Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Napelemek: viszlát, szaldó elszámolás

Létrehozva:

|

Az elavult hálózat egyszerűen nem bírja tartani a lépést a csatlakozási igényekkel, beszüntetik a betáplálás rendszerét.

Az október 12-én tartott kormányülés fő témája az energiaválság, valamint annak hatásai és kezelése voltak. Másnap, csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón ismertette a kormány legújabb döntéseit. Ami energetikai szempontból a legfontosabb: az újonnan telepítendő napelemek esetében felfüggesztik a megtermelt energia betáplálásának lehetőségét. Az utóbbi időkben a napelemek hazánkban is elkezdtek rohamosan terjedni, ennek fő oka az idén év végéig elérhető otthonfelújítási program, a novemberben újrainduló, jelenleg szünetelő napelemes pályázat, valamint a rezsiszabályok augusztusi megváltozása. A különböző támogatások, illetve az elszálló energiaárak miatt rengeteg háztartás szeretne minél hamarabb napelemhez jutni, ez pedig sajnos a hazai cégeket is megterheli, jelentősek a csúszások.

Egy másik probléma, hogy az elmúlt években a hálózatot nem sikerült a növekvő igényeknek megfelelően fejleszteni, az meglehetősen elavult. Mint Gulyás Gergely kifejtette, több az energiabetáplálási igény, mint amit a hálózat be tud fogadni, ezért döntöttek úgy, hogy változtatni kell a szabályokon. Az eddigi eljárás az volt, hogy ha valaki betáplált áramot a hálózatba, azt a szolgáltató bevette, ez az alapja a szaldós elszámolásnak. „A még elő nem jegyzett igények kapcsán fogunk változtatni. Mivel nem tudjuk befogadni az energiát, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztjük” – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A szabály azoknál fog változni, akik ezt követően telepítenek napelemet. A megtermelt áramot ezután csak a saját háztartásban lehet felhasználni, ami sokaknak komoly hátrányt jelenthet, még akkor is, ha kevesebb lesz a működtetéshez szükséges engedély. Gulyás Gergely szerint amennyiben a hálózatfejlesztés megvalósul az uniós forrásokból, akkor a betáplálást újra lehetővé teszik majd. „Ez a mostani módosítás vonatkozik a háztartásokra és a vállalkozásokra, akik a saját célra állítanak elő energiát” – emelte ki, hozzátéve, hogy az új szabályok az erőművekre nem érvényesek.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!