Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Rezsicsökkentés okos megoldásokkal, mutatjuk őket

Létrehozva:

|

Havi 210 kilowattóra, éves szinten 2523 kilowattóra áramfogyasztás; illetve havi 144 köbméter, éves szinten 1729 köbméter gázhasználat felett már nem biztosítanak kedvezményt, a határ fölött a lakosságnak piaci áron kell megfizetnie az energiát.

A sávos rendszer augusztus 1-én lépett életbe. A legnagyobb változások ugyanakkor azon családi házaknál jelentkezhetnek, amelyek kifejezetten nagyok, több generáció lakik bennük, szigetelésük rossz, nyílászáróik pedig elavultak – írja a Telex. Ezekben a háztartásokban az energia jelentős része gyakorlatilag elvész, ezért a rezsicsökkentés módosulása óriási plusz teherrel fog járni.

A fogyasztást jelentősen megdobhatja továbbá, ha az otthon háztartási berendezései – a hűtő, a fagyasztó, a sütő, a bojler – elavultak, régiek. Noha az eszközök adott esetben évtizedeken át megbízhatóan működhetnek, technológiájukból adódóan rengeteg energiát pazarolnak. Egy megfelelő tájolású, jól szigetelt ingatlan megtartja a hőt, fűtésre pedig alig van szüksége. Mindez azt jelenti, hogy hosszú távon modernizálással, jó szigeteléssel lehet a leghatékonyabban fogyasztani az energiát.  További spórolást eredményezhet a régi berendezések lecserélése. Az ilyen beruházásokat természetesen nem mindenki engedheti meg magának, igaz, akadnak olyan programok, amelyek segítséget nyújtanak – ilyen többek között az otthonfelújítási támogatás, amelyet gyermeket nevelő szülők vehetnek igénybe.

A fogyasztást természetesen nem pusztán költséges fejlesztésekkel lehet csökkenteni, már kifejezetten egyszerű, mindennapi döntésekkel is mérsékelhetjük az energiahasználatot. Erre nem csak a számlák miatt tanácsos figyelni, az okos döntésekkel a környezetre nehezedő nyomást is enyhíthetjük. A fagyasztóban kialakuló jégréteget például érdemes rendszeresen leolvasztani, a hűtőt pedig nem árt a ház leghűvösebb helyére tenni. Fontos emellett, hogy a hűtő ajtaját csak szükséges esetben nyissuk ki. Az elektromos sütők esetében a leghatékonyabb, ha egyszerre több ételt készítünk, amikor pedig főzéshez vizet hevítünk, úgy csökkenthetjük a fogyasztást, ha a vizet egy forralóban először felmelegítjük, majd az edényre fedőt teszünk.

A mosogatógépeket és mosógépeket is csak akkor éri meg igazán beindítani, ha tényleg tele vannak. Amennyiben a kézi mosogatást választjuk, ne használjunk tűzforró vizet, feleslegesen pedig ne hagyjuk nyitva a csapot. Hasonló a helyzet a lámpákkal: csak akkor maradjanak felkapcsolva, ha valóban kell a világítás, ha pedig tehetjük, cseréljük takarékosabb LED-ekre a korábbi izzókat. Érdemes arról is leszokni, hogy a tévét háttérzajként tartsuk bekapcsolva. Ugyanez a helyzet a számítógéppel: bár kényelmesebb, ha az állandóan üzemelő készüléknél nem kell kivárni, amíg a rendszer feláll, egy alvó számítógép is rengeteg áramot használ el. Amennyiben éppen új elektromos eszközök vásárlására készülünk, a döntés előtt mindenképpen vegyük figyelembe energiatakarékossági besorolásukat.

Advertisement

Fürdésnél törekedjünk a gyorsaságra, a vizet pedig csak öblítésre használjuk, ne pazaroljuk állandó folyatással. Ily módon a bojlernek kevesebb vizet kell felfűtenie. A fürdésnél további fogyasztást iktathatunk ki, ha környezetbarát zuhanyfejet használunk. A fűtés és a hűtés esetében is nagy mennyiségű energia takarítható meg némi odafigyeléssel. Amennyiben például ügyesen árnyékolunk, és azzal nem kényszerülünk világításra, sokkal hidegebbek maradhatnak nyáron a szobák. A hűvösebb hónapok alatt ezzel szemben tanácsos csak azokat a helyeket fűteni, ahol ténylegesen időt töltünk. Fontos, hogy a bútorok ne akadályozzák a levegő szabad áramlását, a hőmérséklet hatékonyabb megtartását emellett az olcsón is beszerezhető huzatfogó kígyók segíthetik.

Zöldinfó

Az újrahasznosítható műanyag raklapok előnyei a fa változatokkal szemben

A logisztikai és anyagmozgatási iparágakban az árucikkek és termékek hatékony mozgatása és tárolása kulcsfontosságú. A raklapok az egyik alapvető eszközei ennek a folyamatnak, amelyek segítségével az árukat könnyedén szállíthatjuk, tárolhatjuk és kezelhetjük. Azonban az iparág gyors fejlődése és a fenntarthatóság iránti növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alternatív megoldásoknak, mint például az újrahasznosítható műanyag raklapok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Ezeknek az új generációs raklapoknak számos előnye van a hagyományos fa változatokkal szemben, amelyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a logisztikai folyamatokat:

Az egyik fő előnye az újrahasznosítható műanyag raklap termékeknek az, hogy sokkal tartósabbak és strapabíróbbak, mint a fa raklapok. Utóbbiak ugyanis könnyen sérülhetnek, repedhetnek vagy rothadhatnak, különösen nedves vagy korrozív környezetben. Ezzel szemben az újrahasznosítható műanyag raklapok ellenállnak a külső károsító hatásoknak, így jóval nagyobb élettartammal rendelkeznek a fa változatoknál. Ezáltal csökkentik a raklapok cseréjéből és karbantartásából fakadó extra költségeket, valamint minimalizálják az áruk károsodásának kockázatát.

A műanyag raklapok könnyűsúlyúak és egységesek, ami könnyebbé teszi a kezelésüket és a mozgatásukat. A fa raklapok gyakran változatos méretekben és súlyokban érkeznek, ami nehezítheti azok mobilizálását és összehangolását a logisztikai folyamatok során. Az egységes méretekkel rendelkező műanyag raklapok azonban egyszerűbbé teszik a raktározási és szállítási műveletek tervezését és optimalizálását.

A fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbbek az újrahasznosítható műanyag raklapok. Mivel visszaforgatható műanyagból készülnek, hozzájárulnak a faforrások megőrzéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. A fa raklapok gyakran fakitermelésből származnak, ami erdőírtáshoz és biodiverzitás-vesztéshez vezethet. Az újrahasznosítható műanyag raklapok gyártása és felhasználása kevesebb káros anyag kibocsátással jár, így csökkenthető az iparág ökológiai lábnyomát.

Advertisement

A Schoeller Allibert plasztik raklapok például teljes mértékben újrahasznosíthatók – a használt raklapokat begyűjtik a gyártóközpontjaikban, majd egy alapos tisztítást, csiszolást, mosást és szárítást követően új formába öntik őket, és máris újra felhasználhatók anélkül, hogy hozzájárultak volna a világ szeméthalmainak növeléséhez.

A műanyag raklapok könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők – ez különösen fontos az élelmiszere és egészségügyi iparágban. A fa raklapok sokszor nehezebben tisztíthatók, és a nedvesség hatására könnyen baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhatnak. A plasztik változatoknak azonban az agresszívabb, invazív mosási metódusok sem okoznak kárt, így kiválóan sterilizálhatók és újra felhasználhatók a kényes árucikkek szállításához/tárolásához.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!