Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Kék bolygó – Áder János: az elmúlt év jelentős energia- és élelmiszerár-emelést hozott, ami a háztartásokat is érinti

Az elmúlt év jelentős energia- és élelmiszerár-emelést hozott, ami a háztartásokat és Széll Tamás üzletét is érinti – mondta el Áder János volt köztársasági elnök a Kék bolygó című podcastjának legújabb részében, amelyben folytatódott a Széll Tamás Michelin-csillagos séffel való beszélgetése.

Létrehozva:

|

Áder János úgy vélte, sok hallgatóban, nézőben merül fel a kérdés, milyen irányba tájékozódjanak, ha viszonylag olcsón, jó minőséget akarnak főzni. Széll Tamás erre reagálva elmondta, az áremelkedést, az inflációt “a bőrünkön érezzük” üzleti és családi szinten is. Rámutatott, hogy a magyarok belsőségekből (legyen az sertés, marha vagy baromfi) is viszonylag keveset fogyasztanak, ha mégis akkor “kimerül a tudomány” a resztelt májnál, a rántott vagy a böllérmájnál, a pacalnál. Miközben a Michelin-csillagos séf a belsőségekből készült ételek közé sorolta még egyebek mellett a szalontüdőt is.

Széll Tamás úgy vélte, mivel a belsőség nem számít keresett alapanyagnak, ezért az ára is mérsékeltebb, mint a prémium húsrészek árai. Annak ellenére, hogy a belsőségekből finom ételek készíthetők, a lakosság többsége a csirkemellet és -combot, a sertéslapockát és -combot fogyasztja. Egyúttal a belsőségek táplálkozás-élettani jelentőségére is felhívta a figyelmet, példaként a májat említette, amely gazdag B-vitamin forrás és sok vasat is tartalmaz. Áder János a vízkereszthez, a farsanghoz kötődő ételekről is kérdezte Széll Tamást. A Michelin-csillagos séf kitért a disznóvágás fontosságára, ahol egyebek mellett olyan ételek készülnek, mint a hurka, a véres hurka, a kolbász, a csécsi szalonna, a disznósajt és a kocsonya.

A beszélgetés végén Áder János a terveiről kérdezte Széll Tamást, aki elmondta: január 23-án a magyar Bocuse d’Or csapat ismét megmérkőzik Lyonban, ahol nem versenyzőként, hanem coachként, csapatfőnökként vesz részt. Hónapok óta készülnek erre a versenyre, mindent megtesznek, hogy dobogóra kerüljenek – jelentette ki. A podcast a legnagyobb videomegosztó portál mellett már megtalálható Áder Jánosnak, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökének új honlapján is.

Advertisement

Zöldinfó

A csapvíz nem locsolásra való – felelős vízhasználatra kérik a lakosságot a hőség miatt

A kánikulai vízfogyasztás mellett a tudatos vízhasználat fontosságára figyelmeztet a Magyar Víziközmű Szövetség MTI-hez eljuttatott közleményében.

Létrehozva:

|

Szerző:

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)

A szövetség rámutat: az ivóvízellátás stratégiailag kiemelt jelentőségű kérdés, hiszen hamarosan a megfelelő minőségű és mennyiségű vízhez való hozzájutás jelenti majd a legkomolyabb problémát az emberiség számára – tájékozatott az alternativenergia.hu. A közleményben felhívják a figyelmet, hogy nyár eddigi legerősebb hőhulláma várható a héten, így fontos, hogy a lakosság figyeljen oda a megfelelő folyadékbevitelre és a tudatos, megfontolt vízhasználatra. Hangsúlyozták, hogy a kánikulai melegben a csapvíz a legjobb szomjoltó. Magyarország – vízkészleteit tekintve – jó helyzetben van, azonban ahhoz, hogy a szolgáltatás biztonsága folyamatos legyen, a víziközmű szolgáltatók munkatársainak a nap 24 órájában megfeszített munkájára van szükség – emelték ki.

Fontos figyelni a kánikulai vízhasználat során arra, hogy környezettudatosan, és ne pazarló módon bánjanak ezzel a természeti kinccsel, hiszen a klímaváltozás már a vízellátásban is érezteti hatását – írták. Annak érdekében, hogy a következő időszakban is folyamatosan rendelkezésre álljon a csapvíz, azt kérik, hogy mindenki törekedjen az ivóvíz felelős és takarékos használatára. Locsolásra ne csapvizet használjanak, hanem az otthoni fúrt kutakat vagy az összegyűjtött esővizet. Kérik azt is, hogy a lakosság csökkentse a növényzet locsolására használt ivóvíz mennyiségét és a locsolás gyakoriságát, valamint az utak, járdák pormentesítését ezeken a napokon ne csapvízzel oldja meg.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák