Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Itt a Lidl filléres energiatárolója

A belépő kategóriás energiaállomás ár-érték arányban remek választás, ráadásul napelemekhez is felhasználható.

Létrehozva:

|

A magyar kormány 2022 októberében jelentette be, hogy átmenetileg betáplálási stopot vezet be az új napelemes rendszerekre. Ez súlyosan érintett a piacot, csatlakozás nélkül ugyanis most nem lehet napelemet telepíteni, az egyéb megoldások pedig körülményesek lehetnek. A tilalmat legkésőbb 2024 végén vezethetik ki, igaz, egyes területeken már idén nyár végén ismét adhatnak engedélyeket.

A mostani körülmények között csak szigetüzemű napelemeket szabad üzembe helyezni: az ilyen rendszerek nem táplálhatnak be a hálózatba, a megtermelt energiát vagy helyben, azonnal hasznosítani kell, vagy el kell raktározni erre alkalmas akkumulátorba. Mivel az otthoni napelem-kompatibilis tárolók sokszor rendkívül költségesek, sokan próbálnak alternatív megoldást találni.

Az úTRAVELók nevű magyar YouToube-csatornán a közelmúltban a Lidl sajátmárkás, Parkside hordozható energiaállomását tesztelték – számol be a Pénzcentrum. Az eszköz lényegében egy óriási, belépő kategóriás hordozható akkumulátor, amelyet akár egy napelemes rendszerből is fel lehet tölteni.

A készülékhez három USB-csatlakozó és egy 230 voltos aljzat is tartozik, a termék legfőképpen kempingezésnél, lakóautókban lehet praktikus, de akár azok is nagy hasznát vehetik, akik a napelemükből akarnák feltölteni, és később elhasználni a rendszer által megtermelt energiát. Az állomás szerszámgépeket is könnyedén elműködtethet: az eszközt a tesztben egy 200 wattos reflektorral próbálták ki, az energiaállomás 100 százalékos töltésről végül 78 percen át tudta üzemeltetni az erős lámpát. Maga az állomás 60 ezer forintba kerül, és garancia is jár mellé.

Akit érdekel a termék, annak mindenképp érdemes megnéznie az úTRAVELók videóját, amelyben további részletek is elhangzanak – maga a videó nagyjából 35 perc hosszú. A tároló ár-érték arányban nagyon jó választás lehet, és komoly előnye, hogy beszerzéséhez elég felkeresni valamelyik Lidlt – már ha az adott üzletben éppen van elérhető darab.

Advertisement

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!