Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Napelemek: viszlát, szaldó elszámolás

Létrehozva:

|

Az elavult hálózat egyszerűen nem bírja tartani a lépést a csatlakozási igényekkel, beszüntetik a betáplálás rendszerét.

Az október 12-én tartott kormányülés fő témája az energiaválság, valamint annak hatásai és kezelése voltak. Másnap, csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón ismertette a kormány legújabb döntéseit. Ami energetikai szempontból a legfontosabb: az újonnan telepítendő napelemek esetében felfüggesztik a megtermelt energia betáplálásának lehetőségét. Az utóbbi időkben a napelemek hazánkban is elkezdtek rohamosan terjedni, ennek fő oka az idén év végéig elérhető otthonfelújítási program, a novemberben újrainduló, jelenleg szünetelő napelemes pályázat, valamint a rezsiszabályok augusztusi megváltozása. A különböző támogatások, illetve az elszálló energiaárak miatt rengeteg háztartás szeretne minél hamarabb napelemhez jutni, ez pedig sajnos a hazai cégeket is megterheli, jelentősek a csúszások.

Egy másik probléma, hogy az elmúlt években a hálózatot nem sikerült a növekvő igényeknek megfelelően fejleszteni, az meglehetősen elavult. Mint Gulyás Gergely kifejtette, több az energiabetáplálási igény, mint amit a hálózat be tud fogadni, ezért döntöttek úgy, hogy változtatni kell a szabályokon. Az eddigi eljárás az volt, hogy ha valaki betáplált áramot a hálózatba, azt a szolgáltató bevette, ez az alapja a szaldós elszámolásnak. „A még elő nem jegyzett igények kapcsán fogunk változtatni. Mivel nem tudjuk befogadni az energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztjük” – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A szabály azoknál fog változni, akik ezt követően telepítenek napelemet. A megtermelt áramot ezután csak a saját háztartásban lehet felhasználni, ami sokaknak komoly hátrányt jelenthet, még akkor is, ha kevesebb lesz a működtetéshez szükséges engedély. Gulyás Gergely szerint amennyiben a hálózatfejlesztés megvalósul az uniós forrásokból, akkor a betáplálást újra lehetővé teszik majd. „Ez a mostani módosítás vonatkozik a háztartásokra és a vállalkozásokra, akik a saját célra állítanak elő energiát” – emelte ki, hozzátéve, hogy az új szabályok az erőművekre nem érvényesek.

Zöld Energia

Energetikai együttműködésről állapodott meg három önkormányzat

Lakóépületek, iskolák, középületek fűtési rendszerét korszerűsítik és alapozzák megújuló energiaforrásra abban a beruházási programban, amelynek tervét Óbuda-Békásmegyer, Újpest és Szentendre polgármestere mutatta be egy energetikai fórum sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.

Létrehozva:

|

Szerző:

A három önkormányzat konzorciumot alkotva sikeresen pályázott a European City Facility (EUCF) – Városokkal a városokért programra. Ennek eredményeképp elkészült Óbuda-Békásmegyer, Újpest és Szentendre egységes energetikai beruházási koncepciója, amelyet a három polgármester, Kiss László (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Déri Tibor (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) és Fülöp Zsolt (Társaság az Élhető Szentendréért Egyesület) mutatott be az EUCF Energia Fórum és Infónap elnevezésű konferencián. A koncepció bemutatása utáni sajtótájékoztatón a három polgármester együttműködési nyilatkozatot írt alá, ezzel megerősítve a sikeres pályázattal indult partnerségüket. A koncepció szerint 185 helyszínen terveznek beruházást: Óbuda-Békásmegyeren 58 lakóépület; 14 középület; a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. telephelyei érintettek a fejlesztésekben. Újpesten 29 középület (iskola, óvoda, bölcsőde és szociális épület); 12 kereskedelmi és egészségügyi épület; 68 lakóépület került a projektbe. Szentendrén a tervek szerint a távhőszolgáltató fűtőműve újul meg, illetve egy naperőmű létesül.

Elhangzott: amennyiben sikerül a konzorciumnak bevonni a szükséges forrásokat, a most előkészített beruházások már középtávon hozzájárulhatnak a lakosság megélhetési költségeinek mérsékléséhez. Ehhez hozzájárulhat számos óbudai és újpesti lakóépület szigetelése, nyílászárócseréje, fűtési rendszerének korszerűsítése. Az önkormányzatok szándéka szerint a lakóépületek többségében az épületek fűtési rendszerét részben vagy teljes mértékben megújuló energiára akarják alapozni. A projektben szereplő összes lakóépület, intézmény és a szolgáltatószektor által használt épületek tetején napelemeket kívánnak létesíteni.

“Hiszünk abban, hogy az energiaválság megoldása csak hosszú távon és összefogás mentén, valós beruhásokkal érhető el. Jelen összefogás pedig fenntartható fejlesztési pályára állítja mind a három önkormányzatot” – mondta Kiss László, leszögezve: projektjük megvalósulásához elengedhetetlen az európai uniós és az állami támogatás. Közölte: mai áron a három település által kilátásba helyezett fejlesztések beruházási összértéke 120 milliárd forint. Ez azonban az infláció miatt napról napra emelkedik, tehát szó szerint napi az ár – mondta. Hozzátette, a megvalósítás kezdete a kormányzat uniós tárgyalásainak sikerétől függ; ideális esetben 2027-ig be lehetne fejezni a programot. Az eddig Magyarországon nem létező energiaközösségekhez állami szabályozásra van szükség – mondta Fülöp Zsolt.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!