Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Ingyen volt az áram Dániában egy órán keresztül

Létrehozva:

|

A szeles és napos időjárás miatt felpörgött az ország áramtermelése, emiatt október 5-én egy órán át ingyen volt az áram.

Október 5-én 14:00 és 15:00 között ingyen volt az áram Dániában – számol be a DR dán csatorna oldala. Kristian Rune Poulsen, a Green Power Denmark ipari szervezet tanácsadója szerint a jelenség hátterében az Észak-Európa nagy részén uralkodó szeles idő állt. Az időjárásnak köszönhetően az Északi-tengerben, illetve a szárazföldön található szélturbinák különösen sok energiát termeltek. Az áramellátást tovább segítette, hogy az év ezen szakában még elegendő a napsugárzás, így a napelemek is kellő mennyiségű energiát tudtak előállítani. Nem ez az első alkalom, amikor bebizonyosodott, hogy az alternatív energiaforrások megfelelő körülmények között extrém módon le tudják nyomni az energia árát. A technológiának ugyan még van hova fejlődnie – főként a megtermelt áram elraktározása okoz gondot –, de az ilyen esetek megmutatják, hogy a zöld energia igenis felveszi a versenyt a fosszilis hordozókkal.

Bár az érintett időszakban az áram ára 0 korona volt, nagyjából 1 koronát és 40 örét (mintegy 79 forintot) így is fizetni kellett a szállítás és az adó miatt. Azt is érdemes hozzátenni, hogy az olcsóság csak azoknak kedvezett, akik nem fix összegen, hanem a mindenkori piaci áron alapuló szerződést kötöttek szolgáltatójukkal.

Az áram az érintett perióduson kívül is rendkívül olcsó volt. Mindez sok dánnak rendkívül kedvező lehet, már csak azért is, mert a tavaly nyáron elindult európai energiaválság az utóbbi időkben tovább súlyosbodott, az energia használata pedig kontinens-szerte drága. Kristian Rune Poulsen arra számít, hogy a több szél miatt ősszel általánosságban alacsonyabbak lesznek Dániában az áramszámlák, de a környező országokban, Svédországban és Németországban is javulhat a helyzet. Az olcsóságot tovább fokozta a gázár átmeneti csökkenése – a fosszilis energiahordozó a szélcsendes napokon fontos, hiszen segítségével erőműveket üzemeltetnek. Ilyas Dogru, a FDM érdekvédelmi szervezet közgazdásza szerint az áram árának az elektromos autók használói különösen örülhetnek. Az alacsony összeg miatt az ilyen modellek használói most rengeteg pénzt spórolhatnak az otthoni töltéssel.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!