Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Mutatjuk hogyan finanszírozhatja otthona felújítását, ha pénzre van szüksége

Létrehozva:

|

Ha otthona felújításához támogatást vagy finanszírozási lehetőségeket keresett, akkor ez a cikk önnek szól.

A Napi.hu cikkében olyan hitellehetőségeket mutat be, amelyek segítséget jelenthetnek a lakásfelújításkor. Az utóbbi időkben sokan döntenek úgy, hogy belevágnak otthonuk modernizálásába, ennek fő oka az a program, amelyben a munkadíj és az anyagköltség után 50-50 százalékban legfeljebb 1,5-1,5 millió forintot igényelhetnek a családok különböző felújítási munkálatokra. Az arány nagyon fontos, amennyiben az egyik tétel alacsonyabb, azt veszik alapul a támogatás meghatározásakor. A pályázat komoly előnye, hogy megannyi kül- és beltéri munkával be lehet kapcsolódni, a programban még akár napelemek telepítését is elszámolhatjuk. Egyes háztartások számára viszont hátrány lehet, hogy a számlák benyújtásával, utólagosan lehet csak megkapni a kért pénzt. Az előfinanszírozás sokaknak megoldhatatlan, számukra jelenthetnek segítséget a különböző hitelkonstrukciók.

Ezek közül a legkedvezőbb a babaváró hitel, feltéve, ha az érintettek gyermeket terveznek. A szabad felhasználású, tehát lakásfelújításra is fordítható, legfeljebb 10 millió forintos és 20 éves futamidejű kölcsön kamatmentessé válik, ha a felvételt követő öt éven belül gyerek születik a családban.

Szintén meglehetősen jó konstrukció az otthonfelújítási hitel, amelyet kifejezetten a fentebb említett programhoz találtak ki. Ez egy, az állam által kamattámogatott jelzálog fedezetű kölcsön. A hitel maximális futamideje 10 év, az ügyleti kamata pedig csupán 3 százalék. Ennél a konstrukciónál problémás lehet, hogy a minimálisan felvehető összeg változó, egyes helyeken akár a 4 millió forintot is elérheti. Ennek oka, hogy egyes bankok nem szeretnék, ha az adósok csak annyi hitelt vennének fel, amennyi pénz a kincstártól visszajön. Bár a felesleges összeget akár be is lehet fektetni, figyelni kell, mert az otthonfelújítási kölcsön nem teljesen szabad felhasználású. Amennyiben a feltételek nem teljesülnek, úgy a kamatkedvezmény elveszik, az ügyleti kamat mértéke pedig az 5 éves állampapírhozam 130 százaléka plusz 3 százalék lesz.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a támogatott hitelek ügyleti kamata mellett a piaci alapon felvehető kölcsönöké is nő. A felújításhoz szabad felhasználású jelzáloghitelt is lehet igényelni, ezek kamata és törlesztőrészlete jellemzően alacsonyabb, mit a fedezet nélküli hiteleké, a kezdeti költségei viszont magasabbak lehetnek, a folyósítás és elbírálás pedig több időt vehet igénybe. Bizonyos bankoknál felújítási hitelek is elérhetőek, illetve a személyi hitel lehetősége is adott, ezek a megoldások azonban a fentiekhez képest jellemzően kevésbé kedvezőek.

Advertisement

Zöldinfó

Csaknem ezerötszáz fát ültetett el tavasszal Budapesten a Főkert

Budapest tiszta levegőjéhez a Főkert idén eddig csaknem ezerötszáz új fa ültetésével is hozzájárult, így több mint hatszáz új fasori és parkfával bővült az állomány, tíz idős fát telepítettek át, emellett kilencszáz erdészeti facsemetével gazdagodtak a fővárosi erdők – közölte a Budapesti Közművek (BKM) Főkert Kertészeti Divíziója hétfőn az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

Budapest fennállásának 150. évfordulója alkalmából a szakemberek nagy mennyiségben telepítettek facsemetéket a Hungária körúton és a Könyves Kálmán körúton, ahol a Főkert százötven oszlopos szillel pótolta a fasor kiszáradt és a balesetveszély miatt kivágott oszlopos juharfáit. A szil várhatóan jobban fogja tolerálni a kedvezőtlen városi körülményeket, és a betegségekkel szemben is ellenállóbb. Budán, a XII. kerületben a Fodor utcában ötvennyolc közönséges pagodafa zöldíti újra a fasort, a Németvölgyi úton pedig negyvennégy korai juhart ültettek el. A Fiumei útra lepényfák, a Kőbányai útra hazai nemesítésű, gömb koronájú virágos kőrisek, illetve fatermetű, szárazságtűrő galagonyák kerültek.

A Népligetben, a Feneketlen-tónál, valamint a Pünkösdfürdő parkban és a Gesztenyéskertben a Főkert szakemberei nemcsak fiatal csemetéket ültettek, hanem egy speciális géppel huszonöt évesnél idősebb fákat – törökmogyorót, kőrist, szivarfát, páfrányfenyőt és vörös tölgyet – is. Ezek a koros fák már jóval nagyobb zöldtömeggel rendelkeznek, mint a díszfaiskolából frissen kikerült fiatal fák, ezért hatékonyabban növelik meg az adott területen a fotoszintetizáló zöldfelület nagyságát. A szakemberek az idén is folytatták az erdősítést, a Felsőrákosi-réteken csaknem ötszáz,a Szépvölgyi-erdőben pedig négyszáz erdészeti facsemete kezdheti meg a növekedést. A májusi erdőtelepítésen a világhírű környezetvédő és tudós, Jane Goodall személyesen vett részt, és egy gyertyán elültetésével maga is hozzájárult Budapest zöldfelületeinek növeléséhez. A Főkert felhívta a figyelmet, hogy a frissen ültetett fák sérülékenyek, még meg kell szokniuk új környezetüket, ezért arra kérnek mindenkit, hogy vigyázzanak a növényekre, és a kutyáikat se engedjék a közelükbe, mert az ebek kárt tehetnek a csemetékben.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!