Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Napelemtornyokat kezdett építeni egy kanadai cég

Extrém vihar csapott le a kanadai cég által fejlesztett napelemes toronyra, mégsem keletkezett benne kár.

Létrehozva:

|

Az alternatív erőforrások kiaknázása az elmúlt időszakban elképesztő fejlődést tapasztalt, ez különösen igaz a napelemes technológiákra. A felhasználás sokféleségéből adódóan ma már a fotovoltaikus rendszerek számos alakot ölthetnek, akár a házakban és egyéb épületekben, például a falakon is helyet kaphatnak. Az alkalmazásnak ugyanakkor gátat szabhatnak az extrém körülmények, a szélsőséges időjárás például sok esetben nehezíti a rendszerek működését. Persze ezen a téren is egyre több az előrelépés, a napelemek sorra hódítják meg a legmeglepőbb helyeket, amire szükség is van, hiszen áramkimaradás esetén éppen ezek az ellenálló egységek nyújthatnak segítséget egy-egy közösségnek.

A Three Sixty Solar kanadai kereskedelmi és közüzemi szintű napelem-fejlesztő a héten mutatta be egy részletes leírásban legújabb projektjét – számol be a PV Magazine. A vállalat egy olyan, több mint 36 méter magasra építhető napelemes tornyot hozott létre, amely képes ellenállni az 1-es kategóriájú hurrikánok szeleinek, amelyek akár 120-153 kilométer per órásak is lehetnek. A publikációban a cég a napelemtorony kezdeti 16 hónapos működésének hátterét mutatja be, az eredmények alapján a fejlesztés kereskedelmi szempontból életképesnek bizonyult.

Kép: Three Sixty Solar

A brit columbiai székhelyű vállalat szerint korai fázisú tornyai akár 250 kilowatt tiszta energiát is képesek előállítani, a jövőbeli tornyok azonban több megawattos teljesítménnyel lesznek telepíthetőek. A Three Sixty Solar 2021 októberében indította el a Solar Tower kísérleti projektjét, a cég állítása szerint a telepítés mindössze öt munkanap alatt történt meg. A rögzítőelemek kezeléséhez kanalas emelődarura volt szükség.

2021 novemberében egy kora őszi vihar keretében erős szelek és több napon át tartó esőzés csapott le a térségre, a fejlesztő szerint ugyanakkor a szélsőséges körülmények dacára sem esett kár a rendszerben. A vizsgálatok alapján a panelek és a torony szerkezete is sértetlen maradt.

A közeli brit columbiai Kelowna közösségben ezen időszak alatt sokan áram nélkül maradtak, néhány napra még a helyi iskolákat is bezárták. Ez is bizonyítja, hogy a Solar Towerhez hasonló fejlesztések mekkora segítséget jelenthetnek a katasztrófa sújtotta területeken.

Advertisement

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!