Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Mutatjuk hogyan finanszírozhatja otthona felújítását, ha pénzre van szüksége

Létrehozva:

|

Ha otthona felújításához támogatást vagy finanszírozási lehetőségeket keresett, akkor ez a cikk önnek szól.

A Napi.hu cikkében olyan hitellehetőségeket mutat be, amelyek segítséget jelenthetnek a lakásfelújításkor. Az utóbbi időkben sokan döntenek úgy, hogy belevágnak otthonuk modernizálásába, ennek fő oka az a program, amelyben a munkadíj és az anyagköltség után 50-50 százalékban legfeljebb 1,5-1,5 millió forintot igényelhetnek a családok különböző felújítási munkálatokra. Az arány nagyon fontos, amennyiben az egyik tétel alacsonyabb, azt veszik alapul a támogatás meghatározásakor. A pályázat komoly előnye, hogy megannyi kül- és beltéri munkával be lehet kapcsolódni, a programban még akár napelemek telepítését is elszámolhatjuk. Egyes háztartások számára viszont hátrány lehet, hogy a számlák benyújtásával, utólagosan lehet csak megkapni a kért pénzt. Az előfinanszírozás sokaknak megoldhatatlan, számukra jelenthetnek segítséget a különböző hitelkonstrukciók.

Ezek közül a legkedvezőbb a babaváró hitel, feltéve, ha az érintettek gyermeket terveznek. A szabad felhasználású, tehát lakásfelújításra is fordítható, legfeljebb 10 millió forintos és 20 éves futamidejű kölcsön kamatmentessé válik, ha a felvételt követő öt éven belül gyerek születik a családban.

Szintén meglehetősen jó konstrukció az otthonfelújítási hitel, amelyet kifejezetten a fentebb említett programhoz találtak ki. Ez egy, az állam által kamattámogatott jelzálog fedezetű kölcsön. A hitel maximális futamideje 10 év, az ügyleti kamata pedig csupán 3 százalék. Ennél a konstrukciónál problémás lehet, hogy a minimálisan felvehető összeg változó, egyes helyeken akár a 4 millió forintot is elérheti. Ennek oka, hogy egyes bankok nem szeretnék, ha az adósok csak annyi hitelt vennének fel, amennyi pénz a kincstártól visszajön. Bár a felesleges összeget akár be is lehet fektetni, figyelni kell, mert az otthonfelújítási kölcsön nem teljesen szabad felhasználású. Amennyiben a feltételek nem teljesülnek, úgy a kamatkedvezmény elveszik, az ügyleti kamat mértéke pedig az 5 éves állampapírhozam 130 százaléka plusz 3 százalék lesz.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a támogatott hitelek ügyleti kamata mellett a piaci alapon felvehető kölcsönöké is nő. A felújításhoz szabad felhasználású jelzáloghitelt is lehet igényelni, ezek kamata és törlesztőrészlete jellemzően alacsonyabb, mit a fedezet nélküli hiteleké, a kezdeti költségei viszont magasabbak lehetnek, a folyósítás és elbírálás pedig több időt vehet igénybe. Bizonyos bankoknál felújítási hitelek is elérhetőek, illetve a személyi hitel lehetősége is adott, ezek a megoldások azonban a fentiekhez képest jellemzően kevésbé kedvezőek.

Advertisement

Zöldinfó

A fenntarthatóság, és egyben a fenntartható tanárképzés kulcsa is lehet az egyetemi Z-szak

Az Európában egyedülálló osztatlan természettudomány-környezettan tanárképzésre a végzős diákok mellett gyakorló pedagógusok, természettudományos diplomával rendelkező szakemberek is jelentkezhetnek.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az ötéves, kifejezetten a Z generációt megszólító Z-szak különlegessége, hogy átfogó képet nyújt a természettudományokról, így a hallgatók nem csupán egy-egy tantárgyi területen szereznek szilárd szakmai tudást, hanem a biológiai, kémiai, fizikai és földtudományi tananyagok közötti összefüggésekkel is megismerkednek. 

Az Európában elsőként bevezetett képzésnek hat egyetem hét képzőhelye is helyet biztosít: 

A megoldáscentrikus, innovatív szemléletű képzés során a hallgatók a társadalmi felelősségvállalás és fenntarthatóság szempontjaival is megismerkednek. Nagy hangsúlyt kap a retorikai, művészeti, vizuális kommunikációs készségek fejlesztése is, ami növeli az itt szerzett diploma értékét. 

A pedagógiai kompetenciák fejlesztése viszont nem csak a lexikális tudás mélyítésében, hanem a készségek elsajátításában is megmutatkozik. A hallgatók környezetközeli, gyakorlatorientált oktatásban részesülnek, emellett kutatásokban vehetnek részt, valamint nemzetközi tapasztalatokat is szerezhetnek. Így az inter- és multidiszciplináris Z-szak segít teljes egységében, átfogóan megérteni a megtapasztalható természetet, ezáltal a jövő pedagógusai könnyeben tudják majd átadni diákjaik számára a természettudományos területek közötti összefüggéseket, feléleszteni bennük a természet szeretetét és erősíteni bennük a tanulmányokhoz elengedhetetlen kíváncsiságot.

A képzésre az érettségizők és a felsőoktatáson belüli szakváltást kereső diákok mellett gyakorló pedagógusokat, illetve természettudományos területeken szerzett mesterfokú diplomával rendelkező, tanítani vágyó szakembereket is várnak. Ebben az esetben a képzés időtartama (1–3 év) az előképzettségtől függ, középpontjában pedig az összevont természettudomány órához kapcsolódó ismeretek állnak. Ezen rövid ciklusú képzések a január végéig megjelenő felvételi póttájékoztatóban fognak először szerepelni.

Advertisement

Átalakuló tudásközpont

A Z-szak osztatlan önálló (szakpárt nem igénylő) tanárképes képzésnek helyet adó hat egyetem összefogása 2022 szeptemberében indította először a gyakorlati oktatásra alapozott képzést. A szakról további információk a megújult zeeszak.hu weboldalon találhatók, a portál betekintést enged a képzésben már részt vevő hallgatók tapasztalataiba is. 

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!