a kivitelezésig mindenben segítséget nyújtanak és a karbantartásról is gondoskodnak. Több mint 26 ezer telepített panel fűződik a nevükhöz, magasan képzett szakembereik csúcskategóriás termékekkel dolgoznak.

Advertisement

Ha az Ön vállalata is szeretné a napelemes rendszer minden előnyét élvezni és szakképzett, komoly referenciával rendelkező csapatra bízná a kivitelezést, akkor válassza az A1 Solar csapatát!

 

 

Borítókép forrása: KRQ Kft.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!