Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Megéri elektromos autót venni

Mindezt a benzinár-emelkedése segíti elő.

Létrehozva:

|

Kanadában folytattak kutatást, de az eredmények más országok esetében is értékesek lehetnek. Egy új, Kanadában elvégzett vizsgálat alapján egy elektromos autóval rengeteget spórolhat az ember – számol be a CTV News. Ez különösen igaz az ország mostani üzemanyagárai mellett. Bár a tanulmány Kanadára vonatkozóan készült, a világ más területein is hasonló lehet a helyzet. A Simon Fraser Egyetemhez tartozó Clean Energy Canada kutatócsoport hat népszerű elektromos modellt vetett össze benzines járművekkel.  Az összehasonlító költségeket nyolc évre határozták meg olyan tulajdonosok esetében, akik éve 20 ezer kilométert vezetnek, és 1,35 kanadai dolláros (nagyjából 375,51 forintos) literáron vásárolják az üzemanyagot. Mark Zacharias, a csapat tagja kiemelte az elektromos autók olcsóbbnak bizonyultak. Jelenleg Kanadában a benzin már nagyjából két dollárba kerül, Zacharias szerint ez azt jelenti, hogy nyolc év alatt egy elektromosautó-tulajdonos akár 24 ezer dollárt (több mint 6,6 millió forintot) is megtakaríthat. Fontos hozzátenni, hogy modelltől függően komoly eltérések jelentkezhetnek. Amennyiben valaki 20 ezer kilométernél többet vezet egy évben, és az üzemanyag ára pedig tovább nő, a spórolás még nagyobb lehet.

Kanadában a globális felmelegedés elleni küzdelem mellett az elmúlt időszak árai is sokakat sarkallnak az elektromos járművek vásárlására. Sok autótulajdonos a vezetési szokásait is megváltoztatta a drága üzemanyag miatt Országonként nagyon eltérő lehet, hogy mennyire éri meg az elektromos járművek használata. A spórolás mértékét látványosan befolyásolhatják az elérhető modellek, azok költségei, a helyi üzemanyagárak, az úthálózat vagy éppen a töltési infrastruktúra. Hazánkban például az országos infrastruktúra még messze nem tökéletes, de a fejlődés folyamatos, és egyre egyszerűbb az e-autók használata. Az üzemanyag ráadásul idehaza az árstop ellenére is igen drága, annak jövőbeli eltörlése esetén pedig egy hagyományos jármű fenntartási költsége még magasabb lesz. Mielőtt valaki egy elektromos autó beszerzésére adná a fejét, mindenképp érdemes tájékozódnia, és figyelembe vennie, hogy mennyit és merre utazna. Hosszabb távon azonban valószínűleg az ilyen zöld modellek jelentik majd környezeti és gazdasági szempontból legjobb megoldást.

Zöld Közlekedés

Repülőrajtot vett a tavalyi piacvezető Toyota 2024 első két hónapjában hazánkban

A tavaly globálisan és Magyarországon is minden idők legsikeresebb évét záró Toyotánál 2024-ben is kitart a lendület: a környezettudatos japán autómárka február végéig 3.198 új autót értékesített hazánkban, így 14,3%-is piaci részesedéssel őrzi első helyét a magyarországi új személyautó és kishaszongépjármű piacon.

Létrehozva:

|

Szerző:

A világelső autógyártó prémium márkája, a Lexus pedig valósággal szárnyal: a február végéig Magyarországon gazdára találó 274 új modell 67%-os bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest, így a teljes piacon a márka történelmi, 1,5%-os piaci részesedést szerzett (ami egyben ugyancsak rekordszintű, 7,4%-is prémium piaci részesedést jelent).

A tavaly rekordértékesítéssel második egymást követő évben hazánk legkedveltebb autómárkájának bizonyuló Toyota az idei év első két hónapjában legközelebbi versenytársához képest tekintélyes, közel 500 darabos előnnyel, 3.198 új autó értékesítésével őrizte meg első helyét a magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon. A Toyota a személyautó piacot külön-külön vizsgálva az előbbin 2410 új autó értékesítésével, 12,8%-os részesedéssel, utóbbin pedig 788 új autó értékesítésével, 21,8%-os részesedéssel áll a második helyen. Még látványosabb a Lexus menetelése: a közel 100%-ban elektrifikált autókat értékesítő japán luxusautómárka magyarországi történetében először ért el 7% fölötti (egészen pontosan 7,4%-os) prémium piaci részesedést, miután a tavaly év azonos időszakához képest mintegy 67%-al növelte értékesítéseit. Ezzel totál darabszámban a Lexus számos ismert hagyományos középkategóriás tömegmárka eladásait is túlszárnyalta.

Az év hátralévő részében sosem látott modellinvázió támogatja a két márka további piaci előretörését

A Toyota és a Lexus 2024-ben elképesztő modellinvázióval igyekszik még tovább erősíteni piaci pozícióját és megőrizni szerepét a magyarok kedvenceként: a Toyota 15, a Lexus pedig 5, a két márka tehát összesen 20 vadonatúj vagy frissített modellt mutat be az idei évben Magyarországon.

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Toyota modellek:

 • C-HR
 • Camry
 • Land Cruiser
 • Proace MAX (áruszállító és személyszállító kivitelben)
 • új, akkumulátoros elektromos B-SUV (az Urban Crossover Concept sorozatgyártott változata)

2024-ben megújuló Toyota modellek:

 • Yaris
 • GR Yaris
 • Yaris Cross
 • Yaris Van
 • Proace City
 • Proace City Verso
 • Proace
 • Proace Verso
 • Hilux

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Lexus modellek:

 • LBX
 • LM

2024-ben megújuló Lexus modellek:

 • UX
 • NX
 • LC

A páratlan modelloffenzíva értékesítési volumen fronton is meghatározó vadonatúj modelljei a Toyota esetében a C-HR és a Camry, valamint a Proace MAX, amely a kishaszongépjármű piac egy olyan meghatározó, a haszongépjármű eladások 33%-át kitevő szegmensbe érkezik, ahol a Toyota eddig nem volt jelen. Izgalmas vadonatúj modell lesz emellett a Yaris Cross méretosztályában érkező vadonatúj akkumulátoros elektromos kompakt crossover, amelynek előfutára a tavaly decemberben leleplezett Urban Crossover Concept.
A Lexus esetében a két legfontosabb újdonságot az LBX és az LM jelenti, előbbivel a környezettudatos japán luxusautómárka belép a prémium kompakt crossover szegmensbe, míg utóbbival gyakorlatilag új kategóriát teremt, léteznek ugyanis a prémium márkák kínálatában több személy szállítására alkalmas buszok, ám az LM-hez fogható, a repülők első osztályát idéző luxus személyszállító nincs a piacon.

Tarolhat az elektromos autó programban a Toyota bZ4X

A vadonatúj modellek mellett kiemelt szerepet kap majd a piaci hódításban a Toyota bZ4X, a márka első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, amely idéntől rendkívül jó rendelkezésre állással, akár készletről elérhető lesz. A modell februártól a vállalatok számára meghirdetett elektromos autó program egyik favoritja lehet a támogatás levonása utáni 12.999.999 Ft-os indulóárral. A programban egyébiránt a Toyota jeleneg 5 (bZ4X, Proace Electric, Proace Verso Electric, Proace City Electric, Proace City Verso Electric, a Lexus pedig 2 (UX 300e és RZ) modellel vesz részt.

Advertisement

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!