Kapcsolatfelvétel

Otthon

Luxusbarlangot csináltak egy szeméttel teli lyukból – fotók

Létrehozva:

|

Egy fiatal francia pár életét lehelt egy olyan barlanglakásba, amelyről valószínűleg már mindenki lemondott. A szeméttel teli sötét lyukban sem víz, sem áram nem volt, többévnyi szívós munkával viszont otthont varázsoltak belőle, amely ráadásul pénzt hoz nekik. Egy elkülönített részen vendégszállást alakítottak ki ugyanis, ahol éjszakánként 50 euróért lehet megpihenni.

A franciaországi Loire-völgyben mély üregeket vájtak egykor a bányászok az ottani üledékes kőzetben a 11. században, majd később otthonokká alakították ezeket a lyukakat. Hosszú ideig voltak lakói a barlanglakásoknak, de szép lassan elnéptelenedtek a modernebb épületek megjelenésével.

Alexis Lamoureux jól emlékezett gyerekkorából a kőotthonokra, mert a barátaival játszottak ilyen elhagyatott lakásokban. Felnőttként pedig úgy hozta a sors, hogy éppen egy ilyen barlangba költözhetett be a barátnőjével.

Huszonöt évig senki sem nyúlt a szeméttel teli lakáshoz, valószínűleg ezért is tudták jelképes összegért, 1 euróért megszerezni egy árverésen. Hiába akarták felújítani, egyik banktól sem kaptak hitelt, pedig tíz különböző pénzintézettől kértek. Végül jobb híján három évig dolgoztak Alexis apjának éttermében, hogy összeszedjék a renováláshoz szükséges összeget.

A teljes cikk itt olvasható.

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák