Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Rezsicsökkentés okos megoldásokkal, mutatjuk őket

Létrehozva:

|

Havi 210 kilowattóra, éves szinten 2523 kilowattóra áramfogyasztás; illetve havi 144 köbméter, éves szinten 1729 köbméter gázhasználat felett már nem biztosítanak kedvezményt, a határ fölött a lakosságnak piaci áron kell megfizetnie az energiát.

A sávos rendszer augusztus 1-én lépett életbe. A legnagyobb változások ugyanakkor azon családi házaknál jelentkezhetnek, amelyek kifejezetten nagyok, több generáció lakik bennük, szigetelésük rossz, nyílászáróik pedig elavultak – írja a Telex. Ezekben a háztartásokban az energia jelentős része gyakorlatilag elvész, ezért a rezsicsökkentés módosulása óriási plusz teherrel fog járni.

A fogyasztást jelentősen megdobhatja továbbá, ha az otthon háztartási berendezései – a hűtő, a fagyasztó, a sütő, a bojler – elavultak, régiek. Noha az eszközök adott esetben évtizedeken át megbízhatóan működhetnek, technológiájukból adódóan rengeteg energiát pazarolnak. Egy megfelelő tájolású, jól szigetelt ingatlan megtartja a hőt, fűtésre pedig alig van szüksége. Mindez azt jelenti, hogy hosszú távon modernizálással, jó szigeteléssel lehet a leghatékonyabban fogyasztani az energiát.  További spórolást eredményezhet a régi berendezések lecserélése. Az ilyen beruházásokat természetesen nem mindenki engedheti meg magának, igaz, akadnak olyan programok, amelyek segítséget nyújtanak – ilyen többek között az otthonfelújítási támogatás, amelyet gyermeket nevelő szülők vehetnek igénybe.

A fogyasztást természetesen nem pusztán költséges fejlesztésekkel lehet csökkenteni, már kifejezetten egyszerű, mindennapi döntésekkel is mérsékelhetjük az energiahasználatot. Erre nem csak a számlák miatt tanácsos figyelni, az okos döntésekkel a környezetre nehezedő nyomást is enyhíthetjük. A fagyasztóban kialakuló jégréteget például érdemes rendszeresen leolvasztani, a hűtőt pedig nem árt a ház leghűvösebb helyére tenni. Fontos emellett, hogy a hűtő ajtaját csak szükséges esetben nyissuk ki. Az elektromos sütők esetében a leghatékonyabb, ha egyszerre több ételt készítünk, amikor pedig főzéshez vizet hevítünk, úgy csökkenthetjük a fogyasztást, ha a vizet egy forralóban először felmelegítjük, majd az edényre fedőt teszünk.

A mosogatógépeket és mosógépeket is csak akkor éri meg igazán beindítani, ha tényleg tele vannak. Amennyiben a kézi mosogatást választjuk, ne használjunk tűzforró vizet, feleslegesen pedig ne hagyjuk nyitva a csapot. Hasonló a helyzet a lámpákkal: csak akkor maradjanak felkapcsolva, ha valóban kell a világítás, ha pedig tehetjük, cseréljük takarékosabb LED-ekre a korábbi izzókat. Érdemes arról is leszokni, hogy a tévét háttérzajként tartsuk bekapcsolva. Ugyanez a helyzet a számítógéppel: bár kényelmesebb, ha az állandóan üzemelő készüléknél nem kell kivárni, amíg a rendszer feláll, egy alvó számítógép is rengeteg áramot használ el. Amennyiben éppen új elektromos eszközök vásárlására készülünk, a döntés előtt mindenképpen vegyük figyelembe energiatakarékossági besorolásukat.

Advertisement

Fürdésnél törekedjünk a gyorsaságra, a vizet pedig csak öblítésre használjuk, ne pazaroljuk állandó folyatással. Ily módon a bojlernek kevesebb vizet kell felfűtenie. A fürdésnél további fogyasztást iktathatunk ki, ha környezetbarát zuhanyfejet használunk. A fűtés és a hűtés esetében is nagy mennyiségű energia takarítható meg némi odafigyeléssel. Amennyiben például ügyesen árnyékolunk, és azzal nem kényszerülünk világításra, sokkal hidegebbek maradhatnak nyáron a szobák. A hűvösebb hónapok alatt ezzel szemben tanácsos csak azokat a helyeket fűteni, ahol ténylegesen időt töltünk. Fontos, hogy a bútorok ne akadályozzák a levegő szabad áramlását, a hőmérséklet hatékonyabb megtartását emellett az olcsón is beszerezhető huzatfogó kígyók segíthetik.

Zöldinfó

AM: elfogadták a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát

A 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia átfogó keretet biztosít a hazai élővilág, a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradásához és meghatározza a 2030-ig elérendő célkitűzéseket, valamint az azok megvalósítását szolgáló intézkedéseket – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

Kiemelték: a stratégia olyan témákat helyez előtérbe, mint a védelemben részesülő területek hálózata, a természetes és természetközeli ökoszisztémákat károsító inváziós idegenhonos fajok visszaszorítása, illetve a fenntartható mezőgazdálkodás, erdőgazdálkodás, vad- és halgazdálkodás. A jelenleg elfogadott terv kiemelt feladatai közé tartozik továbbá a beporzók csökkenésének megállítása, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítása, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztése, illetve a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklése – írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a biológiai sokféleség az élővilág változatosságát jelenti, Magyarország sokszínű természeti értékeinek hosszú távú megőrzése pedig elengedhetetlen a jelen és a jövő generációk  jóllétének biztosításához. Emellett a biodiverzitás az élelmiszertermelés alapja, valamint nélkülözhetetlen a talajtermékenység és a beporzás biztosításában, a víz és a levegő tisztításában, miközben gyógyszer-alapanyagot és faanyagot is nyújt számunkra. Kiemelt szerepet játszik továbbá a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, illetve a globális és a regionális klíma szabályozásában.

Magyarország egyedülálló és gazdag természeti értékei, a változatos adottságú és egyre többek által látogatott nemzeti parkok, a vadon előforduló, védett növény- és állatfajok és ezek természetes és természetközeli élőhelyei, az őshonos haszonállatok és növények, valamint az egyedi magyar táj és a hozzá kapcsolódó természeti és kulturális értékek mind hozzájárulnak Magyarország országimázsához – mutattak rá a közleményben. A természeti erőforrások védelme és a velük való bölcs gazdálkodás követendő elv, hiszen így biztosítható, hogy hosszú távon megmaradjon Magyarország gazdag és értékes természeti környezete és biodiverzitása, amely elengedhetetlen a magyar lakosság minőségi életéhez – tájékoztatott a szaktárca.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!