Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

MAP50 – A szorgalmas madármegfigyelők kihívása

50 éves az MME, s ennek kapcsán 2024 első MAP kihívása is az 50-es szám jegyében zajlik. A megszerezhető maximum pontszám: 50.

Létrehozva:

|

Adatgyűjtés és feltöltés időszaka: 2024. január 1. – december 31.

A hazai madárfajokat jól ismerő megfigyelőink, akik a MAP adatbázisba régóta töltenek fel adatokat, emlékezhetnek rá, hogy 2021-ig rendszeresen voltak MAP kihívások. Az idei évtől újból lesznek, s az első nem rövid, mivel pontosan egy év az adatgyűjtés időszaka.

A MAP50 kihívás január 15 óta elérhető és 50 hétig tart. De a csatlakozók teljes fajlistáit* már január 1-től számba vesszük, így valóban az egész éves adatgyűjtés számít. Bármikor bekapcsolódhatsz, de teljesíteni csak akkor tudod, ha legkésőbb májusban elkezded az adatgyűjtést.

Mi az a teljes fajlista? – Ha egy területen végzett madármegfigyelés során minden észlelt faj megfigyelését rögzíted.

Mire lesz szükséged a csatlakozáshoz és a sikeres teljesítéshez?

Advertisement

A csatlakozáshoz nélkülözhetetlen, hogy felhasználója legyél az MME Monitoring Központ adatbázisainak (MAP, MMM, TermészetLesen stb.), tehát regisztrálnod kell! Ha az egyikben már van felhasználói fiókod, akkor mindegyikbe be tudsz lépni, tehát ne regisztrálj újra!

A regisztráció után csak akkor tudsz saját MAP adatokat feltölteni, ha a Monitoring Központ munkatársai már hozzárendelték regisztrációdhoz a felmérő azonosítót. Ez hétköznap egy napon belül megtörténik, hétvégén előfordulhat, hogy később.
A felmérő azonosító egy szám, ami a felmérők egyedi azonosítására szolgál. Például, ha van 3 Gipsz Jakab, akkor ez alapján tudjuk eldönteni, hogy melyikük adatáról van szó.
Ha még nem rendelkezel felmérő azonosítóval, de szeretnél, akkor kérjük, hogy ezt a MAP adatbázis Profil oldalán az Üzenet mezőben vagy a map@mme.hu címre küldött e-mail üzenetben jelezd, s add meg lakcímed vagy postai címed, telefonszámod, s néhány sorban írd le, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezel a madármegfigyelés terén, korábban részt vettél-e madárszámlálási programokban.

Ha már regisztrációd és felmérő azonosítód is van, akkor már csak tudásra, távcsőre és Turdus-ra lesz szükséged. Ismerned kell a MAP fajlisták gyűjtésének módszerét, a meglátogatott területeken előforduló madárfajokat, s a terepi megfigyelésekhez egy kézitávcső is nélkülözhetetlen. A Turdus az MME terepi adatgyűjtésre fejlesztett mobil alkalmazása, amit iOS és Android operációs rendszerekre is letölthetsz. Használata nem kötelező, de jelentősen megkönnyíti adataid rögzítését és feltöltését a MAP adatbázisba.

Részletek:

 • Csak olyan teljes fajlistás adatokat számolunk, amelyek min. 15 percesek (nettó megfigyelési idő). Jelen esetben a ragadozómadár és vízimadár fajlisták is számítanak, de a részleges fajlisták nem!
 • A pontok számításánál 5 értéket tartunk nyilván: 1. a teljes fajlisták száma, 2. az ezek átal érintett UTM négyzetek száma, 3. a megfigyelési napok száma, 4. a hetek száma, 5. megfigyelt fajok száma. Erről további részletek a MAP adatbázisban a kihívás oldalán olvashatók.
 • Az öt pontszám összeadódik, s ezt jelenítjük meg a táblázatban a [Pontok száma] mezőben.
 • Az elérhető maximum pontszám: 50
 • Ajándékok:
  • Lesznek év közben is ajándékok, az alábbiak szerint:
   • akik április 30-ig elérik a 20 pontot, azok között 10 kis értékű ajándékot sorsolunk ki (választható: logózott póló, bögre, baseball sapka)
   • akik június 30-ig elérik a 30 pontot, azok között 10 kis értékű ajándékot sorsolunk ki (választható: logózott póló, bögre, baseball sapka, kulacs)
   • akik szeptember 30-ig elérik a 40 pontot, azok között 10 kis értékű ajándékot sorsolunk ki (választható: logózott póló, bögre, baseball sapka, kulacs, hátizsák, könyvek)
   • A logózott ajándékokat lentebb lehet megtekinteni!
  • A teljesítők, akik elérik az 50 pontot, a kihívás végeztével mindannyian választhatnak egy-egy fix ajándékot (póló, bögre, baseball sapka vagy kulacs), és közöttük három értékes kézitávcsövet sorsolunk ki.

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Zöldinfó

„Csókosok” lettek a gólyák, otthont teremtenek nekik a szakemberek

Megújult otthon várja a visszatérő gólyákat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Nyugat-Zalai Tájegységében. A szakemberek javában munkálkodnak, hogy a gólyafészkek megfelelő állapotban várják vissza lakóikat.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az általuk szükségesnek ítélt beavatkozásokban az E.ON Dél-dunántúli és Észak-dunántúli Áramszolgáltató Zrt. munkatársai is együttműködnek. A villanyoszlopokon lévő fészkek esetében több kiváltó ok miatt válhat szükségessé a beavatkozás. A régi, több éven át épített, tatarozott fészek, akár több száz kilogrammot is nyomhat, magassága és kerülete is jóval meghaladhatja az egy métert!

A gallyakon kívül, amelyek a fészek vázát adják, az annak bélelésére szolgáló föld, és fűfélék, valamint a fiókanevelés idején felhalmozódó egyéb szerves anyag is növeli a súlyát. Több esetben előfordul, hogy a régi, nagy méreteket öltő fészek megdől. Így azon kívül, hogy az áramszolgáltatás folytonosságát veszélyeztetheti, a gólyáknak sem biztonságos „statikailag”, könnyen leeshet az oszlopról. Ilyen esetekben a fészek egy részét, vagy akár a teljes gólyafészket eltávolítják, a meglévő fészekmagasítóra szükség esetén új fészekalapot helyeznek.

A másik gyakori eset, amikor a gólyák közvetlenül az oszlop tetejére, a vezetékekre építenek új fészket. A megérkezésük előtti, vagy az elvonulásuk utáni időszakban nyílik lehetőség az áramszolgáltató által rendszeresített fém fészekmagasítók kihelyezésére, amelyekre az Igazgatóság munkatársai által készített, a fészeképítésre ösztönző fészekalap kerül. Sok kolléga több éves tapasztalata szerint a fészekalapok kihelyezése esetén nagyobb a fészekfoglalás valószínűsége, szeretik a gólyák.

A fehér gólya fészek-beavatkozások kapcsán a Nyugat-Zalai tájegységben 28 tervezett beavatkozás történik 2024 márciusáig, amihez 22 fészekalap szükséges. Az Igazgatóságunk teljes működési területén átlagosan körülbelül 40-50 gólyafészek alapra van szükség évente. Ennek a mennyiségnek az elkészítése nem kis feladat. Ezért Igazgatóságunk szívesen veszi a fészekalap előállításához kedvet érző lakosság által készített fészekalapokat is. Különösen az őszi-tavaszi metszések idején sok alapanyag gyűlhet össze a kertekben, ezekből is célszerű a könnyen hajló, ujjnyi vastagságú vesszőket használni, ám minimális drótozással is segíthetjük a fészekalapok stabilitását. A fészekalap minimum 100-110 cm átmérővel a gólyák számára már kívánatos lehet.

Idén, tájegységünk munkatársai eddig 13 fészekalapot készítettek hajlékony vesszőkből. Jó alapanyagnak bizonyult a fűz, vagy a szőlő metszése után keletkező venyige. Hajlékonyságuk miatt könnyen kör formájúra alakíthatók, tartósságuk akár 10-20 év is lehet.

Advertisement

A fehér gólyák már elindultak telelő helyeikről, reméljük jó útjuk lesz, hogy ismét sok fiókát nevelhessenek fészkeikben.

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!