Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Jövőre érkezhet az Audi teljesen elektromos szedánja

A német luxusmárka modellje állítólag nagyon széles kerékívekkel, alacsony fekvéssel és a közelgő A6 e-trontól eltérő teljesítménnyel jelenik majd meg.

Létrehozva:

|

Az Audinál a végső szakaszba ért az első RS6-os teljesítményű, teljesen elektromos e-tron szedán tervezése – számol be az InsideEVs. Az Audi főtervezője, Marc Lichte a márka Activesphere koncepciójának bemutatása során a TopGearnek elmondta, hogy a vadonatúj elektromos RS6 e-tront egy belső égésű motoros változat mellett fogják létrehozni. A kocsi kialakításában hasonló lesz a 2021-ben bemutatott A6 e-tronhoz, de sokkal szélesebb nyomtávval és jobb teljesítménnyel tervezik.

A hamarosan megjelenő, teljesen elektromos Audi A6 a márka PPE (Premium Platform Electric) architektúráján alapul, és 100 kilowattórás akkumulátorral működik, amelynek a maximális becsült hatótávja körülbelül 700 kilométer. A sportos RS6 ugyanazon a platformon alapul, de ettől eltekintve a specifikációi továbbra is rejtélyesek, a részletekre tehát még várnunk kell.

„Az RS lényege a teljesítmény és a funkcionalitás kombinációja” – mondta Lichte a TopGearnek. „Szeretem az RS6-ot, mert kerékpárokat, síléceket és annyi mindent tudok belepakolni” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy a kocsi mélyen fekvő jellegét, szélességét is kedveli. A 2021-es A6 e-tron koncepcióról a főtervező azt is elárulta, hogy ez a végső autó mintegy 90 százalékát adja. Lichte szerint a korábbi tervet kifejezetten vonzó, nagyon széles, sportos dizájn jellemezte, az RS6 e-tron külseje viszont más lesz, szélességében és kerékátmérőjében is különbözni fog.

A közelgő, teljesen elektromos RS6-ról, valamint az A6 e-tronról, a Q6 e-tronról és más jövőbeli modellekről készült képeket a főtervező egy ezerfős menedzseri csoportnak mutatta meg Berlinben. A tervek kifejezetten pozitív fogadtatásban részesültek.

Az Audi 2026-tól a világpiacra csak teljesen elektromos új modelleket fog bevezetni, 2033-ig pedig fokozatosan leállítja a belsőégésű motoros autók gyártását. A teljesen elektromos RS6 létrehozása így logikus lépésnek mondható.

Advertisement

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!