Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Irányt válthat a Toyota új verérével, irány az elektromos autók

Szató Kodzsi, a Toyota új vezérigazgatója bemutatta örökség és evolúció mottójú stratégiáját.

Létrehozva:

|

Az új vezérigazgató, Szató Kodzsi vezetésével a Toyota a jövőben nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az elektromos autókra, és 2026-ig tíz új akkumulátoros elektromos autót (BEV) tervez bevezetni – számol be az Electrive. Szató ugyanakkor továbbra is elkötelezett a hibridek mellett, ezért a belsőégésű motorokba is befektet majd a cég.

Az 53 éves Szató április elején vette át a vezérigazgatói posztot Tojoda Akiótól, és most az örökség és evolúció mottójával mutatta be stratégiáját. Az új vezető előadásában többutas megközelítésről beszélt.

Szató nagyobb hangsúlyt kíván fektetni az akkumulátoros elektromos autókra, erre már Tojoda alatt is utaltak. Az olyan modellek révén, mint amilyen a bZ4X, a Toyota mindössze 26 ezer elektromos autót értékesített 2022-ben. A most bejelentett tíz BEV-modellel 2026-ig az elektromos autók eladása várhatóan 1,5 millió darabra emelkedik majd az érintett célévben, ami a teljes értékesítés mintegy 15 százaléka lesz. A 2030-ra kitűzött cél körülbelül egyharmadra fog emelkedni, akkor 30 BEV modellel.

A tíz bejelentett autó részletei még nem ismertek, de valószínűleg alapvetően a Tojoda által 2021 végén bemutatott koncepcióautók továbbfejlesztett változatairól van szó. Mivel az e-TNGA platformra épülő bZ4X piaci bevezetése nem csak pozitív fogadtatást kapott, most egy újonnan létrehozott részleg foglalkozik az elektromos autók fejlesztésével. A kocsikat az új módszereknek köszönhetően a korábbinál gyorsabban és olcsóbban kívánják elkészíteni, a fejlesztésekre azonban még várni kell egy ideig. A Toyotának addig is be kell érnie a meglévő technológiákkal, vagy – mint a kínai piacra szánt bZ3 szedán esetében – partnerségekre kell támaszkodnia. Kínában, a bZ3-nál a helyi elektromosautó-piac vezetője, a BYD jelent segítséget.

Szató meglehetősen konkrét bejelentést is tett: 2026-ban egy új platformra épülő, új akkumulátorral ellátott elektromos autót dobnak piacra, amelynél az energiatároló a jelenlegi akkumulátorokkal nagyjából azonos méretű lesz, de a termékkel a hatótávolság megduplázódik. Az érintett tároló valószínűleg a Toyota által régóta fejlesztett szilárdtest-akkumulátor. Hogy a vállalatnak addigra sikerül-e nagy mennyiségben szilárd elektrolitot tartalmazó akkumulátorcellákat gyártania, még kérdéses.

Advertisement

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!