Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Megéri elektromos autót venni

Mindezt a benzinár-emelkedése segíti elő.

Létrehozva:

|

Kanadában folytattak kutatást, de az eredmények más országok esetében is értékesek lehetnek. Egy új, Kanadában elvégzett vizsgálat alapján egy elektromos autóval rengeteget spórolhat az ember – számol be a CTV News. Ez különösen igaz az ország mostani üzemanyagárai mellett. Bár a tanulmány Kanadára vonatkozóan készült, a világ más területein is hasonló lehet a helyzet. A Simon Fraser Egyetemhez tartozó Clean Energy Canada kutatócsoport hat népszerű elektromos modellt vetett össze benzines járművekkel.  Az összehasonlító költségeket nyolc évre határozták meg olyan tulajdonosok esetében, akik éve 20 ezer kilométert vezetnek, és 1,35 kanadai dolláros (nagyjából 375,51 forintos) literáron vásárolják az üzemanyagot. Mark Zacharias, a csapat tagja kiemelte az elektromos autók olcsóbbnak bizonyultak. Jelenleg Kanadában a benzin már nagyjából két dollárba kerül, Zacharias szerint ez azt jelenti, hogy nyolc év alatt egy elektromosautó-tulajdonos akár 24 ezer dollárt (több mint 6,6 millió forintot) is megtakaríthat. Fontos hozzátenni, hogy modelltől függően komoly eltérések jelentkezhetnek. Amennyiben valaki 20 ezer kilométernél többet vezet egy évben, és az üzemanyag ára pedig tovább nő, a spórolás még nagyobb lehet.

Kanadában a globális felmelegedés elleni küzdelem mellett az elmúlt időszak árai is sokakat sarkallnak az elektromos járművek vásárlására. Sok autótulajdonos a vezetési szokásait is megváltoztatta a drága üzemanyag miatt Országonként nagyon eltérő lehet, hogy mennyire éri meg az elektromos járművek használata. A spórolás mértékét látványosan befolyásolhatják az elérhető modellek, azok költségei, a helyi üzemanyagárak, az úthálózat vagy éppen a töltési infrastruktúra. Hazánkban például az országos infrastruktúra még messze nem tökéletes, de a fejlődés folyamatos, és egyre egyszerűbb az e-autók használata. Az üzemanyag ráadásul idehaza az árstop ellenére is igen drága, annak jövőbeli eltörlése esetén pedig egy hagyományos jármű fenntartási költsége még magasabb lesz. Mielőtt valaki egy elektromos autó beszerzésére adná a fejét, mindenképp érdemes tájékozódnia, és figyelembe vennie, hogy mennyit és merre utazna. Hosszabb távon azonban valószínűleg az ilyen zöld modellek jelentik majd környezeti és gazdasági szempontból legjobb megoldást.

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!