Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Ingyen volt az áram Dániában egy órán keresztül

Létrehozva:

|

A szeles és napos időjárás miatt felpörgött az ország áramtermelése, emiatt október 5-én egy órán át ingyen volt az áram.

Október 5-én 14:00 és 15:00 között ingyen volt az áram Dániában – számol be a DR dán csatorna oldala. Kristian Rune Poulsen, a Green Power Denmark ipari szervezet tanácsadója szerint a jelenség hátterében az Észak-Európa nagy részén uralkodó szeles idő állt. Az időjárásnak köszönhetően az Északi-tengerben, illetve a szárazföldön található szélturbinák különösen sok energiát termeltek. Az áramellátást tovább segítette, hogy az év ezen szakában még elegendő a napsugárzás, így a napelemek is kellő mennyiségű energiát tudtak előállítani. Nem ez az első alkalom, amikor bebizonyosodott, hogy az alternatív energiaforrások megfelelő körülmények között extrém módon le tudják nyomni az energia árát. A technológiának ugyan még van hova fejlődnie – főként a megtermelt áram elraktározása okoz gondot –, de az ilyen esetek megmutatják, hogy a zöld energia igenis felveszi a versenyt a fosszilis hordozókkal.

Bár az érintett időszakban az áram ára 0 korona volt, nagyjából 1 koronát és 40 örét (mintegy 79 forintot) így is fizetni kellett a szállítás és az adó miatt. Azt is érdemes hozzátenni, hogy az olcsóság csak azoknak kedvezett, akik nem fix összegen, hanem a mindenkori piaci áron alapuló szerződést kötöttek szolgáltatójukkal.

Az áram az érintett perióduson kívül is rendkívül olcsó volt. Mindez sok dánnak rendkívül kedvező lehet, már csak azért is, mert a tavaly nyáron elindult európai energiaválság az utóbbi időkben tovább súlyosbodott, az energia használata pedig kontinens-szerte drága. Kristian Rune Poulsen arra számít, hogy a több szél miatt ősszel általánosságban alacsonyabbak lesznek Dániában az áramszámlák, de a környező országokban, Svédországban és Németországban is javulhat a helyzet. Az olcsóságot tovább fokozta a gázár átmeneti csökkenése – a fosszilis energiahordozó a szélcsendes napokon fontos, hiszen segítségével erőműveket üzemeltetnek. Ilyas Dogru, a FDM érdekvédelmi szervezet közgazdásza szerint az áram árának az elektromos autók használói különösen örülhetnek. Az alacsony összeg miatt az ilyen modellek használói most rengeteg pénzt spórolhatnak az otthoni töltéssel.

Zöld Energia

Ezeknek a hőszivattyúknak a leghidegebb napok sem okoznak gondot

Egy új, az Egyesült Királyságban elvégzett vizsgálat cáfolja, hogy a hőszivattyúk a nagy hidegben nem hatékonyak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energy Systems Catapult nonprofit zöld technológiai és innovációs központ közzétette a 2020 novembere és 2022 augusztusa közötti, az Egyesült Királyságban működő levegő forrású hőszivattyúk helyszíni megfigyelésének adatait – számol be a PV Magazine. Az információk azt mutatják, hogy a hőszivattyúk háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hogy a hideg napokon berendezéseknél a teljesítménytényező (COP) mediánja 2,44, míg egész évben 2,80. Az eredmények azt is igazolták, hogy a külső levegőforrást hasznosító rendszerek alacsonyabb hőmérséklet mellett is hatékonyak.

„Az adatok közzétételével végre megdönthetjük azt a nézetet, hogy a hőszivattyúk nem működnek hideg időben, és hogy üzemelésük nem hatékony” – mondta Marc Brown, az Energy Systems Catapult ideiglenes üzleti vezetője. „Éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk. Háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hideg időjárási körülmények között is jól működnek” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyság Energiabiztonsági és Nettó Zéró Minisztériuma által támogatott projektben 742 hőszivattyút telepítettek, az érintett otthonok közül a legkorábbi 1919-ben épült. A berendezések teljesítményét 2020 novembere és 2022 augusztusa között monitorozták, az eredmények pedig rávilágítottak, hogy jelentősen javult a levegő alapú hőszivattyúk működése egy 2011-2014 között futó, hasonló projekt óta. Az új adatok azt is felfedték, hogy eltérések adódhatnak a teljesítményben az egyes modellek között.

Ami az üzemi áramlási hőmérsékletet illeti, a 65 Celsius-fok feletti hőmérsékletet elérő hőszivattyúk szezonális COP-értékének mediánja 2,89 és 2,92 között alakult, míg az alacsony üzemi hőmérsékletű hőszivattyúknál 2,74 és 2,94 között mozgott. A jelentés szerint azonban a 65 Celsius-fok feletti üzemelés nem túl gyakori.

A projekt során a hőszivattyúk teljesítményét az év leghidegebb napjain is elemezték, amikor a külső átlaghőmérséklet -5,8 és 2 Celsius-fok között változott. A COP-ot minden egyes hideg napra kiszámították, az átlag 2,44 volt. Az Energy Systems Catapult szerint mindez igazolja, hogy a hőszivattyúk jól üzemelnek különböző épületekben, még igen alacsony hőmérsékleten is.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!