Kapcsolatfelvétel

Otthon

Luxusbarlangot csináltak egy szeméttel teli lyukból – fotók

Létrehozva:

|

Egy fiatal francia pár életét lehelt egy olyan barlanglakásba, amelyről valószínűleg már mindenki lemondott. A szeméttel teli sötét lyukban sem víz, sem áram nem volt, többévnyi szívós munkával viszont otthont varázsoltak belőle, amely ráadásul pénzt hoz nekik. Egy elkülönített részen vendégszállást alakítottak ki ugyanis, ahol éjszakánként 50 euróért lehet megpihenni.

A franciaországi Loire-völgyben mély üregeket vájtak egykor a bányászok az ottani üledékes kőzetben a 11. században, majd később otthonokká alakították ezeket a lyukakat. Hosszú ideig voltak lakói a barlanglakásoknak, de szép lassan elnéptelenedtek a modernebb épületek megjelenésével.

Alexis Lamoureux jól emlékezett gyerekkorából a kőotthonokra, mert a barátaival játszottak ilyen elhagyatott lakásokban. Felnőttként pedig úgy hozta a sors, hogy éppen egy ilyen barlangba költözhetett be a barátnőjével.

Huszonöt évig senki sem nyúlt a szeméttel teli lakáshoz, valószínűleg ezért is tudták jelképes összegért, 1 euróért megszerezni egy árverésen. Hiába akarták felújítani, egyik banktól sem kaptak hitelt, pedig tíz különböző pénzintézettől kértek. Végül jobb híján három évig dolgoztak Alexis apjának éttermében, hogy összeszedjék a renováláshoz szükséges összeget.

A teljes cikk itt olvasható.

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

Novemberben sem emelkedtek a magyar háztartások energiaköltségei

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások novemberben is Európa legkedvezőbb energiaköltségeivel kalkulálhattak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat novemberben is több európai fővárosban regisztrált energiaár-növekedést. A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A földgáz lakossági ára októberhez képest Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei novemberben sem emelkedtek. A magyar háztartások novemberben a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,06 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,44 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz novemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén 2,49 eurocent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,06 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!