Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Napelemeket telepítenének a sínekre, hogy ezzel termeljenek energiát

A napelemes technológia az elmúlt években elképesztő átalakuláson esett át.

Létrehozva:

|

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A fejlődést nemcsak a globális felmelegedés elleni harc hajtja, hanem az a tény is, hogy a napenergia a fosszilis energiához képest egyre olcsóbbá válik, így gazdasági szempontból is minden a napelemek irányába mutat. A fejlesztés a hatékonyság fokozása és az élethossz növelése mellett az alkalmazhatóságot is érinti: a fotovoltaikus megoldások egyre több területen jelennek meg, a napelemeket akár ablakokban, az úttestben vagy járműveken is el tudják helyezni. A Sun-Ways svájci startupnak a közelmúltban egy újabb felületen sikerült bevetnie a fotovoltaikus technológiát – számol be a PV Magazine. A megoldás lényege, hogy a modulokat szőnyegszerűen görgetik ki a vasúti sínek között. A technológia egyik előnye, hogy a panelek bármikor eltávolíthatóak, ha például javítást igényel az érintett pályaszakasz.

A Sun-Ways 2023 májusában élesben is kipróbálná a terméket, a modulok a neuchâteli közlekedési vállalat egyik sínszakaszán fognak helyet kapni. A különleges napelemeket a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Intézet és a svájci Innosuisse innovációs ügynökség kutatóival közösen alkották meg. A rendszer gyárban előre összeállítható, majd egy speciális vonat révén telepíthető. A folyamatot úgy érdemes elképzelni, mint ahogy egy felgöngyölített szőnyeget görgetnek ki.

Amennyiben a kísérleti megoldás valóban működik, óriási segítséget jelenthet Svájcban. Az ország vasúthálózata összesen mintegy 7000 kilométer hosszú, a technológiával így elviekben 1 terawattóra áramot lehetne előállítani – ez természetes felső, igen optimista becslés. Siker esetén a Sun-Ways idővel Svájcon kívül is értékesítené termékét. Európát nagyjából 260 000, a világot pedig megközelítőleg 1,16 millió kilométernyi vasúthálózat szeli át. A startup állítólag már felvette a kapcsolatot Európában és az Egyesült Államokban működő befektetőkkel, hogy a technológiát ipari mértékben is alkalmazni lehessen.

Zöld Energia

Milyen hatással van a baromfira, ha napelemek alatt kapirgálnak?

A Technique Solaire francia vállalat szerint a napelemeknek a baromfitenyésztésben is van létjogosultsága.

Létrehozva:

|

Szerző:

A francia Technique Solaire napelem-fejlesztő partneri megállapodást kötött a Nouzilly-i Nemzeti Agronómiai Kutatóintézet (INRAE) Baromfi Kísérleti Egységével, illetve a Magneraud Alternatív Baromfitenyésztési Rendszerek Kísérleti Egységével – számol be a PV Magazine. A cél az, hogy felmérjék a fotovoltaikus panelek használhatóságát a szabadtéri baromfitenyésztő területeken.

A napelemes technológia az élet egyre több területén jelenik meg. Az egyik izgalmas fejlesztési irány a mezőgazdaságot érinti: világszerte sok régióban kutatják, hogy a fotovoltaikus paneleket hogyan lehetne alkalmazni az agráriumban. A legtöbb esetben a paneleket a növénytermesztésben, például üvegházakban hasznosítják, de az állattenyésztésben is van létjogosultsága a technológiának.

A Technique Solaire 2017 óta fejleszt fotovoltaikus madárházakat, ólakat vad- és baromfitenyésztők bevonásával. Ezek olyan egymás után elhelyezett, hálókkal összekapcsolt tetőegységek, amelyeken fotovoltaikus rendszerek találhatóak.

Az alacsonyabb telepítési költségek mellett a madárházak komoly előnye, hogy a kültéri tyúkólak tulajdonságait igazítják az olyan baromfik tartásához, mint amilyenek a húsukért tartott brojler csirkék vagy a kacsák.

A Technique Solaire szerint nem túl gyakori, hogy a madarak számára szabadtéri ólakat helyezzenek ki, sok állat élete során még csak el sem hagyja a költőépületeket. Mint a cég kiemelte, számos tanulmány kimutatta, hogy a madarak valójában éppen az árnyékos szabadtéri kifutókat kedvelik, ahol fák, kerítések és panelek is helyet kaphatnak. A vállalat által kínált napelemes egységek tehát a madarak számára is kedvezőek lehetnek.

Advertisement

A gyakorlati alkalmazás tökéletesítéséhez ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek. Az INRAE ​​segítségével a Technique Solaire elemezni kívánja az állatok viselkedésének alakulását a rendszerek közelében. A cég szerint a Lot-et-Garonne-ban működő madárház alatt tett első megfigyelések kifejezetten biztatóak, az állatok gyakoribb, hosszabb és távolabbi utakat tesznek meg a farmépületből.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!