Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Mérföldkő a BMW márka hazai történetében: először került forgalomba több mint 5 000 új modell egy évben

A legkeresettebb modellek a BMW 4-es sorozat, a BMW X5, a BMW X3 és a BMW 3-as sorozat voltak.

Létrehozva:

|

A harmadik egymást követő évben, 2023-ban is értékesítési rekordot ért el a BMW Group Magyarország. BMW modellből tavaly 5 243, MINI modellből 678 darab állt forgalomba hazánkban – a valaha volt legmagasabb értékek mögött 10, illetve 41 százalékos éves értékesítési növekedés húzódik. A BMW 15 év után ismét Magyarország legnépszerűbb prémiummárkája lett, stabil fejlődést mutatva állt a szegmens élére. A BMW Group Magyarország ügyfeleinek több mint 15 százaléka teljesen elektromos modell vásárlása mellett döntött, ami 68 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

„A kihívásokkal teli 2023-as év új értékesítési csúcsokat hozott, mind a BMW, mind a MINI, mind a BMW Motorrad márkáink számára, mely sikereket kiegyensúlyzott modellkínálattal, rendkívül vonzó újdonságokkal és stabil márkakereskedői háttérrel értünk el. 15 év után újra a BMW Magyarország legnépszerűbb prémium márkája és a MINI is jelentős piaci részesedést ért el. Külön büszkeség számunkra, hogy a tisztán elektromos modelljeinkkel a magyar elektromos újautó piacon második helyezést szereztünk, mely az eladásaink jó 15%-át jelenti. Tavaly számos nagyszabású eseményt szerveztünk, a szeptemberi „X meets M” programunkon sikerrel mutatkoztak be az M GmbH újdonságai a Balaton Park Circuit pályán, illetve tovább folytattuk méltán sikeres kulturális együttműködéseinket partnereinkkel. Izgalmas időszaknak nézünk ismét elébe, vadonatúj modelljeink, mint a MINI Countryman és a nemrég bemutatott új BMW 5-ös sorozat, továbbá a BMW X2/iX2 érkezése, reményeink szerint, jól indítja az új évet is” – mondta el Gombos Zoltán, a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatója a vállalat sajtótájékoztatóján.

Több mint 900 darab tisztán elektromos modell

A vállalatcsoport eladásaiból a tisztán elektromos modellek 68 százalékkal nagyobb szeletet szakítottak ki, mint 2022-ben. Részarányuk a teljes értékesítésből több mint 15%-ot tesz ki, ami 926-os darabszámot jelent. A hajtáslánc kategória legnépszerűbb modelljei a BMW iX3 (231 darab), a BMW i4 (215 darab), a BMW iX (208 darab) és a BMW iX1 (119 darab) voltak, MINI Cooper SE mellett 105 ügyfél döntött.

Plug-in hibrid BMW-ből 891 darabot adtak el Magyarországon tavaly, mely 15%-os növekedés a megelőző évhez képest, a legnépszerűbbek az BMW X5, BMW X3 és az BMW 5-ös sorozat voltak.

A BMW 4-es sorozat az élen

Új éllovast köszönthetünk a BMW márka értékesítési toplistájának csúcsán: a vállalatcsoport ügyfelei közül 794-en választották a BMW 4-es sorozat modelljeit, közülük 215-en a Gran Coupé tisztán elektromos meghajtású változatát, a BMW i4-et. A dobogó második fokán a BMW X5 áll (687 db), amit a BMW X3/iX3 követ 668 darab értékesített példánnyal. A hazánkban hosszú éveken át a legnépszerűbb BMW modellnek számító BMW 3-as sorozat a 614 darabos eredményével így éppen leszorult a dobogóról. A BMW 2-es sorozat (398 db), a BMW 5-ös sorozat (368 db), a BMW X1/iX1 (346 db), valamint az BMW X6 (309 db) is mind bőven 300 darab feletti számokat produkált.

A BMW X modellek térnyerése tavaly tovább folytatódott: a BMW márka értékesítésének immár több mint felét, 53 százalékát a SAV/SAC modellek tették ki.

Advertisement

Közel 1000 darab BMW M GmbH modell

BMW M és M Performance modellekből 993 darab kelt el, a BMW M4 (142 db), a BMW M3 (123 db), a BMW i4 M50 és a vadonatúj BMW XM voltak a legnépszerűbbek. Sikeres rajtot vett a megújult BMW M2, a régóta várt BMW M3 Touring, illetve a tavalyi év utolsó időszakában megjelent BMW i5 M60 xDrive és BMW i7 M70 xDrive modellpáros is.

Hatalmas növekedés a MINI márkánál is

Korábban nem látott mértékű népszerűséget élvezett tavaly hazánkban a MINI: az értékesítési volumene 41%-kal emelkedett egy év alatt, ami 678 darab átadott modellt takar. A brit prémiummárka mellett döntők 55 százaléka a 3 és 5-ajtós, illetve a kabrió modellt választotta, a MINI Countryman részesedése 38, a MINI Clubmané 7 százalékos. A tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper SE modellből 105 darab kelt el, ami mögött 30 százalékos éves növekedés áll. A MINI márka teljesen megújul 2024-ben, érkezik februárban a vadonatúj harmadik generációs MINI Countryman, tavasszal az immár MINI Cooper néven futó új, 3-ajtós modell, rögtön két elektromos változatban, Cooper E és SE verziókban, illetve bemutatkozik egy elektromos nóvum is MINI Aceman néven.

Új BMW Motorrad értékesítési rekord

A BMW Motorrad részlege 801 darab kétkerűt adott el Magyarországon 2023-ban, mellyel 26%-kal növelte értékesítését a megelőző évhez képest. Az 500 ccm feletti kategóriában 671 db (+26%), míg a kisebb motorkerékpárokból 130 darab (+25%) kelt el. Az BMW R1250 GS/Adventure modell továbbra is első a nagymotorok között 205 darabbal, a BMW R18 család közel 22%-os részesedést ért el a kategóriájában, de a márka egyéb újdonságai is kiválóan szerepeltek itthon.

6,5 százalékos növekedés globálisan

A BMW Group globális szinten is értékesítési rekordokat könyvelhetett el. A vállalatcsoport világszerte 2 555 341 darab BMW (2 253 835 db; +7,3% 2022-höz képest, ebből BMW M modell: 202 530 db; +14,3%), MINI (295 474 db; +0,9%) és Rolls-Royce (6 032 db; +8%) modellt értékesített. A tisztán elektromos meghajtássál szerelt BMW modellek száma 376 183 darab volt, ami 74,4 százalékos növekedést jelent egy év alatt. Szintén rekordot jelentő értékesítési eredménnyel zárta a – centenáriumi – évét a BMW Motorrad: 3,1 százalékos éves növekedés mellett 209 257 darab robogót és motorkerékpárt értékesített.

További információk a BMW Group globális értékesítési adatairól a BMW Group sajtóoldalán találhatók.

Advertisement

A BMW Group Magyarország értékesítési eredményei 2023-ban

A teljes 2023-as év (db) A teljes 2022-es évhez képest
BMW Group összes autó 5 921 +12%
BMW márka** 5 243 +10%
**ebből BMW M és M Performance 993 +53%
MINI márka 678 +41%
BMW Group hálózatról tölthető autók* 1 817 +37%
BMW Group tisztán elektromos meghajtású autók 926 68%
BMW Motorrad 801 +26%
*A tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek

Forrás: BMW Magyarország

Zöld Közlekedés

Repülőrajtot vett a tavalyi piacvezető Toyota 2024 első két hónapjában hazánkban

A tavaly globálisan és Magyarországon is minden idők legsikeresebb évét záró Toyotánál 2024-ben is kitart a lendület: a környezettudatos japán autómárka február végéig 3.198 új autót értékesített hazánkban, így 14,3%-is piaci részesedéssel őrzi első helyét a magyarországi új személyautó és kishaszongépjármű piacon.

Létrehozva:

|

Szerző:

A világelső autógyártó prémium márkája, a Lexus pedig valósággal szárnyal: a február végéig Magyarországon gazdára találó 274 új modell 67%-os bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest, így a teljes piacon a márka történelmi, 1,5%-os piaci részesedést szerzett (ami egyben ugyancsak rekordszintű, 7,4%-is prémium piaci részesedést jelent).

A tavaly rekordértékesítéssel második egymást követő évben hazánk legkedveltebb autómárkájának bizonyuló Toyota az idei év első két hónapjában legközelebbi versenytársához képest tekintélyes, közel 500 darabos előnnyel, 3.198 új autó értékesítésével őrizte meg első helyét a magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon. A Toyota a személyautó piacot külön-külön vizsgálva az előbbin 2410 új autó értékesítésével, 12,8%-os részesedéssel, utóbbin pedig 788 új autó értékesítésével, 21,8%-os részesedéssel áll a második helyen. Még látványosabb a Lexus menetelése: a közel 100%-ban elektrifikált autókat értékesítő japán luxusautómárka magyarországi történetében először ért el 7% fölötti (egészen pontosan 7,4%-os) prémium piaci részesedést, miután a tavaly év azonos időszakához képest mintegy 67%-al növelte értékesítéseit. Ezzel totál darabszámban a Lexus számos ismert hagyományos középkategóriás tömegmárka eladásait is túlszárnyalta.

Az év hátralévő részében sosem látott modellinvázió támogatja a két márka további piaci előretörését

A Toyota és a Lexus 2024-ben elképesztő modellinvázióval igyekszik még tovább erősíteni piaci pozícióját és megőrizni szerepét a magyarok kedvenceként: a Toyota 15, a Lexus pedig 5, a két márka tehát összesen 20 vadonatúj vagy frissített modellt mutat be az idei évben Magyarországon.

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Toyota modellek:

 • C-HR
 • Camry
 • Land Cruiser
 • Proace MAX (áruszállító és személyszállító kivitelben)
 • új, akkumulátoros elektromos B-SUV (az Urban Crossover Concept sorozatgyártott változata)

2024-ben megújuló Toyota modellek:

 • Yaris
 • GR Yaris
 • Yaris Cross
 • Yaris Van
 • Proace City
 • Proace City Verso
 • Proace
 • Proace Verso
 • Hilux

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Lexus modellek:

 • LBX
 • LM

2024-ben megújuló Lexus modellek:

 • UX
 • NX
 • LC

A páratlan modelloffenzíva értékesítési volumen fronton is meghatározó vadonatúj modelljei a Toyota esetében a C-HR és a Camry, valamint a Proace MAX, amely a kishaszongépjármű piac egy olyan meghatározó, a haszongépjármű eladások 33%-át kitevő szegmensbe érkezik, ahol a Toyota eddig nem volt jelen. Izgalmas vadonatúj modell lesz emellett a Yaris Cross méretosztályában érkező vadonatúj akkumulátoros elektromos kompakt crossover, amelynek előfutára a tavaly decemberben leleplezett Urban Crossover Concept.
A Lexus esetében a két legfontosabb újdonságot az LBX és az LM jelenti, előbbivel a környezettudatos japán luxusautómárka belép a prémium kompakt crossover szegmensbe, míg utóbbival gyakorlatilag új kategóriát teremt, léteznek ugyanis a prémium márkák kínálatában több személy szállítására alkalmas buszok, ám az LM-hez fogható, a repülők első osztályát idéző luxus személyszállító nincs a piacon.

Tarolhat az elektromos autó programban a Toyota bZ4X

A vadonatúj modellek mellett kiemelt szerepet kap majd a piaci hódításban a Toyota bZ4X, a márka első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, amely idéntől rendkívül jó rendelkezésre állással, akár készletről elérhető lesz. A modell februártól a vállalatok számára meghirdetett elektromos autó program egyik favoritja lehet a támogatás levonása utáni 12.999.999 Ft-os indulóárral. A programban egyébiránt a Toyota jeleneg 5 (bZ4X, Proace Electric, Proace Verso Electric, Proace City Electric, Proace City Verso Electric, a Lexus pedig 2 (UX 300e és RZ) modellel vesz részt.

Advertisement

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!