Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Mutatjuk hogyan finanszírozhatja otthona felújítását, ha pénzre van szüksége

Létrehozva:

|

Ha otthona felújításához támogatást vagy finanszírozási lehetőségeket keresett, akkor ez a cikk önnek szól.

A Napi.hu cikkében olyan hitellehetőségeket mutat be, amelyek segítséget jelenthetnek a lakásfelújításkor. Az utóbbi időkben sokan döntenek úgy, hogy belevágnak otthonuk modernizálásába, ennek fő oka az a program, amelyben a munkadíj és az anyagköltség után 50-50 százalékban legfeljebb 1,5-1,5 millió forintot igényelhetnek a családok különböző felújítási munkálatokra. Az arány nagyon fontos, amennyiben az egyik tétel alacsonyabb, azt veszik alapul a támogatás meghatározásakor. A pályázat komoly előnye, hogy megannyi kül- és beltéri munkával be lehet kapcsolódni, a programban még akár napelemek telepítését is elszámolhatjuk. Egyes háztartások számára viszont hátrány lehet, hogy a számlák benyújtásával, utólagosan lehet csak megkapni a kért pénzt. Az előfinanszírozás sokaknak megoldhatatlan, számukra jelenthetnek segítséget a különböző hitelkonstrukciók.

Ezek közül a legkedvezőbb a babaváró hitel, feltéve, ha az érintettek gyermeket terveznek. A szabad felhasználású, tehát lakásfelújításra is fordítható, legfeljebb 10 millió forintos és 20 éves futamidejű kölcsön kamatmentessé válik, ha a felvételt követő öt éven belül gyerek születik a családban.

Napelemes rendszer 50 % állami támogatással. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Szintén meglehetősen jó konstrukció az otthonfelújítási hitel, amelyet kifejezetten a fentebb említett programhoz találtak ki. Ez egy, az állam által kamattámogatott jelzálog fedezetű kölcsön. A hitel maximális futamideje 10 év, az ügyleti kamata pedig csupán 3 százalék. Ennél a konstrukciónál problémás lehet, hogy a minimálisan felvehető összeg változó, egyes helyeken akár a 4 millió forintot is elérheti. Ennek oka, hogy egyes bankok nem szeretnék, ha az adósok csak annyi hitelt vennének fel, amennyi pénz a kincstártól visszajön. Bár a felesleges összeget akár be is lehet fektetni, figyelni kell, mert az otthonfelújítási kölcsön nem teljesen szabad felhasználású. Amennyiben a feltételek nem teljesülnek, úgy a kamatkedvezmény elveszik, az ügyleti kamat mértéke pedig az 5 éves állampapírhozam 130 százaléka plusz 3 százalék lesz.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a támogatott hitelek ügyleti kamata mellett a piaci alapon felvehető kölcsönöké is nő. A felújításhoz szabad felhasználású jelzáloghitelt is lehet igényelni, ezek kamata és törlesztőrészlete jellemzően alacsonyabb, mit a fedezet nélküli hiteleké, a kezdeti költségei viszont magasabbak lehetnek, a folyósítás és elbírálás pedig több időt vehet igénybe. Bizonyos bankoknál felújítási hitelek is elérhetőek, illetve a személyi hitel lehetősége is adott, ezek a megoldások azonban a fentiekhez képest jellemzően kevésbé kedvezőek.

Advertisement

Zöldinfó

Gazdasági visszaeséssel fenyeget a Rajna alacsony vízállása Németországban

Mivel a folyón érkeznek a nyersanyagok, nem nagyon lehet más alternatívát találni a szállításra.

Létrehozva:

|

Szerző:

Tovább növeli a gazdasági visszaesés valószínűségét Németországban az alacsony vízállás az első számú vízi szállítási útvonalon, a Rajnán – írták német hírportálok kedden elemzői vélemények alapján.

A Németország nyugati részén csaknem ezer kilométeres szállítási útvonalat biztosító folyó vízállása az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb aszálya miatt az augusztus elején megszokott bő két méter helyett számos térségben már az egy métert sem éri el.

A Koblenz melletti Kaubnál húzódó kanyarulatban csupán 56 centiméter a vízállás, holott a hajóknak másfél méteres vízmélységre van szükségük ahhoz, hogy teljes rakománnyal áthaladjanak ezen a szűk szakaszon.

“Továbbra is hajózunk, de csak 25-35 százalékos kapacitással” – idézték a beszámolókban Roberto Spranzit, a Rajnán mintegy 100 hajót üzemeltető DTG hajózási társaság vezetőjét, aki kiemelte: a korlátozás miatt az ügyfeleknek egy helyett akár három hajóra is szükségük lehet rakományuk célba juttatásához, ami jelentősen növeli a költségeket.

A Rajna a nyersanyagok, vegyi anyagok és az energiahordozók egyik legfontosabb szállítási útvonala Németországban, a szállítási költségeket meghatározó vízállás alakulása így nemzetgazdasági jelentőségű.

Advertisement

A vízállás egyelőre nem éri el a 2018 őszén regisztrált negatív rekordokat, a helyzet azonban mégis veszélyesebb, mert egyre nehezebb az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben kulcsfontosságú széntüzelésű erőművek ellátása. Az egyik legnagyobb energiaszolgáltató, az Uniper a napokban be is jelentette, hogy a Rajna alacsony vízállása miatt előfordulhat, hogy csökkenteni kell az áramtermelést két erőműben.

Erre a kockázatra hívta a fel a figyelmet a Baden-Württemberg tartományi bank  (Landesbank Baden-Württemberg – LBBW) elemzője, Jens-Oliver Niklasch is, aki szerint a Rajna alacsony vízállása 0,25-0,5 százalékponttal visszavetheti a hazai össztermék (GDP) idei növekedését.

Stefan Schneider, a Deutsche Bank vezető elemzője szerint is a Rajna menti erőművek szénellátásával lehet a legnagyobb gond. A pénzintézetnél eleve azzal számolnak, hogy a német gazdaság a harmadik negyedévtől enyhe recesszióba kerül, és az év egészét tekintve a GDP csupán 1,2 százalékkal növekedik. Ha viszont a Rajna vízállása tovább süllyed, meglehet, hogy az Európai Unió legnagyobb gazdaságának növekedése még az egy százalékot sem éri el – mondta az elemző.

A Kielben működő világgazdasági kutatóintézet (Kiel Institut für Weltwirtschaft – IfW Kiel) elemzője, Nils Jannsen szerint az energiaellátás mellett főleg a feldolgozóipart veszélyezteti a vízállás süllyedése. Az alacsony vízszint már július közepe óta számottevően hátráltatja a teherforgalmat, és az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ágazat termelése éves szinten nagyjából egy százalékkal csökken, ha a vízállás harminc napon keresztül a kritikus szint alá süllyed – mondta Nils Jannsen, hozzátéve, hogy a 2018-as rekordalacsony vízállás nagyjából 1,5 százalékkal vetette vissza a német feldolgozóipar teljesítményét.

Forrás: MTI

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák