Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Mutatjuk mennyivel kell többet fizetni augusztustól az energiáért

Létrehozva:

|

A csütörtöki Magyar Közlönyben három olyan rendelet jelent meg, amelyek az új rezsiszabályokra vonatkoznak – számol be a Telex. A kormány részéről egy, az energiahivatal oldaláról két rendeletet tettek közzé.

A lakossági fogyasztói földgázár idén augusztusra és szeptemberre 21,416 forint per megajoule, míg októberre és decemberre 22,002 forint meg megajoule lesz. Az MVM oldalán elérhető adatok szerint jelenleg az egyetemes szolgáltatásban megajoule-onként 2,265-3,101 forint a gáz ára az első árkategóriában, és 2,57-3,567 megajoule per forint a második árkategóriában. Ahogy korábban bejelentették, évi 1729 köbméteres, tehát havi 144 köbméteres fogyasztásig marad a kedvezményes, 102 forintos köbméterenkénti díj. Efölött viszont – mint most kiderült – köbméterenként 747 forintot kell fizetni. A versenypiaci ár egyébként ennél jóval magasabb, 1020 forint lenne.

A másik energiahivatali rendeletben az áram árát szabályozzák. A végfelhasználói ár A1 és A2 díjszabás esetén 70,104 forint per kilowattóra, B árszabás esetén 62,884 forint per kilowattóra lesz. Az áram mostani, rezsicsökkentett ára A1 árszabásban, azaz völgyidőszakban, rendszerhasználati díjakkal együtt 36,386-37,503 forint kilowattóránként; A2 díjszabásban, vagyis csúcsidőszakban, 31,052-41,085 forint. A B alap árszabás 22,962 forint per kilowattóra. Évi 2523 kilowattóra fogyasztásig tehát marad a 36 forintos, rezsicsökkentett ár, a határ feletti fogyasztásnál ugyanakkor már 70,10 forint lesz a kilowattóránként a díj. A valós piaci ár ennek többszöröse, 268 forint lenne. Az éjszakai áram 23,1 forint per kilowattóra lesz a korlátig, ezt meghaladva azonban 62,9 forintot.

Németh Szilárd rezsibiztos az új díjakat Tusványoson, egy sajtótájékoztatón is ismertette. Itt azt is bejelentette, hogy marad a nagycsaládos kedvezmény a gázfogyasztás esetében, emellett egy új, az egy gázmérővel rendelkező társasházakra vonatkozó, az önálló lakások számán alapuló kedvezményt is bevezetnek.

Zöld Energia

Napelemek: nagy szükség lenne az otthoni energiatárolásra

Újabb napelemstopok jöhetnek, ha nem terjednek el kellően az otthoni akkumulátorok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hartvig Áron, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának elemzője a G7 felületén mutatja be új kutatásukat. A szakértők azt vizsgálták, hogy a háztartási akkumulátorok bevezetése milyen hatással lehet a magyar villamosenergia-hálózatra, illetve miként alakulhat a számuk 2050-ig különböző támogatási programokat feltételezve.

Az elszámolási rendszer tavalyi megváltoztatása akkumulátor-telepítésre ösztönzi a napelemeseket, csakhogy az energiatárolók jelentős pluszköltséget jelentenek. Így támogatás nélkül nem, vagy sokkal lassabban térül meg egy háztartási napelem-beruházás, ez pedig jelentősen visszavetheti az otthoni napelemek terjedését. Az ellátórendszernek nagy szüksége lenne az akkumulátorokra, ezek nélkül később újabb napelemstopok jöhetnek – a hálózat kiegyensúlyozottsága már jó ideje központi probléma.

Ösztönzőleg hathat a 75,8 milliárdos napelemes-pályázat, amely a költségek 66 százalékát, legfeljebb 5 millió forintot fedez vissza nem térítendő támogatásként. A feltételek közé tartozik egy 4-5 kW-os napelemes rendszer és egy 7,5-10 kWh kapacitású tároló létesítése. A háztartási akkumulátorok egyébként Európa-szerte egyre népszerűek, 2022-ben 83 százalékkal nőtt telepítésük. Magyarországról nincs elérhető adat arról, hogy hány ilyen tároló üzemel, a jelenleg futó pályázaton mindenesetre maximum 15 160 projektet fognak támogatni.

Hartvig Áron szerint legújabb vizsgálatuk alapján elmondható, hogy az akkumulátorok elterjedését a beruházás megtérülése befolyásolja a leginkább. Mivel az energiatárolóval kombinált napelemes telepítés jóval drágább az egyszerű napelemes beruházásnál, fontos kiszámítani, hogy a projekt mennyi haszonnal jár.

Az a háztartás, amely energiatárolóval együtt telepít napelemet, úgy tudja csökkenteni a villanyszámláját, hogy ahelyett, hogy 5 Ft/kWh áron betáplálná a hálózatba a fel nem használt napenergiát, eltárolja és az esti órákban használja fel. Így az esti órákban, amikor már nem süt a nap, cserébe a legmagasabb az energiafogyasztás, nem kell a hálózatból villamos energiát vásárolnia 36,9 Ft/kWh áron, tehát kilowattóránként 31,9 forintot (a rezsicsökkentett villamosenergia-ár és a betáplálási ár különbsége) spórolhat a tárolással – írja a szakértő.

Nagyon kellene a támogatás

Advertisement

Mint kiemelte, amennyiben a következő napelem-pályázatok nem támogatják az energiatárolók telepítését, akkor a háztartási akkumulátorok nem terjednek el széles körben, tehát csak kis mértékben járulhatnak hozzá a rendszer rugalmasságához. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy támogatás nélkül csak az otthonok 2,4 százaléka, nagyjából 66,2 ezer háztartás szereltetne be akkumulátort 2050-ig, ami igen alacsony a napelem-telepítési számokhoz képest. Mindez azt jelenti, hogy a tárolók a század közepére csupán 20 MW terhelést tudnának átvenni az esti csúcsidőszaki fogyasztásból.

A csapat azt is megvizsgálta, hogy mi lenne, ha 50 százalékos állami támogatás járna 2050-ig az akkumulátorok telepítésére. Ekkora mértékű támogatás mellett már több mint 900 ezer háztartási energiatároló kerülhetne a rendszerbe 2050-ig, ami összesen 4,1 GWh-nyi kapacitást jelentene.

Ez már elegendő ahhoz, hogy a háztartások villamosenergia-fogyasztását a napenergia termeléséhez igazítva az esti fogyasztási csúcsot napközbenre helyezzük át nyáron, és télen is jelentősen csökkentsük az esti csúcsot – emelte ki Hartvig Áron.

A szakértő szerint fontos, hogy az anyagi támogatáson kívül másképpen is kedvezőbbé lehet tenni a háztartási akkumulátorok létesítését. A mostani rendszerben a szolgáltató nem tesz különbséget a díjszabásban aközött, hogy az otthonok mikor fogyasztanak áramot, pedig napközben jelentősen olcsóbban lehet villamosenergiát előállítani az esti órákhoz képest. Mint kiemelte, az akkumulátorok megtérülési ideje jelentősen javulhatna egy csúcsidős árazási csomaggal, hasonló díjrendszerek egyes országokban, így Ausztráliában már elérhetőek.

A háztartások emellett úgy javíthatják a napelemes beruházás megtérülését, ha növelik az energia közvetlen felhasználását. Erre jó módszer, ha a háztartási gépek használatát a napos időszakokra időzítik.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!