Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Már falakra is telepíthetünk napelemet

Egy finn cég olyan termékeket kínál, amelyek kifejezetten a napelemek telepítését könnyítik meg.

Létrehozva:

|

A napelemes telepítések egyik nagy kihívása a panelek rögzítése, ami nem pusztán időigényes feladat: a rosszul felszerelt modulok akár el is mozdulhatnak. Szerencsére ma már számos technológia könnyíti a rögzítést, ezek közé tartoznak a finn Rauli által forgalmazott termékek.

A cég biztonságos és stílusos tartóeszközeit telepítési szakértők alkották meg, feladatuk pedig a minél hatékonyabb, gyorsabb és biztonságosabb telepítés. A termékek népszerűségét jól mutatja, hogy egyre több helyen kezdik el forgalmazni őket.

A Rauli egyik legújabb fejlesztése, a Rauli Wall a falakra való rögzítést veszi célba. Napjainkban a panelek már nemcsak a tetőkön kaphatnak helyet, hanem a legkülönbözőbb felületeken, így a falakon is, az egyedi elhelyezés pedig sajátos tartószerkezetet igényel.

Az ilyen típusú telepítések nagy előnye, hogy az épületek tetőfelületei sokkal korlátozottabbak, a hó és más szennyezők könnyebben felhalmozódhat rajtuk, sok esetben ráadásul a tetőszerkezet eleve nem is elég teherbíró a kivitelezéshez. További pozitívum, hogy a falon lévő napelem a téli, alacsony beesési szög mellett is tudja hasznosítani a napsugarakat, ez főként az északi országokban lehet előnyös.

Advertisement

A Rauli Wall segítségével a telepítés rendkívül egyszerűvé válik, a szakember fizikai erőfeszítésére sincs szükség, az Easy Slide módszerrel a panelek könnyedén mozgathatóak a szerkezetben, mintegy lebegnek a rögzítések között. A termék átfogó teszteken esett át, az adatok alapján ellenáll az európai időjárási viszonyoknak. 

„A Rauli minden alkatrészét Finnországban tervezik finn telepítési szakértők. Az alkatrészekeinket is Finnországban, Orimattilában gyártják, és 30 éves garanciát vállalunk rájuk” – mondta Ville Tiainen, a vállalat vezérigazgatója a németországi Intersolar fesztiválon. A cég termékei SSAB nagy szilárdságú acélból készülnek.

A vállalat termékeinek használatát még könnyebbé teszi a Rauli App, amely bármely projekt esetében segít meghatározni a rendszerméreteket és az alkatrészek mennyiségét. A Rauli termékei Magyarországon is elérhetőek.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!