Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Jöhet az elektromos autók szupergyors töltése

A szupergyors, az akkumulátort nem károsító töltés jelentősen megkönnyítheti az elektromos autók használatát.

Létrehozva:

|

Noha az elektromos autók egyre népszerűbbek, a hatótáv kérdése továbbra is probléma. Bár a legtöbb e-modell ingázásra vagy egyéb rövidebb utakra tökéletesen megfelel, hosszabb utakra már kevesebben vállalkoznak velük, főleg egy olyan, viszonylag gyér töltési infrastruktúrájú országban, mint amilyen hazánk. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy benzines vagy dízeles kocsihoz képest az elektromos autók töltése sok esetben meglehetősen hosszú folyamat. Egy új, az Amerikai Kémiai Társaság által készített jelentés alapján ugyanakkor a szakértők megoldást találhattak a problémára – számol be a Washington Post. A kutatók szerint technikájukkal mindössze tíz perc alatt 90 százalékos töltöttséget lehet elérni. A csapat úgy gondolja, az újítás nagyjából öt év alatt érheti el a piacot, megjelenése pedig fordulatot hozhat. Eric Dufek az Idahói Nemzeti Laboratórium munkatársa szerint a cél az, hogy nagyon közel kerüljenek a benzines töltés sebességéhez.

Az Egyesült Államokban augusztusban fogadták el az inflációcsökkentési törvényt, a hatalmas törvénycsomag keretében az elektromos autók vásárlását is ösztönözik. Az elérhető támogatás ellenére sokan még mindig a leggazdagabbak kiváltságának tekintik az ilyen modelleket. Amerikában – és sok más országban – a töltőállomásoknál változatos töltési technikák érhetőek el, melyek más-más töltési időt biztosítanak. A leglassabbak 40-50 óra alatt töltik fel az akkumulátort, míg a leggyorsabbakkal akár 20 perc alatt is elérhető 80 százalékos töltöttség. Az igazán gyors töltés kivitelezése viszont eddig akadályokba ütközött, részben azért, mert ha túl gyors a folyamat, az károsíthatja az akkumulátort.

Dufek és kollégái gépi tanulás segítségével mérték fel az akkumulátorok öregedését gyors töltés mellett. A csapat olyan módszereket talált, melyekkel 10 perc alatt akár 90 százalékos töltöttség is elérhető, a szakértők pedig abban bíznak, hogy ennél jobb értéket is elérhetnek. Dufek szerint eredményeik legfontosabb következménye az lenne, ha sikerülne a gyártókat kisebb akkumulátorok gyártására, vagyis olcsóbb elektromos autók előállítására ösztönözni. A gyors töltésnek köszönhetően nem kellene aggódni az állandó megállás, töltés miatt. Marc Geller, az amerikai Elektromos Jármű Szövetség szóvivője hozzátette, a töltés valójában messze nem akkora gátló tényező, mint sokan érzékelik. A tulajdonosok többsége továbbra is otthon tölti kocsiját, ez ugyanis olcsóbb és kényelmesebb megoldás.

Zöld Közlekedés

Repülőrajtot vett a tavalyi piacvezető Toyota 2024 első két hónapjában hazánkban

A tavaly globálisan és Magyarországon is minden idők legsikeresebb évét záró Toyotánál 2024-ben is kitart a lendület: a környezettudatos japán autómárka február végéig 3.198 új autót értékesített hazánkban, így 14,3%-is piaci részesedéssel őrzi első helyét a magyarországi új személyautó és kishaszongépjármű piacon.

Létrehozva:

|

Szerző:

A világelső autógyártó prémium márkája, a Lexus pedig valósággal szárnyal: a február végéig Magyarországon gazdára találó 274 új modell 67%-os bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest, így a teljes piacon a márka történelmi, 1,5%-os piaci részesedést szerzett (ami egyben ugyancsak rekordszintű, 7,4%-is prémium piaci részesedést jelent).

A tavaly rekordértékesítéssel második egymást követő évben hazánk legkedveltebb autómárkájának bizonyuló Toyota az idei év első két hónapjában legközelebbi versenytársához képest tekintélyes, közel 500 darabos előnnyel, 3.198 új autó értékesítésével őrizte meg első helyét a magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon. A Toyota a személyautó piacot külön-külön vizsgálva az előbbin 2410 új autó értékesítésével, 12,8%-os részesedéssel, utóbbin pedig 788 új autó értékesítésével, 21,8%-os részesedéssel áll a második helyen. Még látványosabb a Lexus menetelése: a közel 100%-ban elektrifikált autókat értékesítő japán luxusautómárka magyarországi történetében először ért el 7% fölötti (egészen pontosan 7,4%-os) prémium piaci részesedést, miután a tavaly év azonos időszakához képest mintegy 67%-al növelte értékesítéseit. Ezzel totál darabszámban a Lexus számos ismert hagyományos középkategóriás tömegmárka eladásait is túlszárnyalta.

Az év hátralévő részében sosem látott modellinvázió támogatja a két márka további piaci előretörését

A Toyota és a Lexus 2024-ben elképesztő modellinvázióval igyekszik még tovább erősíteni piaci pozícióját és megőrizni szerepét a magyarok kedvenceként: a Toyota 15, a Lexus pedig 5, a két márka tehát összesen 20 vadonatúj vagy frissített modellt mutat be az idei évben Magyarországon.

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Toyota modellek:

 • C-HR
 • Camry
 • Land Cruiser
 • Proace MAX (áruszállító és személyszállító kivitelben)
 • új, akkumulátoros elektromos B-SUV (az Urban Crossover Concept sorozatgyártott változata)

2024-ben megújuló Toyota modellek:

 • Yaris
 • GR Yaris
 • Yaris Cross
 • Yaris Van
 • Proace City
 • Proace City Verso
 • Proace
 • Proace Verso
 • Hilux

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Lexus modellek:

 • LBX
 • LM

2024-ben megújuló Lexus modellek:

 • UX
 • NX
 • LC

A páratlan modelloffenzíva értékesítési volumen fronton is meghatározó vadonatúj modelljei a Toyota esetében a C-HR és a Camry, valamint a Proace MAX, amely a kishaszongépjármű piac egy olyan meghatározó, a haszongépjármű eladások 33%-át kitevő szegmensbe érkezik, ahol a Toyota eddig nem volt jelen. Izgalmas vadonatúj modell lesz emellett a Yaris Cross méretosztályában érkező vadonatúj akkumulátoros elektromos kompakt crossover, amelynek előfutára a tavaly decemberben leleplezett Urban Crossover Concept.
A Lexus esetében a két legfontosabb újdonságot az LBX és az LM jelenti, előbbivel a környezettudatos japán luxusautómárka belép a prémium kompakt crossover szegmensbe, míg utóbbival gyakorlatilag új kategóriát teremt, léteznek ugyanis a prémium márkák kínálatában több személy szállítására alkalmas buszok, ám az LM-hez fogható, a repülők első osztályát idéző luxus személyszállító nincs a piacon.

Tarolhat az elektromos autó programban a Toyota bZ4X

A vadonatúj modellek mellett kiemelt szerepet kap majd a piaci hódításban a Toyota bZ4X, a márka első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, amely idéntől rendkívül jó rendelkezésre állással, akár készletről elérhető lesz. A modell februártól a vállalatok számára meghirdetett elektromos autó program egyik favoritja lehet a támogatás levonása utáni 12.999.999 Ft-os indulóárral. A programban egyébiránt a Toyota jeleneg 5 (bZ4X, Proace Electric, Proace Verso Electric, Proace City Electric, Proace City Verso Electric, a Lexus pedig 2 (UX 300e és RZ) modellel vesz részt.

Advertisement

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!